Kapsamlı Dış Ticaret Eğitimi almış donanımlı bir Dış Ticaret Uzmanı, uluslararası ticarette ilişkide olduğu ülkelerin Dış Ticaret Uygulamaları konusunda yeterli düzeyde bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bu makalemizde Rusya hakkında bazı bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Rusya gümrük kanunlarını 2004 yılında yeniden şekillendirmiştir. 1 Haziran 2004’te yürürlüğe giren, Dış Ticarette devlet düzenlemeleri hakkındaki federal kanun çerçevesinde uygulamalar yürütülmektedir. Bu doğrultuda, gümrük komitelerinin yetkilerini kısıtlamıştır. Keyfi uygulamaları engelleyerek, istenilen belge sayısını azaltmış, gümrükte bekleme süresini üç günle sınırlandırmıştır.
İthal edilen mallar gümrük vergisine tabi tutuluyor, gümrük işlemlerinin bir ay içerisinde sonuçlandırılması şart koşuluyor, gümrüklerce ithali uygun olmayan mallar menşe ülkelerine geri gönderiliyor.
Dış Ticaret rejiminde bir istisna olarak kabul edilen bavul ticareti, hükümet kararnameleri ile yürütülüyor. Rusya vatandaşları Türkiye’den beraberinde olsun olmasın, toplam değeri 1000 USD’yi ve 50 kg’ı geçmeyen mallar için gümrük vergisinden muaf. Türkiye’de kalış süreleri aralıksız olarak altı ayı geçen Rusya Federasyonu’nda yerleşik gerçek şahıslar toplam değeri 5.000 USD olan eşyayı gümrüksüz olarak Rusya’ya götürebiliyorlar(Otomobiller hariç)
Rusya Federasyonu, gelir elde etmek amacıyla bazı ürünlerin ihracatında, ihracat vergisi adı altında vergi koydu. %5 ila %30 arasında orana sahip bu mallar başta doğalgaz ve petrolken son zamanlarda gübre, kağıt, kereste, bazı demir ve demir dışı maddeler de dahil oldu.
İthalatta gümrük vergisinin yanı sıra KDV uygulaması da var. KDV oranı %20 olarak uygulanmakla birlikte bazı gıda malları ile çocuk gıda ve giysilerinde %10 olarak uygulanıyor.