Emaye, emay ile kaplanmış olan anlamına gelir. Emay ise, silisyum, soda, boraks, kurşun oksit, potasyum hidroksit ve renk verici metal oksitlerin eritilmesiyle oluşturulan, bazı maddeleri korumak veya parlaklık kazandırmak için kullanılan saydam veya donuk cam benzeri bir ciladır. Tüm bu maddeler karıştırılıp eritilir ve kaplanacak olan metal, emaye banyosuna batırılıp çıkarılır. Daha sonra da yaklaşık 900 derecelik fırınlarda pişirilir.
Tarihi
Emayenin tarihteki ilk bulguları M.Ö. 5. yy’a, Antik Yunan’daki kuyumculara dayanır. O dönemde emayenin süs eşyaları ve takılarda renk tonu açmak için kullanıldığı varsayılır. Bunun ilk örneği de Olympos’taki Zeus heykelinin Phisias tarafından emaye çiçeklerle süslenmesidir. Yaklaşık 700 yıl sonra ise İngiltere’de metal yüzey çukurlaştırma/kalkıklaştırma tekniğine rastlanır. Sanayi Devrimi’ne dek kişisel çabalarla yapılabilen bu uygulama, sanayileşmeyle birlikte daha da yaygınlaşmıştır. Türkiye’ye gelişi ise ancak yüzyıl kadar öncedir.
Zararlı mı?
Kaplaması çizilip yıpranmadığı takdirde hayır. O yüzden her zaman tahta veya silikon kaşıkla kullanmalı, çizilmeyecek şekilde temizlemelisiniz. İyi baktığınız takdirde yıllarca beraber olabilirsiniz. Ayrıca belirtmekte fayda var, emaye kaplamalı ürünler (özellikle fırın yemekleri için söylüyorum) 220-250 dereceye kadar dayanıklıdırlar. Yere düşürmediğiniz veya büyük bir güç uygulamadığınız takdirde kırılıp bükülmezler, (üretici tarafından aksi belirtilmezse) bulaşık makinesinde yıkanabilirler. Şayet emayelerinize iyi bakarsanız, size anneannenizden kalmadıysa bile siz torunlarınıza bırakabilirsiniz.
Kaynak: https://www.ceyizkampanyalari.com/2020/07/emaye-nedir-zararl-m.html