KAYNAK : Glenn Vemiss Cunningham Hayatı
Glenn Vemiss Cunningham 4 Ağustos 1909’da ABD’nin Kansas eyaletinde doğdu. Çocukluğu Kansas’a bağlı Elkhart şehrinde geçti. Ailesi son derece yoksuldu. Bu nedenle ağabeyiyle birlikte bir okulda çalışıyorlardı. Görevlerinden biri de her gün sabah sınıflardaki sobaları yakmaktı.
iki kardeş yine bir sabah sobayı temizlediler ve odunla doldurdular. Biri, bir şişe gazı odunların üstüne döktü ve ateşe verdi. Çok büyük bir patlama oldu. Öyle ki, pat-lamanın şiddetinden okul binası sallandı. Kazada Glenn Cunningham’ın bacakları korkunç şekilde yandı; Glenn’in ağabeyi ise hayatım kaybetti. Kaza olduğunda ağabeyi on üç, Glenn ise daha sekiz yaşındaydı. Daha sonra, şişeye yanlışlıkla benzin doldurulduğu ortaya çıktı.
Hastanede çocuğa bakan doktorlar, tek çarenin çocuğun bacaklarım kesmek olduğunu söylediler. Bu haber zaten bir çocuklarını kaybetmiş olan acılı aileyi daha da sarstı. Oğullarının bacaklarının kesilecek olmasını kabullenemediler. Bunun olmaması için doktorlara yalvardılar. Doktorlar ise önerilerinde ısrar ediyor, bacakları kesilmediği takdirde çocuklarının ölebileceğim söylüyorlardı.
Anne ve baba çocuklarının iyileşeceğine dair inançlarım kaybetmediler; doktorların bütün ısrarlarına rağmen küçük Glenn’in bacaklarının kesilmesine razı olmadılar.
Bu şekilde iki ay geçti. Çocuğun bacakları kesilmedi ama iki ay sonra sargılar açıldığında, sağ bacağının sol bacağından 6 cm kısa olduğunu gördüler; üstelik sol ayağında neredeyse hiç parmak kalmamıştı. Durum vahimdi; ancak aile kararlıydı. Çocukları için ellerinden geleni yapacaklardı. Anne ve baba, her gün çocuklarıyla evde egzersiz yapıyor, onu yürüyeceğine inandırmaya çalışıyorlardı.
Dünyanın En Hızlı İnsanı
Aylarca süren egzersiz hareketleri nihayet başarılı oldu ve çocuk, birkaç adım atmayı başardı. Glenn Cunningham, yıllarca bu şekilde azimle ve kararlılıkla çalışmaya devam etti. Nihayet gençlik yaşına geldiğinde koltuk değneklerinden de kurtuldu ve yürümeye başladı.
Bu bir mucizeydi, bacaklarının kesilmesinden kıl payı kurtulan küçük çocuk, artık bir delikanlı olmuş ve hiç yardımsız kendi başına yürümeye başlamıştı. Genç Glenn Cunningham sadece yürümekle yetinmedi, koşmaya başladı. Önce yavaş yavaş sonra hızlıca koştu. Koştu, koştu, koştu… Hiç durmadan koştu… Öyle bir koştu ki 1934 yılında düzen-lenen Atletizm Yarışmalarında 4,06’lık derecesiyle maratonda “dünya rekoru” kırdı.
Madison Sguare Garden’da “yüzyılın sporcusu” seçilen Glenn Cunnıngham, daha sonra “dünyanın en hızlı insanı ünvanını da kazandı.