lostyazilim
tr.link

Kararsızlığın Kararını Beraber Verelim

3 Mesajlar 679 Okunma
acebozum
tr.link

Marjinalbeyin Marjinalbeyin WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 26.03.2016
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek Geliştirici
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad O** K**
  • Mesajlar 118
  • Beğeniler 18 / 31
  • Ticaret 7, (%100)

Merhaba arkadaşlar öncelikle şunu belirtmeliyim ki kararsızlık konusunu her insanın yaşayabileceği günümüz problemleri arasındadır. Şu unutulmamalıdır ki kararsızlık problemi yenilebilir bir sorundur. En başta bir örnek verecek olursak biz de bu yazının başlığını belirlerken kararsızlıklar yaşadık. Hadi hep beraber bu problemin üstesinden gelelim.

Kararsızlık genel olarak net bir sonuca varamamak olarak adlandırılabilir. Yani hangi kararın sizi daha iyiye götüreceğini bilememektir. Mesela sayısal sınıfı mı yoksa eşit ağırlık sınıfı mı arasında kalmak sizin için hangisinin daha iyi sonuçlar doğuracağını kestiremediğinizden kaynaklanır. Daha basit bir olaydan bahsedelim. Örneğin ayakkabı almak istiyorsunuz ve iki ayakkabı çeşidi arasında kalıyorsunuz. Peki niye böyle düşünüyorsunuz? Sizi bu düşünceye iten nedir?

İşte asıl problemde budur. Sizi etkileyen dış çevrenizden alacağınız tepkilerdir. Mesela size, “Bunu mu aldın?” veya “Bunu mu buldun?” gibi sorular sizin kararsızlık yaşamanıza sebep olur.

Şunu da belirtmeliyim, hani bir klişe vardır “En kötü karar, kararsızlıktan iyidir.” Biz SakatAdam olarak bu görüşe katılmıyoruz. Mesela sizin yarın sınavınız var ama iki şey arasında kalıyorsunuz, bu iki şey “dışarı çıkmak” ve “ders çalışmak“. Bu durumda alabileceğiniz en kötü karar dışarı çıkmak olur ama bu karar sizin sınavının kötü sonuçlanmasına sebebiyet verebilir. O zaman bu durumda kararsızlık, en kötü karardan iyi duruma gelmiş diyebiliriz. Bu gibi hatta bundan daha da kötü olaylar karşısında en kötü kararı seçmek sıkıntılı durumlara yol açabilir. Ortada olan seçeneklere göre bu değişebilir.

Peki şimdi kararsız kaldığınızda yapılması gerekenlere gelelim.

Şu unutulmamalıdır ki; burada her zaman bir doğru bir yanlış söz konusu değildir. Bir problemin birden fazla doğru cevabı olamaz mı?
Şimdi bir pantolon almanız gerekiyor ve kararsız kaldınız çünkü siz en doğrusunu almak istiyorsunuz ama ya yanlış olmasaydı..
Demin ki örneğe geçelim akşam dışarı çıkmak ya da ders çalışmak. Peki ders çalıştıktan sonra dışarı çıkmak? İşte o zaman tek bir doğru cevap olmamış olabilir.

Şimdi de ayakkabı olayını düşünün. Hiç bir yan etken olmadığını düşünerek bakın, işte o zaman kararsızlıktan kurtulursunuz çünkü kimse sizin fikrini etkileyememiş olur.

O zaman buradaki problem insanlar benim hakkımda ne der benim hakkımda ne düşünür oluyor. Haddi şimdi bu düşünceyi doğrulayalım. Mesela bir markete gittiniz ve çikolata aldınız orada siz ne isterseniz alırsınız, kararsızlığınız çok uzun sürmez. İşte orada kimsenin görüşünü kimin ne diyeceğini önemsemezsiniz. Şimdi bu olayı hayatınızın her yerine yaydığınızı düşünün. En basit örnekle arkadaşlarınızla kafeye gittiniz sizin tercihiniz Türk kahvesi ama bütün arkadaşlarınız çay sipariş veriyor. Eğer siz fikrinizi değiştirmez ve çay sipariş vermezseniz kararsızlığı da büyük ölçüde yenmiş olursunuz.

Yani daha genel tabirle
kendinizin fikrini ortaya koyarak yani zevk ve karakteristik yapınıza uygun şekilde seçimler yaparak kararsızlığı yenebilirsiniz. Bizim asıl problemimiz insanların düşüncelerini düşünmemiz ve kararlarımızı buna göre vermeye çalışmamız o yüzden gerek ayakkabı gerek pantolon bile alırken kendimizin değil diğer insanların zevklerini ve hakkımızdaki yargılamalarını düşünüyoruz. Eğer biz insanların kendimiz üzerindeki görüşlerini bir kenara bırakarak asıl kendimizin ne isteğine karar verirsek işte o zaman kararsızlıktan kurtulmuş oluruz.

Tüm bunların yanında herkesten önce kendimizi düşünmemiz gerektiğini ve bizden değerli bir şeyin olmadığını düşünmemiz gerekmektedir. Vereceğimiz kararların her zaman hayatımız daha iyi yapacak olgular tarafında olmasına dikkat etmeliyiz. Bunu söylerken bencillik yapmanızdan bahsetmiyoruz. Eğer ki alacağınız karar sizi iyi yere götürürken başkalarını dibe atmaktan geçiyorsa veya sevdiklerinizi üzmekten geçiyorsa orada önemli değerlendirmeler yapmanız gerekebilir.

Kararsız kaldığınız konularda başkalarıyla konuşmak, direkt olarak onların fikirlerini uygulamak değil ama onlardan alacağınız görüşleri ve mantıklı tarafları da kendinize çekerek daha iyi kararlar vermeye çalışabilirsiniz.

Bu konuda bize yazmaktan da çekinmeyin. Sizlerle her türlü konuyu tartışmaya ve her türlü konuda muhabbet edip, yardım etmeye hazırız.

YAZI LİNKİ : Karasızlığın Kararını Beraber Verelim

Okuduğunuz için teşekkür ediyorum.

Freelance Web & Mobile Developer
wmaraci
reklam

cthax cthax @emileyt.vanlife Kullanıcı
  • Üyelik 18.11.2014
  • Yaş/Cinsiyet 42 / E
  • Meslek Freelancer
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad C** K**
  • Mesajlar 3486
  • Beğeniler 1222 / 1221
  • Ticaret 130, (%100)
Ben her zaman şu ilkeyi edinmişimdir buda kararsızlığımı gidermektedir. "Her zaman yaptığım şey için pişman olacağım" bu sayede keşke yapsaydım değil yapmasaydım olduğu için o an karara vermemde kolay oluyor

Marjinalbeyin Marjinalbeyin WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 26.03.2016
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek Geliştirici
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad O** K**
  • Mesajlar 118
  • Beğeniler 18 / 31
  • Ticaret 7, (%100)

cthax adlı üyeden alıntı

Ben her zaman şu ilkeyi edinmişimdir buda kararsızlığımı gidermektedir. "Her zaman yaptığım şey için pişman olacağım" bu sayede keşke yapsaydım değil yapmasaydım olduğu için o an karara vermemde kolay oluyor

Ben de her zaman şu mentaliteyi uygulamaya çalıştım; ne yaparsam yapayım pişman olmayacağım. Her şeyden ders çıkarmayı bileceğim.

Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için.

Freelance Web & Mobile Developer
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al