İyi bir futbolcu olmak için 10 önemli adım
Futbolla yatıp, futbolla kalkan bir ülke olarak, her gencimizin hayalinde mutlaka futbolcu olmak yatıyor. Gönül verdiği renklerin armasını taşıyan formayı giymek, iyi bir futbolcu olmak, her meşin yuvarlağın peşinden koşan gencin hayalidir. Kimilerinin futbol hikayesi başlamadan hayal kırıklıkları ile dolar, taşar. Kimilerinin ise kaderidir futbol, ne yapsa kopamaz. Günümüzde kitleleri birleştiren, milli benliğimizi ayakta tutan futbol aslında basit bir oyundur. Bu basit oyunu mesele gösterişsiz oynamaktan geçer. Bu yazımızda iyi bir futbolcu olmak için 10 önemli adımı sizler ile paylaşacağız. Her adımda kendinizden bir şeyler bulup, nasıl iyi bir futbolcu olabileceğiniz konusunda kafanızda pratik yapmanızı sağlayacağız. İşte iyi bir futbolcu olmak için 10 önemli adım:

1. Takım oyunu
Belki de sonda yazmam gerekeni başta yazıyorum. Takım oyuncu iyi bir futbolcu olmanın temelinde yatar. Dikkat ederseniz Avrupa futboluna damga vurmuş Barcelona ve Dortmund gibi takımlarda takım oyunu ile gelen başarıyı görebilirsiniz. Günden güne dolarların gölgesinde kalan futbolda, takım oyununu becerdiğiniz taktirde izleyenlerin gözünde iyi futbolcu sıfatını hak edebilirsiniz.
2. Topu eve götürmeye kalkmayın
Mahalle arasında kısa şortlar ile yırtık topun peşinden koşarken illa ki topu ayağından çıkarmayan her şeyi kendisi yapmaya çalışan bir arkadaşınız olmuştur. Bu arkadaş herkesi çalımlayacağını sanıp, aslında hiç bir şey yapamaz. Diğer arkadaşları tarafından da zaten bir süre sonra dışlanır. İyi bir futbolcu olmak tek başına olmaz. O yüzden topla fazla oynamadan, yerinde doğru pası atmayı unutmayın.
3. Kalp gözü değil öngörü
Her işte öngörü büyük önem taşır, belki de hayat kurtarır. Kalp ameliyatı yapan bir cerrah değilsiniz. İnsanların hayatları size bağlı değil ama sevinçleri kesinlikle size bağlı. Bu yüzden topun nereye gideceğini önceden bilin ve ona göre o noktaya hedeflenin. Öngörünüz ne kadar iyi olursa, yeşil sahalarda o denli ‘bak bu adam iyi topçu’ cümlelerini duyarsınız.
4. Basın bastırın
Rakibe baskı yapın, huzursuz edin. Geceleri rüyalarına girin, korkutun. Çok abarttım farkındayım ama futbolda baskı olmadan başarı gelmez. Rakibin uygun durumunu bozun veya topu almak için mutlaka baskı yapın ve basın. Bu hareket taraftarı da memnun eder. Yorulursunuz ama taraftar alkışları buna değer.
5. Rakip şaşsın kalsın
Topu nereye atacağınızı belli ederseniz top oraya gitmez. Rakip salak değil ya, öngörüsünü kullanıp topa sahip olabilir. Bu yüzden hiç bir zaman topu nereye atacağınızı, hangi yöne çalım atacağınızı rakibinize belli etmemeye çalışın. Sol ayaklı iseniz bu çok daha kolay olabilir. Rakibi şaşırtın ki skor üstünlüğü kazanabilesiniz.
6. Yunanistan’ın borçlarını ödeyin
Kanat ne güzel olur değil mi mangalda. Rakibin kanatlarını gişe gibi düşünün ve o gişeden geçmeye çalışın. Kanattan hücum ederseniz gol atmanız kolaylaşacaktır. Topu kanatlara yayın ve izleyenleri çileden çıkarmayın. ‘Kanada atsana be kardeşim’ gibi mızmızlanmalara hoşunuza gidiyorsa orasına karışamam. Kanatları gişe yapın dedik, unutmadan komşu Yunanistan’a da gişelerden gelen paraları bağışlamayı unutmayın.
7. Ateş üçgeni yapın
Bakmayın siz ateş üçgeni dediğime… Yanlış oldu sonra da düzeltmeye üşendim sadece. Aşk üçgenleri kurun yeşil sahada. Pardon pas üçgenleri. Sonunda doğru kelimemizi buldum. Üçgenler kurarak topu daha iyi taşıyabilir ve takım oyununa katkı yapabilirsiniz. Örnekler için Barcelona’yı izlemeniz yeterli olacaktır. Unutmadan, hekim tavsiyesi: “En az 3 Barça maçı izlenecek.”
8.İbrahim Üzülmez olmaya çalışın
Deli İbo derlerdi. Sahada en çok o koşardı. Futbol zeka ve taktik oyunu olduğu kadar, mücadele oyunudur. Hatta biz şöyle bile diyebiliriz, Futbol, ruh oyunudur. Teknik adamlar galibiyetten sonra, “Sahaya ruhumuzu koyduk ve kazandık” derler. Sahaya ruhunuzu koyun, mücadele edin. Bu maç olmasa bile sezon sonu mutlaka kazanan olacaksınız.
9. İletişim çağındayız
Eğitim şart ve biz iletişim çağındayız. 2014′ün Türkiyesi’nde iyi bir futbolcu olmak için takım arkadaşlarınız ile iyi geçinmeniz gerekiyor. Yani sağlıklı bir iletişim için elinizden geleni yapın. Sosyal medyalarda takım arkadaşlarınızın fotoğraflarını beğenmeye başlayabilirsiniz mesela. İşin komik tarafı bir yana, saha içinde sürekli konuşun ki pozisyon almada veya pas alışverişinde etkili olabilin. Unutmayın, organize olabilirseniz çok tehlikeli olursunuz.
10. Koşmadan olmaz
Antrenman yapmadan futbolda başarıyı yakalayamazsınız. Günümüz futbolunda her maç oyuncuların en az 10 km koştuklarını düşündüğümüzde, saha içinde ikili mücadelelerde diri kalmak ve diliniz bir karış yedek kulübesine çağrılmamak için takım ile antrenmanlarınızı asla aksatmayın. “Ben antrenman yapmam çok yetenekliyim, gerek yok bu kadarına diyorsanız”, Galatasaray’lı efsane Karpatların Maradona’sı George Hagi ile kendinizi kıyaslamanız gerekecek.
İyi bir futbolcu olmak için 10 önemli adımı sizler ile paylaştık. Ancak unutmayınız ki, her işte başarılı olmanın yolu, inanmaktan geçiyor. Bütün maddeler sizde tam anlamıyla olsa bile kazananlardan olmak için başarmaya inanmayı asla ihmal etmeyin. İnsanların sizinle gurur duyacağı günlerin geleceğine inanın ve sabredin. Sizler de kendi futbol yaşamınızda uyguladığınız önemli adımları bizler ile paylaşmaktan lütfen çekinmeyin.

KAYNAK:SanalGerzek