Batuhan adlı üyeden alıntı
Biraz önce kalktım ve ilk işim bilgisayarı ve televizyonu açmak oldu, bakkaldan gelince farkettim ki Turksat'ın hiçbir kanalı çekmiyor. Alıcıya giden anten kablosunu kesip yeniden bağladım ama yine yok, bahçeye inip çanağa giden kabloya da aynı işlemi yaptım, yine yok. Alıcı ayarları da sağlam görünüyor ki zaten evde benden başka uyduyu açan olmadı. Babamın kontrol kalemiyle kabloya da baktım, kırık uç yok gibi gözüklüyor. Artık Turksat uydusuna göktaşı çarptığını düşünmeye başladım ama sanmıyorum, ahır gibi evrende Turksat'a taş çarpması çok düşük bir ihtimal. Dün Sabah 9'dan bu sabah 4'e kadar açık kaldı onda mıdır desem, alet düzgün çalışıyor.
Neyse bu forumda bir ara uyducu arkadaşlar vardı, onlardan yardım bekliyorum.
Uyduya göktaşı çarpması düşük bir ihtimal demişsin. Aklıma bu sene okulda sunduğum projem geldi. Biraz bahsedeyim;
Projemin konusu uzay kirliliği hakkında.Evet yanlış duymadınız, uzay kirliliği. Her ne kadar dünyada kirlilik varsa uzayda da kirlilik var.
Peki bu kirliliği ne oluşturuyor? Uzaydaki bu kirliliğin sebebi ise yapılan uzay araştırmalarından arta kalan uzay aracı parçaları, kopan antenler, boş yakıt tankları, artık kullanımda olmayan uydular. Ve bu uzay çöpleri insanoğlunun aklının başına gelmesiyle artık kategorilenip kaydedilmeye başlandı.
Ancak henüz kategorilenen çöpler kategorilenemeyen çöplerden daha az.
İstatistiklere göre sadece kategorilenebilmiş 10.000 adet uzay çöpü bulunmaktadır.
Bu da uzay çöplerinin bir görüntüsü:
Hatta bazı uzay çöpleri Dünyamıza o kadar yaklaşıyorki, atmosfere girip yeryüzüne düşebiliyor.(Atmosferde yanarak buharlaşanlar hariç. Bazı çöpler atmosferde yanarak buharlaşabilirler(Aliminyum bazlı olanlar gibi)).
Bazı uzay araçları da uzay çöplerine çarpmaktan son anda kurtuluyor.
Şimdi size soruyorum. Türksat uydusuna uzay çöpü veya meteor çarpma olasılığı nedir?
Not: Bu kadar olacağını beklemiyordum. Makale oldu resmen :)