İnternetin yaygınlaşmasıyla bir çok sektör de internete geçiş yaptı. Bankaların, internet bankacılığı, e-devlet bunlara en güzel örnek.
Bunları arasında bir de internet kütüphaneleri bulunmakta. İnternet kütüphanelerinin bizlere getirdiği kolaylıksa, sesli kitaplar.
Sesli kitapların yanında e-book yani e-kitaplarda bulunmakta. Bu kitapların özelliği ise, yazıların kağıt üzerinde değil de elektronik ortamda olması. Ancak bizim insanımız köklü değişikliğe pek alışık olmadığından e-kitaplar daha yaygınlaşmadı. E-kitaplar daha çok üniversite öğrencilerinin bilgi kaynağı.
Ayrıca ülkemizde internet siteleri üzerinden kitap satışı da gerçekleşmekte. Ancak bu e-kitap olarak değil de basılı kitap olarak satılıyor. Yani, her ne kadar kitap alışverişini elektronik ortamdan yapsakta, kitabı basılı olarak okumayı tercih ediyoruz. Şüphesiz ki bunun en büyük sebebi de, bir kitabın basılı fiyatınında, elektronik ortamdaki e-kitabınında aynı fiyatta olması. Aslında yayınevleri bu konuda çok haksız. Çünkü basılı kitabın bir maliyeti var ancak elektronik ortamdaki kitabın maliyeti yok. Sonuçta hiç bir şekilde kağıt, mürekkep harcama yok. Fakat yayınevleri telif haklarına ödenen paranın arkasına sığınarak e-kitap ile basılı kitabın fiyatını aynı yapıyor.
İlerde, e-kitapların fiyatları, basılı kitaplara göre düşerse ülkemizde e-kitap kullanımının artacağı kesin bir olay. Çünkü artık insanlar, akıllı telefonlara, tabletlere, bilgisayarlara sahip. Örneğin otobüste giderken, hemen tabletini çıkarıp kitabından bir iki sayfa okumak çok güzel bir duygu.
Aslında bana sorsanız, ben kitap okurken mutlaka sayfalara dokunmalı ve o ince kağıt kokusunu içime çekmeliyim fakat devir değişti ve teknoloji gelişti. Benimde teknolojiye ayak uydurmam gerekli.
Geçen haberlerde de gördüm, bir gazete, android telefonlar için uygulama çıkarmış ve bu uygulama sayesinde gazeteyi günlük olarak telefonunuza e-kitap şeklinde alabiliyorsunuz. Bu baş döndürücü bir teknoloji. Çünkü sabah uyandığında hiç dışarı çıkmadan, sadece bir iki tık sayesinde haberlere ulaşabiliyorsun.
İnternet kütüphanelerinin, e-kitapların yaygınlaştığı günleri görmek dileğiyle…

Kaynak: Yorumlasak.NET | Sınırsız YORUM, Sınırsız Bilgi