Çin’in COVİD-19 aşısına nasıl gönüllü olunur?





50 yaş altı, 50-65 yaş arası ve 65 yaş üstü gibi 3 yaş aralığı için aşılama yapılabilecek. 18 yaş altı gönüllü olamaz. Hipertansiyon, diyabet, astım gibi kronik hastalığı olanlar aşı olamıyor. Aşılama ağırlıklı olarak 18-50 yaş aralığına yapılacak. Çinli şirket bugüne kadar aşı olanların %90’dan fazlasında antikor oluştuğu iddiasında. Ülkemizde denenecek aşının düşük dozlu versiyon olduğu ifade ediliyor. Çalışmada gönüllü olacak 10 bin + 10 bin denekten biri olmak için aşağıdaki hastanelere başvuruda bulunulabiliyor. Testlerin sonrasında denek olunup olunamayacağını doktorlar tarafından karar verilecek.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hacettepe Tıp Fakültesi, Ankara Şehir Hastanesi, İzmir, Kayseri, Gaziantep, Malatya, Antalya, Trabzon, Van illerindeki şehir hastaneleri ile bazı özel hastanelerde de gönüllü başvuruları yapılabilecek. Gönüllü aşı olmak isteyenler hastanelere telefon, e-posta veya bizzat giderek başvuru yapabilecek.

Almanya’nın COVİD-19 aşısına nasıl gönüllü olunur?





Alman BiONTech ile ABD menşeili Pfizer ortaklığında geliştirilen Covid-19 aşçısının gönüllü denemeleri de yakında ülkemizde başlayacak. Bu aşının ülkemiz adına sevinç ve güven hususlarından bir tanesi de BiONTech şirketinin başında bir Türk’ün olması. Hatta şirketin üst kadrosundaki 5 isimden 2 tanesi Türk. Özlem Türeci de şirkette Baş Tıp Sorumlusu olarak görev yapıyor.

Almanya menşeili aşının operasyonlarını İstanbul Tıp Fakültesi yürütecek. BNT162 kod adlı aşı onay süreçlerinden sonra başlangıçta yüz gönüllüye yapılacak. Aşı sonuçları için gönüllülerden alınan kan örnekleri Türkiye’deki Almanya tarafından onaylı bir laboratuvar tarafından izlenecek. Çin aşısından olduğu gibi bu aşıda da farklı gruplara aşılama yapılacaktır.

Gönüllü olmak isteyenler 0212 414 30 00 / 65700 numaralı telefondan mesai saatleri içerisinde arayıp bilgi alıp başvuru yapabilirler. Ayrıca bu numaralar dışında tüm aşılar için bilgi almak ve başvuru yapmak için 184`ü arayabilirsiniz.

Koronavirüs aşısı için gönüllü nasıl olunur?