Azize Teresa Avila (1515-1582) en önemli Hristiyan mistik kadınlar arasında başı çeker. Levitasyon olayının tamamen iradesi dışında oluştuğunu anlatan azize, çevresine onu kontrol etmeleri ve gerekirse tutmalarını bile salık vermiştir. Aziz Thomas Aquinas (1225-1274) Aziz Francis Assisi (1181-1226) sergiledikleri bilinen mistiklerin bazılarıdır. Taoizm’in kurucularından Lieh Tse’nin havada uçmasını sağlayan majik güçler vakıf olduğuna dair bir sürü yazı ve hikaye vardır. Birçok kadim bilgenin hayatı uzatabilmek, sert taşların içinden geçmek ve levitasyon gibi güçleri olduğuna ilişkin yazılı kaynaklar mevcuttur.
19.yüzyılın ortasında dünya İngiltere’den Daniel Dunglas Home (1883-1886) ile en ünlü “uçan” medyum ile tanıştı. Home, olağanüstü telekinetik ve psikokinetik güçleri ile Londra seçkin sınıfını büyülüyordu. İzleyicilerin şaşkın bakışları altında trans sırasında 3. kattaki camdan dışarı “özgürce süzüldüğü” rivayet edilir. Bilim adamları Home fenomeni karşısında bölünmüştü. Bir kısmı, yeni bir takım güçlerin var olduğunu kabul etmekten başka çare olmadığını düşünürken, konservatif bir grup onu şarlatanlıkla suçladı. Ancak bunca zaman sahtekarlık için delil arama çabaları boşa çıktı. Hakkında olan suçlamalara rağmen, levitasyon eylemini 30 yıl boyunca icra etti. Daniel, 20 Mart 1833′de Edinburg’da doğdu. 9 yıl sonra ailesiyle birlikte Amerika’ya göç etti. 19 yaşına geldiğinde New York’da çalışan, paranormal yetenekleriyle çevrelerinde büyük saygı ve popülerlik kazanmış olan Margaret ve Kate Fox kardeşleri duydu. Onların gizemli güçlerinden olağanüstü derecede etkilenen genç, kendisinde de bir takım yeteneklerin olduğunu keşfetti. Bulunduğu ortamlarda gizemli sesler duyuluyor, gürültüler meydana geliyordu. Mart 1822 yılı geldiğinde, Home İngiltere’ye döndü. Spritizma ve okült bilimler ile yakın olarak ilgilenen William Koks’un sahibi olduğu bir otele yerleşti. Daniel otelde yaşmaya başladıktan kısa bir zaman sonra, ev sahibinin dikkatini üzerine çekmeyi başardı. Şarap dolu bir sürahinin hemen yanında, onun hayali silüetini üretmişti. İkiz görüntü bir kaç saniye belirdikten sonra kaybolmuştu. İlk defa bu tarz bir fenomenle karşılaşan otel sahibi, aralarında Lord Brougham, bilim adamı Michael Faraday (1791-1867)’in da bulunduğu okült bilimlerle ilgili kişileri bir araya getirerek, Home’un güçlerini göstereceği bir seans düzenledi. Sir Daniel, anılarında odadaki masanın yerden havaya doğru yükseldiğini, çanların kendinden çalmaya başladığını anlamıştı. Fakat en sansasyonel ve aynı zamanda da oldukça dramatik olan seans, 16 Aralık 1868′de Buckingham Sarayı’nda, Lord Adare’nin evinde gerçekleşti. Sıradışı tanıtıma katılanlar, Home’un trans halindeyken yaptığı levitasyon fenomenine şahit oldular.
Levitasyon fenomeni konusunda parapsikoloji literatürüne giren diğer iki önemli isim Rus medyum Nina kişiler levitasyon yeteneklerini bilim insanları önünde gerçekleştirmiş ve paranormal güçleri fotoğraflarla belgelenmiştir. 1926 yılında Sovyet Rusyası’nın Leningrad şehrinde doğan Nina Sergeevna Kulagina (1926-1990), 20 yıldan fazla bir süre başta telekinezi olmak üzere parapsikolojinin diğer fenomenleri ile ilgilendi. Sıradışı yetenekleri çok güçlü ve çapıcıydı.
Devamı Gelicektir.

Kaynak; http://psisik.org/levitasyon-hakkinda-2