[SIZE=2]EMLAK: Mülk ve maldan oluşan emlak kelimesi ev, arsa, bağ, bahçe, tarla ve arazi gibi taşınmayan malların orta adına denir. Emlak gayrimenkul veya taşınmaz olarak da tanımlanabilir.
HARİTA: Coğrafya, tarih, dil, nüfus vb. olgularla ilgili olarak yeryüzünün ya da bir parçasının, belli bir orana göre küçültülüp düzlem üzerine çizilen taslağıdır.
PAFTA: Arazilerin teknik usullere göre ölçülüp belli oranda küçültülerek bir altlığa çizilmiş haritasıdır.
ARAZİ:Sınırları yeterli vasıtalarla belirlenmiş, yatay ve düşey sınırları bulunan zemin parçasıdır.
ARSA: Belediye ve mücavir alan sınırları veya köy yerleşik alanlarında yapılan planlarla iskân (yapılaşma) sahası olarak ayrılmış yerlerde bulunan arazi parçalarına arsa denir.
PARSEL: İmar yasalarına göre ayrılmış toprak parçası. Sınırları haritalarla belli edilmiş arazi parçasıdır.
[COLOR=Black]ADA: Belirli yollarla çevrili ve çoğu parsellerle bölünmüş arsa ile böyle bir arsayı kaplayan yapılar takımına “ada” imar planındaki esaslara göre meydana gelen haline de İMAR ADASI denir.
İMAR PLANI: Kent yada kasaba halkının sağlığını korumak toplumsal ekonomik ve ekinsel gereksinmelerini iyi yaşama düzenini ve çalışma koşullarını ve güvenliğini sağlamak amacıyla ülke bölge ve kent verilerine dayanılarak oturma çalışma dinlenme ve ulaşım gibi kentsel işlevler arasında denge kurup eldeki ve sağlanabilecek olanaklar ölçüsünde en iyi çözüm yollarını bulmak için varsa yer yazım durumu da belirtilen haritalar üzerinde toprak parçalarının kullanım biçimlerini ve başlıca bölge tiplerini gösteren tüzel bir değeri olan onaylanmış belgedir.
MEVZİ İMAR PLANI: Mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz kalması veya yeni yerleşim alanlarının kullanıma açılması gereğinin ve sınırlarının ilgili idarece belirlenmesi halinde bu yönetmeliğin plan yapım kurallarına uyulmak üzere yapımı mümkün olan yürürlükteki her tür ve ölçekteki plan sınırları dışında planla bütünleşmeyen konumdaki sosyal ve teknik alt yapı ihtiyaçlarını kendi bünyesinde sağlayan raporuyla bir bütün olan imar planıdır.
[/COLOR]
KAT MÜLKİYETİ
Tamamlanmış bir yapının kat daire iş bürosu dükkan mağaza mahzen depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından bu Kanun hükümlerine göre bağımsız mülkiyet hakları kurulabilir.
Kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bütününe (Ana gayrimenkul); yalnız esas yapı kısmına (Ana yapı) ana gayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olup bu Kanun hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerine (Bağımsız bölüm); bir bağımsız bölümün dışında olup doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan yerlere (Eklenti); bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına (Kat mülkiyeti) ve bu hakka sahip olanlara (Kat maliki);denir.
KAT İRTİFAKI :Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya
yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından bu Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkına (kat irtifakı); bu hakka sahip olanlara da (kat irtifak sahibi);denir.
Kat irtifakı!
Kat irtifakı bir arsa üzerinde yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümler için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre kurulan irtifak hakkı şeklinde açıklanıyor.
Kat irtifakı bir arsanın maliki veya paydaşları lehine arsa payına bağlı olarak kurulur. Arsa payı kat irtifakından ayrı olarak devredilemeyeceği gibi miras yoluyla da geçmez ve başka bir hakla kısıtlanamaz. Arsa payı devredildiği zaman ona bağlı kat irtifakı da kendiliğinden devredilmiş olur.
Kat irtifakı resmi senetle ve tapu siciline tescil ile doğar. Bu resmi senet tapu sicil müdürlüğünce düzenlenir . Kat irtifakına konu olan arsanın tamamı bir kişiye ait ise resmi senet düzenlenmeyip istem belgesi düzenlenmektedir.
Müteahhit firma bir arsada bina yapımına başlamak için proje çizmek zorundadır. Bu projede dairelerin otopark sığınak metrekareleri gibi tüm detayları belirtilir. Proje çizildikten sonra belediyeye başvurarak inşaat izni alınır. İzin alındığı gün müteahhit arsayı dairelere ayırarak "kat irtifakı" tapusu çıkartır.
Kat irtifakı tapusunda hangi dairenin nerede olduğu numarası kime ait olduğu açıkça belirtilir. Belirsiz olan ise binanın yapılıp yapılmadığı veya projeye uygun yapılıp yapılmadığıdır. Müteahhit firma binayı belediyeye uygulattığı gibi yaptıktan sonra belediyeden görevli kişiler gelip binayı denetler. Eğer bina projeye uygun yapılmışsa binaya yapı kullanım izni veya bilinen tabiriyle iskan verilir. İskan onayı çıktıktan sonra firma tapu dairesine giderek kat irtifaklı tapuları kat mülkiyetine çevirir. Kat mülkiyetli tapunun kat irtifaklı tapudan tek farkı binanın projesine uygun bir şekilde yapılıp bitirildiğini göstermesidir.
İMAR DURUMU: İmar parselinin boyutlarını sınırını imar planında kullanım şeklini ve yapılacak yapının teknik şartlarını belirten 1/1000 ölçekli hazırlanan belgeye denir. (İlgili belediyeden alınır.)
İFRAZ: Ayırma(bölme)işlemidir tapu kütüğünde kayıtlı bir taşınmazın birden fazla parsel haline getirilmesidir.
TEVHİD: Birleştirme işlemidir. Tapu kütüğünde kayıtlı birden fazla taşınmazın tek bir parsel haline getirilmesidir.
[COLOR=DarkOrchid][/COLOR][/SIZE]