wmaraci reklam

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir ?

6 Mesajlar 687 Okunma
pst.net
wmaraci reklam

Hkalayci Hkalayci S.M.Mali Müşavir Kullanıcı
  • Üyelik 19.11.2013
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek S.M.Mali Müşavir
  • Konum Afyon
  • Ad Soyad H** K**
  • Mesajlar 169
  • Beğeniler 38 / 47
  • Ticaret 2, (%100)
Kısa Çalışma Uygulaması
Kısa Çalışma Ödeneği genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere (Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir.) sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

Kısa çalışma uygulaması bakımından “Genel Ekonomik” kriz
Ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olayların, ülke ekonomisi ve dolayısıyla işyerini ciddi anlamda etkileyip sarstığı durumlardır.

Kısa çalışma uygulaması bakımından “Bölgesel Kriz”
Ulusal veya uluslararası olaylardan dolayı belirli bir il veya bölgede faaliyette bulunan işyerlerinin ekonomik olarak ciddi şekilde etkilenip sarsıldığı durumlardır.

Kısa çalışma uygulaması bakımından “Sektörel Kriz”

Ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olaylardan doğrudan etkilenen sektörler ve bunlarla bağlantılı diğer sektörlerdeki işyerlerinin ciddi anlamda sarsıldığı durumlardır.

Kısa çalışma uygulaması bakımından “Zorlayıcı Sebepler”
İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumları ya da deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumlardır.

Kısa Çalışma Kapsamında;

İşçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi,
Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi,
hizmetleri sağlanmaktadır.

İşyerinde Kısa Çalışma Uygulanabilmesi için;
İşverenin; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu yönünde İŞKUR’a başvuruda bulunması ve İş Müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işyerinin bu durumlardan etkilendiğinin tespit edilmesi gerekmektedir.
İşçinin Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanabilmesi İçin;
İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,
İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanmış olması (Kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde en az 450 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar),
İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması,
gerekmektedir.

Kısa Çalışma Talebinde Bulunulması ve Talebin Değerlendirilmesi
İşverenler, genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle Kısa Çalışma Talep Formunu ve kısa çalışma yaptırılacak işçilere ilişkin bilgileri içeren listeyi manyetik ve yazılı ortamda doldurarak kısa çalışma başvurusunda bulunulabilir.

Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebeplerin varlığının işçi ve işveren sendikaları konfederasyonlarınca iddia edilmesi veya bu yönde kuvvetli emarenin bulunması halinde konu, İŞKUR Yönetim Kurulunca değerlendirilerek karara bağlanır. Deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumlar için diğer zorlayıcı sebep gerekçesiyle yapılan başvurular için Yönetim Kurulu Kararı aranmaz.

Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebeplerle ilgili Yönetim Kurulunca alınmış bir karar bulunmuyorsa işverenlerce başvurular Kurum birimi tarafından reddedilir.

İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygunluk tespiti tamamlandıktan sonra, kısa çalışma uygulanacak işçi listesinin değiştirilmesine ve/veya işyerinde uygulanan kısa çalışma süresinin arttırılmasına yönelik işveren talepleri, yeni başvuru olarak değerlendirilir.

İşverene Kısa Çalışma Talebinin Sonucunun Bildirilmesi
Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerden dolayı işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğunun İş Müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işverene İŞKUR tarafından bildirilir. İşveren de durumu, işyerinde işçilerin görebileceği bir yerde ilan eder ve varsa toplu iş sözleşmesine taraf işçi sendikasına bildirir. İlan yoluyla işçilere duyuru yapılamadığı durumlarda, kısa çalışmaya tabi işçilere yazılı bildirim yapılır. Kısa çalışma talebi uygun bulunan işveren Kurumca bildirilen sürede Kısa Çalışma Bildirim Listesini güncelleyerek gönderir.

Kısa Çalışma Ödeneği Süresi, Miktarı ve Ödenmesi
Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.

Kısa çalışma ödeneği, çalışmadığı süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.

Aşağıda 2020 yılı için aylık kısa çalışma ödeneği hesabı verilmiştir.

kısa çalışma ödeneği
Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenir.

Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için aylık olarak verilir.

Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesi “18-Kısa Çalışma Ödeneği” olarak bildirilir.

Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır ve kısa çalışma ödemeleri, hak edilen işsizlik ödeneğinden mahsup edilmektedir.

Kısa çalışma ödeneğinin süresini altı aya kadar uzatmaya ve işsizlik ödeneğinden mahsup edilip edilmeyeceğini belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.

Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar. Bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir.

Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.

Kısa Çalışma Ödeneği Kapsamında Fazla veya Yersiz Ödemelerin Tahsili
İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden, işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlikte işçiden tahsil edilir.

Kısa Çalışma Ödeneği Alınan Süre İçin Ödenen Primler
İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir. Söz konusu dönemde kısa ve uzun vadeli sigorta primleri aktarılmaz.

Kısa Çalışmanın Erken Sona Ermesi
İşverenin, kısa çalışma uygulaması devam ederken, normal faaliyetine başlamaya karar vermesi halinde durumu Kurum birimine, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı işçi sendikasına ve işçilere altı işgünü önce yazılı olarak bildirmesi zorunludur.

Bildirimde belirtilen tarih itibariyle kısa çalışma sona erer. Geç bildirimlere ilişkin oluşan yersiz ödemeler yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.

Kısa Çalışma Ödeneğinin Kesilmesi
Kısa çalışma ödeneği alanların işe girmesi, yaşlılık aylığı almaya başlaması, herhangi bir sebeple silâh altına alınması, herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi nedeniyle işinden ayrılması hallerinde veya geçici iş göremezlik ödeneğinin başlaması durumunda geçici iş göremezlik ödeneğine konu olan sağlık raporunun başladığı tarih itibariyle kısa çalışma ödeneği kesilir.

İşverenin Kayıt Tutma Zorunluluğu
Kısa çalışma yapan işveren, işçilerin çalışma sürelerine ilişkin kayıtları tutmak ve istenilmesi halinde ibraz etmek zorundadır.

Bütün bunlara ek olarak belirtmem gerekirse ;

  1. Kısa çalışma ödeneği bir hibe değildir.

  2. Ödeme işçiye yapılır işverene değil

  3. İşçinin ileride alacağı işsizlik maaşından kesilecek olup işçinin rızası alınmalıdır.

  4. İşyerinin mevcut durumuna göre yazmak lazım çalışan bir işçiyi çalışmıyor olarak göstermek büyük risk teşkil edecektir.

  5. Firma kapanmadığı halde kapandı dıye bildirip ve fatura kesmeye devam ederseniz büyük risk alırsınız



Kısa Çalışma Talep Formu için tıklayınız….

Kısa çalışma yaptırılacak işçilere ilişkin bilgileri içeren liste için tıklayınız….

Yazının linki burada'dır.
theharunuysal

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
reklam

Link Link WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 04.01.2013
  • Yaş/Cinsiyet 44 / E
  • Meslek Seo Danışmanı
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad H** A**
  • Mesajlar 1546
  • Beğeniler 379 / 426
  • Ticaret 46, (%100)
Verdigin bilgiler yanlis 600 gun degil 450 gun olucak.
 

 

Deneme

Hkalayci Hkalayci S.M.Mali Müşavir Kullanıcı
  • Üyelik 19.11.2013
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek S.M.Mali Müşavir
  • Konum Afyon
  • Ad Soyad H** K**
  • Mesajlar 169
  • Beğeniler 38 / 47
  • Ticaret 2, (%100)

HuseyinAKKUS adlı üyeden alıntı

Verdigin bilgiler yanlis 600 gun degil 450 gun olucak.


Yeni çıkan kanunla değişti o rakamlar. Ben bu konuyu daha önce yazmıştım değiştirmeyi unutmuşum. Teşekkürler.
 

 

theharunuysal theharunuysal WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 21.06.2015
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek .
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad H** U**
  • Mesajlar 1879
  • Beğeniler 596 / 202
  • Ticaret 19, (%95)
Hkalayci hocam tam konu açacaktım sizi gördüm sormak istediğim bir konu var. İkinci el bozuk veya tamir gerektiren elektronik aletler alıp satmak istiyorum. Satış yaptığımda fatura kesmem zorunlu olduğu için %18 kdv çıkmakta normalde alış faturam olsa kazancımdan %18 ödeyeceğim bu konuda sıkıntım yok ama bu şekilde tüm ürün fiyatından %18 kdv ödemek durumunda kalacağım. Ürünü bana satan kişilerden bazılarının faturası var mesela laptop almış 2013 yılında vergisini ödemiş ama o faturayı ben kendi adıma olmadığı ve geçmiş dönemde olduğu için işleyemiyorum. Gider pusulası düzenleyeceğim ama ödeyeceğim kdv ye faydası olmayacak. Mali müşavirime sordum fakat oda bilemedi siz ne önerirsiniz nasıl yapmam gerekir ?
 

 

wmaraci
Mersin evden eve nakliyat

theharunuysal theharunuysal WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 21.06.2015
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek .
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad H** U**
  • Mesajlar 1879
  • Beğeniler 596 / 202
  • Ticaret 19, (%95)
Basit bir örnek verecek olursak 400 TL ye bir telefon aldım 200 TL de masraf yaparak 600 TL oldu maliyetim. 200 TL nin 30 TL kdv si olacak. 900 TL ye de sattığımı düşünürsek 137 TL KDV çıkacak.

137 - 30 = 107 TL KDV ödemek durumunda kalacağım.


Mükerrer vergi oluşmasaydı

600 TL (91 TL kdv) gider olacaktı.
137 TL- 91 TL = 46 TL kdv çıkacaktı.

Normalde adaletli olan bu değil mi ? Bu işin içinden nasıl çıkarım ?
 

 

Hkalayci Hkalayci S.M.Mali Müşavir Kullanıcı
  • Üyelik 19.11.2013
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek S.M.Mali Müşavir
  • Konum Afyon
  • Ad Soyad H** K**
  • Mesajlar 169
  • Beğeniler 38 / 47
  • Ticaret 2, (%100)
bunun çözümü sizinde ilk mesajdaki gibi olacak maalesef. Gider pusulasından başka şansınız yok. Tabi o zamanda stopaj çıkacak. Kısacası saçma bir durum açıkçası. bunun sebebi de mal aldığınız kişilerin vergi mükellefi olmaması.
 

 

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al