Bugün bahsedeceğim konu milyonlarca kişiye ücretsiz olarak sitenizi, satılık eşyanızı vs. tanıtmanıza imkan verecek bir özelliğe sahip. Bu yüzden webmaster arkadaşlardan ikinci el eşya alım-satımı ile ilgilenen arkadaşlara kadar herkese fayda sağlayabilecek bir özelliğe sahip. Bu yüzden bu yazımı herkesin okumasını öneririm. Umarım herkesin işine yarayacak bir paylaşım olur. Neyse sözü fazla uzatmadan konumuza geçelim.

Craiglist 1995 yılında Craig Newmark tarafından kurulan ve birçok websitesinin ilk başlangıç hikayesine benzer şekilde sadece kendisi ve arkadaş grubuna hizmet sunmak için yaratılmış ve amaç olarak da bu küçük arkadaş grubundakilerin evini, arabasını, eski eşyalarını vs. satacaklarını, düzenledikleri veya katılacakları organizasyonları birbirlerine haber vermesini benimsemiş basit bir e-mail bülteni idi.

Zaman içerisinde bu küçük grubu oluşturan kişilerin de kendi arkadaşlarına haber vermesi ile girgide büyüyen kişi listesi sayesinde milyonlarca insan tarafından kullanılmaya başlayan bir siteye dönüştü. Bu hızlı dönüşümün farkına varan Craig Newmark da 1999 yılı itabri ile tüm işlerini bir kenara bırakarak devasa bir sisteme dönüşmeye başlayan bu siteyle ilgilenmeye başladı. Ve bir zamanlar küçük çaplı e-mail bülteni olan sitesin bir ilan sitesine dönüştürmeye karar verdi. Her ne kadar sistemini ve içeriğini genişletip değiştirse de sitesinin kolay kullanımını devam ettirmek için tasarımının sadeliğini korumaya özen gösterdi.

Bir zamanlar sadece San Fransisco genelinde popüler olan bu site önce hızla Amerika kıtasına sonra da tüm dünyaya yayılmaya başladı. Amerikanın en popüler ilan sitesi olmayı başaran site, sahibi Craig Newmark’a büyük bir ün kazandırdı ve web dünyasının en önemli kişileri arasındaki listede 7nci sırada yerini almasını sağladı. (bu linkten inceleyebilirsiniz) . Öyleki örneğin California’ya taşınmaya karar veren bir kişi yaşayacağı evi, bulabileceği iş imkanlarını, hatta evine ucuza alabileceği eşyalarını bile craiglistten araştırmadan adım atmaz oldu.

Craig Newmark’ın paha biçilmez sitesine hiçbir suretle reklam kabul etmediğini de eklemek gerek. Newmark bunun nedenini sitesini kurmaya karar verdiği anda hiçbir kar amacı gütmediğini söyleyerek açıklıyor. Tabi böylesine üne kavuşmuş bir websitesi birçok büyük internet devinin zaman içerisinde ilgisini çekti ve 2004 yılında eBay craiglist sitesinin %25 ini yüksek bir ücret karşılığında satın aldı, ilginç bir detay olarak şunu da eklemek gerekir, Craig Newmark bu satış sözleşmesine tek madde ekledi, o da sitesinin baştan beri sürdürdüğü non-profit( kar amacı gütmeme) felsefesinden asla ödün vermeyeceği..

Günümüzde gazetelerin yüksek ücretle verdiği sarı sayfa ilanlarını milyonlarca kişi bu sitede ücretsiz olarak verebildiğinden sitedeki ilanlar ve dolayısı ile siteyi kullanan kişi sayısı her geçen gün daha da artmakta. Bu artışla orantılı olarak her geçen gün yeni yeni ülkeler bu listede yerini almakta. Peki böylesine popüler olan bu sitenin Türkiye için bir adresi var mı?

Tabi ki ülkemizde çoktan craiglistteki yerini almış durumda. Eğer sizde milyonlarca kişinin ücretsiz ilan bıraktığı bu sitenin Türkiye için açılmış sayfasını ziyaret etmek istiyorsanız hemen bu linki tıklayın . Bu sayfada sol üst köşede “craiglist” yazısının hemen altında bulunan “seri ilanlarda yayınla” linkini tıklayarak da ücretsiz ilanınızı şimdi bırakabilirsiniz. Hatırlatmam gereken şey ise e-mail adresinizi mutlaka doğru olarak yazın ve kişilerin size ulaşabilmesi için görünür olarak işaretleyin. Herkese kolay gelsin.

Kaynak site