[FONT="Times New Roman"][FONT="Century Gothic"]Hayatın olağan akışı içerisinde birçoğumuzun zaman zaman motive edici sözlere, belki ufak tavsiyelere, belki de yaşanmış tecrübelerden oluşan hikayelere ihtiyacımız vardır. Her ne kadar ‘’Ben yaşar, ben öğrenirim’’ düşüncesi çoğu kişinin hayat felsefesi olsa da, aslında başkalarının yaşayıp öğrendiği şeyleri göz ardı etmemek gerektiğini de öğretir hayat.
Motive Edici Altın Kurallar
Her işte başarısız olduğunuzu düşünüyorsanız, insanlarla anlaşamadığınızı ve başkaları ile fikir uyuşmazlığınızın yüksek olduğunu hissediyorsanız, özellikle de ‘’Artık hiçbir şey yaşamak istemiyorum’’ diyecek kadar umutsuz bakıyorsanız hayata doğru yerdesiniz. Motive edici öneriler sunacağım bu yazıyı okuduğunuzda aslında hayatın sandığınız kadar kötü olmadığını, kendi hayatınızı kontrol edebileceğinizi fark edeceksiniz.
Motive edici önerilerime geçmeden önce birkaç dakika kendinizle yüzleşmenizi isteyeceğim. Hiç kendinize sordunuz mu?
Gerçekçi misiniz?
Çoğu zaman kişi kendindeki eksikleri ve hataları görmek istemez. Hatta birçok kişi kendini kusursuz görmeyi huy edinmiştir. Kendinize karşı gerçekçi misiniz? Başarısızlıklarınızın sebebini, insanlarla iletişim kuramama nedeninizi ve özgüven eksikliği ya da sosyal kaygılarınızın nedenlerini kendinize itiraf edebilir misiniz? Başarısız olmanızın nedeni belki de sizsiniz? Sosyal fobinizin nedeni belki de fazla kilolarınız? Kim bilir belki de insanlarla iletişim kuramama nedeniniz onlara olan yanlış iletişim tarzınızdır. Öncelikle kendinizi eleştirmeyi deneyin ki kendinizdeki kusurları fark edip düzeltmeye başladığınızda hayatınızdaki çoğu sorunu daha kolay çözebilesiniz.
Farkında mısınız?
Hayat size kaçırılmaz fırsatlar sunuyor farkında mısınız? Her şeye olumsuz bakmaktan kim bilir kaç fırsatı görmezden geldiniz? İnsanoğlu Rabbinin sunduğu nimetlerin dahi değerini bilmeyecek kadar körleşiyor. Birçok kişi şükretmeyi bile bilmezken, hayattan hep daha fazlasını istiyor. Hala yaşıyor ve nefes alıyorsanız hayatın size şans sunduğunun farkına varmalısınız. Her olumsuz olaya ahlar vahlar çekip içinize kapanmaktansa düştüğünüz yerden kalkmayı, çabuk pes etmemeyi ve belki de savaşmayı öğrenmelisiniz. Eğer siz bunu başarmazsanız hayat yüzünüze vura vura öğretecektir onu yaşamak zorunda olduğunuzu.
Aynaya bakıp gerçeklerle yüzleşme süreciniz bittiyse şimdi motivasyon artırıcı öneriler konumuza geçebiliriz. Yukarıda belirtmiş olduğum iki konu belki de sizi derin düşüncelere boğmuştur. Kendiniz için son kez derin derin düşünmekten zarar gelmez. Her gününüzü olumsuz düşüncelerle geçirmektense aynanın karşısında bir kez kendinizle yüzleşmeniz gelecekteki güzel günleri fark etmenizi sağlayacaktır.
[SIZE="3"]
Her insanın hayat felsefesi olması gerektiğine inananlardan biriyim. Hayatın yüzüme vura vura öğrettiği nice tecrübeden yola çıkarak sizlere motive edici altın kurallar sunacağım. Bu kuralları hayat felsefeniz haline getirirseniz emin olun hayata bakış açınız değişecek ve hayatınızdaki birçok olumsuz olayı olumluya dönüştürecek.
• İnsanların tecrübesinden faydalanmayı ihmal etmeyin. Her ne kadar o kişilerin daha zeki ve bilgili olması zorunuza gitse de yaşayıp gören birinden duyacağınız öğütlerin sizin için faydalı olacağından kuşkunuz olmasın. Size tecrübesinden bahseden kişinin her söylediğini birebir uygulayın demiyorum. Ancak tecrübeli kişilerin anlattıklarını kulak ardı etmemeniz gerektiğinin altını vurgulayabilirim.
• Her zaman burnunuzun dikine giden inatçı birisi olmayın. Her ne kadar ‘’Ben bilirim’’ deseniz de önünüze çıkan bazı engellerde istemeseniz de inatlarınız yüzünden zorluklar yaşayabilirsiniz.
• Boy aynasından kendinize bir bakın. İmajınızın, sözlerinizin ve hareketlerinizin başkasının gözünde nasıl bir etki yarattığını gerçek gözle keşfedin. Siz de insansanız ve belki de kendinize dahi itiraf etmekten kaçındığınız kötü yönleriniz olabilir. Bunları düzeltmek sizi hayata karşı 1—0 öne geçirecektir.
• Hoşunuza gitmeyen durumlara karşı dahi farklı bakış açıları ile yaklaşmayı deneyin. Yargılayıcı olmak yerine yapıcı, empati duygusu yüksek ve olumlu fikirlerle yaklaşın.
• Ağzınızdan çıkan sözlerin size geri döneceğini unutmamaya, öfkeyle kapatacağınız kapıdan bir gün tekrar girmek zorunda kalabileceğinize ve tükürdüğünüz yüze gün gelip bakmanız gerekebileceğine dikkat edin. O gün gelir de çatarsa söylediğiniz söz ya da hareketten dolayı pişmanlık duyabilirsiniz.
• Olaylar karşısında ön yargılı ve peşin hükümlü olmaktan kaçının. Bazen gözle görünen bir olayın dahi iç yüzü başka olabilmektedir. Herhangi bir konuda insanlarla birebir iletişim kurmadan ve emin olmadan hüküm vermeyin.
• Başarısızlıklarınıza dair bahaneler üretmeyin. Başarısızlığa bahane üretmek sizi haklı çıkarmayacağı gibi yeni başarısızlıklara sürükleyecektir. Başarısızlığınızın sebebini bularak bir dahaki sefere aynı konuda daha dikkatli davranın.
• Her şeye ‘’Evet’’ demeyin. Yeri geldiğinde ‘’Hayır’’ demekten kaçınmamalısınız. İnsanların her istediğine evet diyerek verilen sözü tutmamaktansa, yapamayacağınız şeyler için hayır diyerek açık sözlü olmayı yeğleyin.
• Vicdanlı olmayı asla bırakmayın. Başınızı yastığa koyduğunuzda kendinize sormanız gereken en önemli soru ‘’Vicdanım rahat mı’’ olsun. Ne kadar vicdanlı olursanız o kadar doğru yolda ilerlersiniz.
• Sırlarınızı öyle ulu orta herkese vermeyin. Kendinize saklamanız gereken sırlarınız olsun. Hayatınızda en güvendiğiniz insanların günü gelip sizi sırlarınızla sırtınızdan vurabileceği ihtimalini göz ardı etmeyin.
• Kusur bulmayı huy edinmek yerine onarmaktan yana olun. Özellikle sevdiklerinizi kusurları ile yargılamak yerine onların bu kusurlarını birlikte tamir etmekten yana olun.
• Toplumun kabul görmüş genel kaidelerini siz de uygulamak zorunda değilsiniz. Yeri geldiğinde her şeye şüpheyle bakmayı, herkesin doğrusunu değil de kendi doğrunuzu uygulamayı bilin. Hata dahi yapsanız kendi hatanızın bedelini ödeyeceğiniz için başkalarının aklından ceza çekmiş olmazsınız.
Kısacası kendi kimliğinizi tanımlayın. Yaptıklarınızı, söylediklerinizi, bildiklerinizi ya da bilmediklerinizi sorgulayın. Motive edici tavsiyeler arasında son olarak ‘’Kalbinizin söylediği yere gidin’’ diyerek yazımı noktalıyorum.[/SIZE]
Not: Yazımı beğendiyseniz blog sayfamı ziyaret ederek kısa bir yorumla sizler de tecrübelerinizden bahsedebilirsiniz.. http://gulcelife.com/motive-edici-oneriler/
[/FONT][/FONT]