Bilmem, Ne Kazanmış Olduk?
Yavuz Sultan Selim Han, Mısır’ı fethettikten sonra buranın idaresine veziriazam Yunus Paşa’yı tayin etti; Fakat onun rüşvet, kötü iş ve birçok haksız işler yaptığını haber alınca hemen azletti ve yerine Hayrbay’ı tayin etti. Memluk kumandanlarından olan Hayrbay, Mısır’ın fethinden sonra Yavuz’a itaatini bildirip Osmanlı hizmetine girmişti. Mısır valiliği müddetince Osmanlıya bağlı kaldı ve büyük hizmetleri oldu.

Yavuz Sultan Selim Han, 12 Eylül 1517 günü İstanbul’a dönmek üzere Kahire’den ayrıldı. Ertesi gün yolda giderken Yunus Paşa’ya dönerek:
-Eee Paşa, Mısır’da arkada kaldı, dedi. Mısır valiliği vazifesinden alındığına üzüldüğünden iradesine hakim olamayan Yunus Paşa, şu karşılığı verdi:
—Evet Hünkarım. Pek çok zahmetler çektik. Çok asker telef ettik; fakat mesaimizin mahsulünü bir vatan haininin elinde bırakıp gidiyoruz. Bilmem, ne kazanmış olduk?

Bu yersiz cevaba hayli öfkelenen Yavuz, hemen şu emri verdi:
-Bunu burada idam edin. Muhafızlar hemen Yunus Paşa’nın kafasını uçurdular.

Bir süre Yunus Paşa’nın cesedini yanlarında taşıdıktan sonra, Katye mevkiinde Memluk hükümdarlarından Sultan Halil tarafından yaptırılmış olan kervansaraya geldiler ve buraya defnettiler. Daha sonra orasının adı Yunus Paşa olarak anılmaya başlandı.
Vehbi Tülek
İlgili Yazı