Bu nutkun Atatürk'e ait olduğu biraz tartışmalı bir konu. Kesin bir kaynak yok.
Bir programda //yusuf Halacoglu anlatmisti sanirim, donem donem birileri isine gelmeyen bir cok bilgiyi belgeyi silmis yoketmis, Eskisehir Mektuplari bu nutuklar, inanc meseleleri ile ilgili dusuncelerini iceren bazi seyler vs. hatta beni sucluyorlar ama ben bunlarin aksine kaybolan tarihi bu tur belgeleri tekrar eklettirmek icin mucadele ettim falan demisti. Bu bahsedilen yasakli seylerden biri mektuplar inonu doneminde kaldirildigi falan soylenmis, bir kismi darbe doneminde yasaklanmis kitaplardan cikarilmis, baski baski farkliliklar bu yuzdenmis.
Yani tartismali olmasinin nedeni buyuk ihtimalle budur, daha onceden yabanci bir kac kitapta ttk dayandirilarak yayinlanmis ve dogrulanmis diye okumustum.
Gencleri anarsiye yonlendiriyor diye ortadan kaldirilmis falan deniyordu.
Bakildiginda genclige hitabe ile de hic celismiyor aslinda, ayni seyler genclige hitabede de soylenmis :
“… memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir. Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!”
Surada da bahsedilmis, varoldugu soylenmis teyitliymis :