Havale nedir ?

Havale işlemi Eft işlemine oranla çok daha uzun zaman bir işlem olarak adlandırılabilir. Havale de banka kendi hesapları arasında transfer işlemi yapar. Havale işlemleri, banka da, mektupla, telefon ile, bilgisayar yani sanal bankacılık hesaplarınız ile gerçekleştirebilirsiniz. Havale işlemi gerçekleşebilmesi için, hesap sahibinin onayı gereklidir, havale Eft ye oranla uzun işlemdir, fakat para transferi, gece gündüz, hafta içi, hafta sonu fark etmeksizin gerçekleşir. Havale işleminde hesap dan para kesilmez.

Eft nedir ?

Eft ismi ile andığımız bu terimin açılımı Elektronik Fon Transferidir. Bu kendimize ait parayı diğer bankalarda ki kendi veya farklı hesaplara transfer etme işlemidir. Eft işlemi Bankamatiklerden de yapılabilmekte olup, en çok İnternet bankacılığı hesaplarından yapılmaktadır. Hangi ortamda yapıldığı fark etmeksizin ortalama işlem dört beş dakika sürmektedir. Eft işleminde bankaların çalışma saatleri önemlidir, bankalar çalışma saatleri dışında yapılan Eft'ler bir sonra ki mesai saatleri içinde hesaba aktarılır. Eft de hesaptan aktarım ücreti kesilir. Eft eğer bankamatik'ten yapılacak iseniz yapacağınız kişinin İban numarasını bilmeniz gerekmektedir.

Havale ve Eft arasında ki fark nedir ?

Eft farklı bankalar arasında yapılan transferdir, fakat havale sadece aynı banka arasında yapılan transferdir.
Eft'nin onay süreci daha kısadır, fakat mesai saatleri dışında işlem gerçekleşmez, havale de ise mesai saati gözetmeksizin işlem gerçekleşir.
Havale işleminde hesaptan işlem ücreti kesilmez, fakat Eft de işlem ücreti kesilir, bu bankadan bankaya değişir.
Eft de istenilen bilgiler çok azdır, sadece İban ve Ad Soyad ile transfer yapılabilir, fakat havale de bir çok bilgi istenmektedir.

Kaynak: http://www.akbil.net/havale-ve-eft-nedir-aralarindaki-farklar-nelerdir/