Eğer siz de Facebook hesabınızda “Durum çok ciddi…” diye başlayan bir mesaj paylaştıysanız derhal silin ve yazımızın detaylarını okuyun…
Öncelikle 14-15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen ve vatana ihanet derecesine ulaşmış sözde askerlerin gerçekleştirmeye çalıştığı darbe girişiminde hayatını kaybetmiş ve şehitlik mertebesine ulaşmış olan polis, asker ve sivil vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bu ihaneti gerçekleştiren soysuzların da cezalarını sonuna kadar çekmelerini diliyorum.
Gelelim konumuza. Sosyal medyayı yakından takip ediyorsanız mutlaka denk gelmişsinizdir. Öyle ki 100 tane arkadaşınız varsa en az 70’inde görüyorsunuz şu mesajı :
“Durum çok ciddi. Yapmadığımız bir paylaşım yüzünden ceza almamak için, Jandarma Genel Komutanlığı Bilişim Suçları Sosyal Ağ Bildirgesi çerçevesinde, Facebook’un güvenlik açığından ötürü hesabım üzerinde bulunan tüm verilerimin (IP, fotoğraflarım, paylaşımlarım vs.) çarpıtma yolu ve yasa dışı bir şekilde sahte kişilerce kullanılmasından ve doğabilecek tüm zararlardan ilgili Türk Ceza Kanunu maddeleri gereğince Facebook sorumludur. Bu hesabımdan başka bir hesabım olmadığını bildirir ve gereğinin buna göre yapılmasını tarafınıza arz ederim.” (Bir de en sonunda paylaşmayın, kopyalayıp yapıştırın deniyor.)
Peki nedir bu mesaj? İki neden olabilir bu mesajın çıkmasında.
Tamamen espri konusu olarak üretilmiş olabilir.
İnsanlarda korku temalı bir algı oluşturmak istemiş olabilirler.
Gerçeklik payı var mıdır? Kesinlikle yoktur. Neden?
Jandarma Genel Komutanlığı Bilişim Suçları Sosyal Ağ Bildirgesi diye birşey yoktur. Bırakın bildirgeyi, Jandarma Genel Komutanlığının şu an için Bilişim Suçları ile alakalı özel kurulmuş bir birimi yoktur. Emniyet teşkilatının vardır.
Facebook üzerinden yapılan tüm paylaşımlarda ip yani sanal adres bilgisi yer almaktadır. Adli makamlar istediğinde Facebook tarafından verilmektedir. Eğer ki yapılan bir paylaşım sizinkinden farklı bir ip üzerinden olduğunu kanıtlayabilirseniz zaten sizi ilgilendiren bir sorun yok.
Facebook’un herhangi bir şekilde sorumlu olması gereken bir husus yoktur. Ki zaten Facebook Türk Ceza Kanunu hükümlerine tabi değildir. Ülke olarak en fazla erişimini engelleyebiliriz 🙂
Sadece paylaşıp ben bundan sorumlu değilim demekle sorumluluğu atamazsanız, o zaman ben bu yazıyı paylaşayım sonra istediğim gibi paylaşım yapayım nasılsa Facebook sorumlu. Var mı böyle bir dünya? Maalesef ki yok.
Yukarıda saydığım sebepler böyle bir yazının gerçeği yansıtmadığı ile alakalı kısımdı. Bir de bu durumdan faydalanmak isteyen fırsatçılar var. Nasıl mı?
Siz bu yazıyı bir arkadaşınızda gördünüz, tamamen saf ve temiz duygularla, başıma bir iş gelmesin diye düşünerek paylaştınız ( pardon, kopyalayıp yapıştırdınız 🙂 ). Size bir telefon, e posta ya mesaj geldi. Sizin de bu son günlerdeki olaylar nedeniyle PKK ya da FETÖ/PDY ile bağlantınız var denildi. Siz de kesinlikle yok vs dediniz ama telefonda kendini asker, hakim, savcı, polis olarak tanıtan şahıs sizi inandırdı. ( Telefon **************lığı konusunda daha detaylı anlattım oradan okuyabilirsiniz. ) Sizin adınızı listeden çıkarmak için yüklü miktarda para istedi. Verdiniz veya vermediniz. Dolandırıldınız veya dolandırılmadınız. Bu tamamen sizin elinizde. Peki nasıl?
Kural 1 : “Durum çok ciddi.” yazısını paylaşmayın. Paylaştıysanız hemen silin.
Kural 2 : Özellikle sanal alemde numaranızı paylaşmayın. Paylaştıysanız silin ya da değiştirin.
Kural 3 : Kendisini kamu görevlisi olarak tanıtan şahısların sizden kesinlikle maddi birşey talep etmeyeceğinden emin olun.
Kaynak > Durum Çok Ciddi **************lığı