Yazımızda geldiğimiz son noktada maymunlardan geldiğimize dair olan inanışlar ve geçirdiğimiz evrimin bir kanıtı olarak gösterilebilir.


Alıntı:
http://www.guncelelazig.com/bilim-ve-teknoloji/kapucin-maymunlari-para-kullanmayi-ogrenince-fuhus-yapmaya-basladi-7170.html

Yazımızda geldiğimiz son noktada maymunlardan geldiğimize dair olan inanışlar ve geçirdiğimiz evrimin bir kanıtı olarak gösterilebilir. Darwin Amca’nın bile okuyunca gözlerini yaşartacak olan haberimiz;

Yale Üniversitesindeki bir araştırmacı ve aynı zamanda ekonomist olan Keith Chen ve beraberinde psikolog olan Laurie Santos Kapuçin maymunlarının para kullanmayı öğrenmesi durumunda neler olabileceğini merak ederek bir araştırma yapmaya karar verirler.



Bu deneyi yapmalarındaki bir diğer amaç ise bu maymunların dünyada görülmüş en bencil varlıkları olmalarıdır.



Chen yapmış olduğu açıklamasında Kapuçin maymunların yemeye ve sekse dayalı bir hayatları olduğunu belirtti. Bu tür maymunların her an şekerleme verilmesi halinde bile yediklerini kusarak daha fazlasını istediklerini belirtti.



Deneydeki asıl amaç ise maymunların bencil olduklarının ortaya çıkartılması ve bunun yanı sıra da maymunların para kullanma yönündeki dürtülerini incelemekti.



Yapılan çalışmalar ve denemeler sonucunda başarılı olundu ve maymunlar para ile jelibon, elma ve üzün almayı öğrenmiş oldu.



Chen yapmış olduğu denemelerde maymunlara ortası delik gümüş olan yuvarlak diskler vererek onların parayı kullanmasını öğrenmesi için 7 ay boyunca çalışmalarını devam ettirdi.



Gözlemlerine göre maymunların bütçe hesaplamaları insanlarınki ile benzer özelliklere sahip. Jelibonu daha çok seven maymunlar üzümden daha az alarak bu şekilde daha çok jelibon almayı tercih etti.



Kapuçin maymunlarına kumar oymayı da öğreten araştırmacı insanlar gibi saçma kararlar aldıklarını ve istatiksel olarak borsacılar ile aynı olduklarını belirtti.


Araştırmacılardan biri iki maymunun verilen diskleri dişi kapuçinlere seks karşılığında verdiğini de sahip oldu. Dişi kapuçinler seksten sonra aldıkları diskler ile üzüm almaya gittikleri gözlendi.


Paraların dağıtıldığı sırada insanlara benzer özelliklere gösteren kapuçinlerden bazıları disk çalmaya bile kalkıştı.