Hemşirelik Lisans Eğitimi ve Tüm Detayları
Günümüzde hemşire ünvanına kavuşmak ve bu mesleğin birer profesyonel üyesi olmanız için 4 yıllık bir süreç içerisinde lisans eğitiminizi hemşirelik fakülteleri veya hemşirelik yüksekokullarında tamamlamanız gerekmektedir.
2014 yılı itibari ile T.C. Resmi Gazetesi’nde yayınlanan bir kanuna göre artık sağlık meslek liselerine kayıt yaptırıp, mezun olan bireyler hemşire yardımcısı olarak isimlendirilecekler.
Hemşirelik Bölümü Eğitim Süreci Nasıldır ?
İngilizce hazırlık bölümü hariç 4 yıl lisans eğitimi sürecinden bahsetmek istiyoruz, sağlık meslek çıkışlı bireylerin haricinde genel lise, anadolu lisesi ve fen lisesi mezunlarının da tercih edebildiği hemşirelik bölümü ülkemizde çoğu şehirde bulunmaktadır. Hemşirelik bölümünü tercih edenlere sürecin sene sene işleyişinden bahsetmek istiyoruz.
1. Sınıf Hemşirelik Lisans Eğitimi Alan Öğrencileri ;
Anatomi, Hemşirelikte Temel Kavramlar, Karmakoloji, Tıbbi Terminoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih gibi genel derslerden oluşan bir dönem beklemektedir. Özellikle çoğu vakıf üniversitesinde, zorunlu olarak alınan Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih dersleri uzaktan eğitim ve online sınav ortamında gerçekleştirilebiliyor.
1. sınıf hemşirelik lisans öğrencilerini zorlayacak dersler arasında Anatomi ve Hemşirelik Temel Kavramlar dersleri olarak belirtebiliriz.
Latince gibi bir dille karşı karşıya kalmanız karamsarlığa kapılmanıza sebebiyet verecektir.
Yüksekokul öğrencileri, güz dönemini bitirdikten sonra bahar döneminin başlaması ile beraber bulunduğu kurumun hastanelerinde ya da seçtikleri hastanelerde staj görerek uygulamalı eğitimlere geçiş yapıyorlar. Staja çıkılan gün sayısı genellikle ilk sınıfta tüm üniversitelerde aynı olmaktadır. Bazı üniversitelerde farklılık gösterebilir.
2. Sınıf Hemşirelik Lisans Eğitimi Alan Öğrenciler ;
İkinci sınıf hemşirelik bölümü öğrencileri yaz ve güz dönemlerinde staj gün sayısının artması ile uygulamalı eğitimlerini yoğunlaştırıyorlar. Beslenme, İç Hastalıkları Hemşireliği, Cerrahi Hemşireliği gibi önemli ve kredisi yüksek derslerin eğitimlerini alıyorlar.
Diğer seçmeli derslerin belirlenmesi ise üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterebiliyor.
Önemli bir sınıf olan bu yıl biraz daha tercihlerinizi netleştirmiş olacaksınız, istemeyerek ya da aile baskısı ile bu bölümü tercih eden öğrenciler, hastane ortamına giriş yaparak bölümü sevip sevemeyeceklerini belirme şansı elde ediyorlar.
Teorik eğitimin öneminin yanı sıra pratik eğitimin de önemli olduğu mesleğimizde stajyer olarak el becerinizi çıktığınız birimlerde geliştirebilir. El becerinizin haricinde sosyal iletişim gücünüzün de alanlarda ne derece iyi olduğunu rahatça saptayabilme imkanına sahipsiniz.
2. sınıfta alacağınız önemli iki ders olan Cerrahi ve Dahiliye Hemşireliği dersleri sizleri zorlayan iki unsur olacaktır. Düzenli tekrar ve etkin ders dinleme ile bu derslerinde üstesinden gelebilirsiniz.
Unutmayın ki iyi bir teori her zaman için iyi bir pratik eğitimin geliştirilmesinin yolunu açar.
3. Sınıf Hemşirelik Lisans Eğitimi Alan Öğrenciler ;
Üçüncü sınıf hemşirelik lisans eğitimi alan öğrencilerin uygulama gün sayıları üniversiteye bağlı değişiklik gösterirken ortalama olarak 2-3 gün arasında diyebiliriz. Bu gibi durumlarda bazı kurumlar 3 gün staja çıkardığı öğrencilere staj ücreti verebiliyor.
Kadın Hastalıkları ve Ruh Sağlığı Hastalıkları gibi ana derslerin alındığı bu yıl hemşirelik öğrencileri için en zor iki dönem olarak geçecek diyebiliriz. Farklı iki dönemde; bahar ve güz dönemi olarak alınan bu dersler sıkı bir çalışma gerektirmektedir.
Bunların yanı sıra Sağlık Hukuku ve Hemşirelikte Araştırma gibi önemli derslerin alındığı bu yıl mesleğe adım atmanız için önem arz edecektir.
4. Sınıf Hemşirelik Lisans Eğitimi Alan Öğrencileri ;
4. sınıf hemşirelik lisans öğrencileri iki ana ders ve bitirme projesi (tez) yazmakla meşguldürler. Bunların yanı sıra uzun bir staj eğitimi kendilerini beklemektedir. Son zamanlarda devlet kadrolarının açılması ve hemşire alımlarının yoğun bir şekilde gerçekleştirilmesi ile beraber tüm bunların yanında hemşirelik lisans öğrencileri Kpss Genel Kültür – Genel Yetenek sınavına hazırlık yapmaktadırlar.
Bunların haricinde ek olarak meslek hayatlarında katkı sağlaması için son yıllarında öğrenciler hemşirelik sertifikaları almak için eğitim programlarına ve sertifika programlarına katılırlar.
Kaynak: Hemşirelik Lisans Eğitimi ve Tüm Detayları