Borçlar icraya nasıl düşer
Kullandığınız ve ödemesini yapamadığınız kredi ya da kredi kartı borçları belirli koşullardan sonra yasal takibe düşer. Yasal takibin ardından ise ödeme gerçekleşmezse bankalar, alacaklarını tahsil etmek için icra yoluna giderler.
İcra yoluna gidilmiş olan borçların yeniden yapılandırılması veya taksitlendirilmesi hususunda nasıl bir yol izleyebileceğinizi biliyor musunuz?
İcraya düşen kredi ya da kredi kartı borçlarınız için bankalar, hukuk büroları ve avukatlar aracılığıyla çalışırlar. Yani bankanın alacaklarını tahsil etmek üzere hukuk büroları devreye girer. Eğer İcra Müdürlüğü tarafından size ulaşmış bir icra kararı varsa bu durum, daha önce anlaşmaya varılan ödemeye dair planları ve taahhütleri yerine getiremediğinizi ifade eder. Bu süreci takiben, hukuk bürosu size bir dosya hazırlar. Ardından dosyanız İcra Müdürlüğü vasıtasıyla tarafınıza iadeli taahhütlü posta olarak gönderilir. Bu dosyada, borcunuzu 7 gün içerisinde ödemeniz gerektiği yazılıdır. Eğer evde bulunamazsanız dosyanızın resmi olarak verdiğiniz adresinize gönderilmesi ya da bağlı bulunduğunuz mahalle muhtarlığına teslim edilmesi bile bildirilmiş olduğunu gösterir. Yani dosyayı siz almasanız bile yasal olarak bildirilmiş sayılabilir.
Borçlar icraya düşerse ne olur?
Yukarıda belirtilen 7 günlük zaman içerisinde borcunuza dair bir itirazınız mevcutsa yapmalısınız. Aksi takdirde itiraz hakkınız kaybolur. Eğer bu borca dair itirazınız yoksa hukuk büroları İcra Müdürlüğü vasıtasıyla sahip olduğunuz taşınır ya da taşınmaz bütün malvarlığınıza rehin işlemi uygulanır.
Rehin işlemi nedir: Rehin işlemi, sanılanın aksine alıkoyma değildir. Rehin işlemi uygulanan taşınır/taşınmaz malvarlıklarının satışı engellenir. Yani rehin işlemi, satışı engellemek amacıyla yapılır.
Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olan işyerinize bir talimat gönderilir. Bu talimatta, borçların tahsiline yönelik olarak maaşın % 25’i oranında kesinti yapılması istenir. Eğer başka borçlarınızdan kaynaklı olarak maaşınızda farklı bir icra kararı bulunmuyorsa % 25 oranındaki bu kesinti talimatın ulaştığı an itibariyle başlar.
İcralık borçlar nasıl taksitlendirilir?
Bu noktada öncelikli olarak bilmeniz gereken nokta şudur: Borcunuzu ödeme için satmayı düşündüğünüz araç ya da gayrimenkulünüz varsa bunlara zaten borca mahsuben satılamaz şerhi konulmuş olacaktır ve satılamaz şerhini kaldırmanız son derece zor.
İcra yoluna gidilen borçlarınızın taksitlendirilmesi için İcra Müdürlüğü’ne gitmek yerine borcu tahsil etmekle yetkilendirilen hukuk bürosu ile görüşmeniz en mantıklı yol olarak göze çarpıyor.
Mümkün olduğunca güzel giyinin. Tıraşınızı olun ve kendinizden emin olarak hukuk bürosuna gidin.
Yetkili avukatla görüşerek borcunuzu ödemek için çaba gösterdiğinizi ve ödeyeceğinizi samimi bir dille anlatın. Burada ikna edecek cümleler kurmanız size fayda sağlayacaktır.
Avukatlar inisiyatif kullanarak borcunuzu 3 seneye kadar taksitlendirebilirler.
Ödeme yapacağınıza dair hukuk bürosu bir taahhüt isteyecektir. Bu taahhüdü iyi okuyarak ve inceleyerek verin.
Taahhüt ettiğiniz zaman dilimlerinde ödemelerinizi düzenli olarak yaparsanız icralık borcunuzu taksitlendirebilirsiniz.
kaynak paylaşhan