lostyazilim
tr.link

Neden yazılım uzmanı olamayacağınızın 10 kanıtı

8 Mesajlar 1.198 Okunma
acebozum
tr.link

AhmetCakmak34 AhmetCakmak34 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 10.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Bilgisayar mühendisi
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad A** Ç**
  • Mesajlar 2471
  • Beğeniler 934 / 1174
  • Ticaret 41, (%100)
Neden yazılım uzmanı olamazsınız?

Kendi kendine öğrenmek yerine kursları tercih ediyorsunuz
Normal çalışma saatlerini seviyorsunuz
Küçük maaş artışlarını kıdem yükselmesine tercih ediyorsunuz
Ekip çalışmasında insan ilişkileriniz pek iyi değil
Kolayca sinirleniyorsunuz
Ekip elemanlarının fikirlerine kapalı iseniz
Detay adamı değilsiniz
Yaptığınız işten onur duymuyorsunuz
Önce ateş edip sonra soru soran tiplerden misiniz?
“Geek” tipini sevmiyorsunuz

1: Kendi kendine öğrenmek yerine kursları tercih ediyorsunuz

Yazılım Uzmanı ilk işe başladığında gerekli tüm bilgiyi biliyor olduğu varsayılır. Firmanın belirli bir eğitim politikası olsa bile gerçekte firmanın yardımı ile alacağınız eğitimler hiç bir zaman gerçekleşmez. En iyi ihitimalle bir iki kitap almanız için bir ödenek ayrılır. Yönetim ekibinin düşüncesine göre yazılım uzmanı problem çözmeyi bilen akıllı bir kişidir ve bu yüzden de eğitime ihtiyacı yoktur. Öte yandan kurs masrafları karşılanan yazılım uzmanının her zaman firmayı terkedip gitme ihtimali olduğu için firmanın yatırım yapması pek düşünülemez (olsa iyi olurdu tabii ama gerçek hayat bu). Bu durumlar göz önüne alındığında kendi kendinize öğrenebiliyor olmanız gerekir. Eğer bu disiplin sizde yoksa yazılım uzmanı olmayı aklınızdan bile geçirmeyin.

2: Normal çalışma saatlerini seviyorsunuz

Yazılım projelerinin geç bitme olayını herkes bilir. Zamanında biten projeler bile projenin hayatı boyunca çoğu kereler geç kalma durumuna düşmüştür. Eğer 9’dan 5’e bir işte çalışmayı seviyor ve yazılım projelerinin uzun çalışma saatlerine ve gecelemelerine dayanamayacağınızı düşünüyorsanız yazılım uzmanı olmayı aklınızdan çıkarın. Patronunuz, ürünün zamanında müşteriye ulaştırılmasını, sizin oğlunuzun spor müsabakasından yada televizyonda seyretmek istediğiniz programdan daha önemli tutacaktır.

3: Küçük maaş artışlarını kıdem yükselmesine tercih ediyorsunuz

Teknolojik değişmeleri uygulamayan bir firmada çalışmıyorsanız, şimdi bildiğiniz şeyler seneye ya geçersiz yada az ödeyen konuma gelecektir. Bugün gözde olan teknolojiler seneye isimleri bile hatırlanmayan garip teknolojiler olabilir. İşin sırrı hızlı biçimde değişmektir. Yeni teknolojileri hızlı (herkesden önce) öğrenip konu hakkında otorite olmaya bakın. Hiç yeni bir teknoloji öğrenmeden aynı koltukta oturup, maaşınıza gelecek zammın hayat standardınıza yeteceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Ya deneyimlerinizi ilerletip aynı firmada kıdem yükseltmeli yada başka bir firmaya geçerek aldığınız maaşı yükseltmelisiniz.

4: Ekip çalışmasında insan ilişkileriniz pek iyi değil

Yazılım uzmanları her ne kadar a-sosyal insanlar olarak bilinsede bir araya geldiklerinde hararetli konuşmalar yaparlar ve kendileri gibi olan insanlarla hemen kaynaşıp sosyalleşirler. Hangi dükkanda indirim var veya dün akşamki diziden bahsetmedikleri için dışarıdan kulak misafiri olanlara Fransızca gibi gelir ama aslında çok sosyal insanlardır. Ekip içinde çalışamıyor ve iletişimin düşük olduğunu düşünüyorsanız yada ekip arkadaşları ile bağlantı kuramıyorsanız; problem genellikle sizdedir. Aynı deneyimleri yaşamamış kişilerin bağlantı kurmaları beklenemez.

5: Kolayca sinirleniyorsunuz

Yazılım dünyası pek çok engellerle doludur. Belgeler genelde tam değildir, sizden önceki yazılımcı okunmaz bir kod yazmıştır, proje müdürünün anlaşılmaz kuralları vardır, herkesin uyması beklenen... liste daha da uzatılabilir. Sonuç olarak kimse sürekli bela okuyan ve ekrana küfür eden birisi ile aynı çatı altında olmak istemez. Eğer 8 saatlik bir uğraşın sonunda konuyu 10 dakikada çözebileceğinizi görüp deliriyorsanız bu kariyer sizin için değildir.

6: Ekip elemanlarının fikirlerine kapalı iseniz

Yazılım geliştirmede genelde problemlerin birden fazla çözümü vardır her yiğidin bir yoğurt yiyişi olduğu gibi. Eğer gelen kritikleri ve diğer çözümleri göz ardı ediyorsanız önemli bir noktayı gözden kaçırıyor olabilirsiniz. Sektörde yani olan ve deneyimleri sizden az olan birinin yapacağı bir tavsiye size pek çok şey kazandırabilir. Tabii bu tavsiyeye önem verip uygularsanız.

7: Detay adamı değilsiniz

Programlama olayı komplex bir olaydır ve dikkat ister. Eğer Conan The Barbarian filminden daha karmaşık bir filmi izlerken kayboluyorsanız yada bir yeni nesil ev kredisi formunu doldururken zorlanıyorsanız yazılım uzmanlığı büyük ihtimalle sizin için değildir. Bazen unutulan bir virgül, başarı ile başarısızlık arasındaki çizgiyi çizer. Eğer bu virgülü arayıp bulacak yapıya ve sinir esnekliğine sahip değilseniz kariyeriniz belli limitler içinde yer alır.

8: Yaptığınız işten onur duymuyorsunuz

Kitaba göre yazılım üretmek ve orta derece ile geçecek bir iş çıkartmak mümkündür. Problem, kitapların sürekli güncelleniyor olmasıdır. Yazılım geliştirmek bir fabrika işi değildir. Fabrikada işler belirli bir prosedüre göre gider ve beyin seviyeniz ne olursa olsun prosedürü uyguladıktan sonra iş ortaya çıkar. Yazılım geliştirme daha çok bilimsel bir iştir ve bağımsız düşünce gerektirir ki bu da yaptığınız işten gurur duymanızı sağlar. Bir işi yanlış yoldan yapıp üretime geçildiğinde ancak yeteri kadar çalışmasını sağlayabilirsiniz fakat göz ardı ettiğiniz o hata problem açmıyor gibi görünsede ileride problem açacaktır. Yazılımcı olarak yaptığınız işin gurur duyulacak bir iş olduğunu düşünmüyorsanız ürettiğiniz ürünün kalitesi düşük olacaktır ve kariyerinizin sürekliliği ile doğru orantılı olacaktır. Siz ayrıldıktan sonra arkanızdan konuşulmasını istemiyorsanız (gerçi ağzınla kuş tutsan arkandan konuşacaklardır) haysiyet ve onurunuzu korumak için yaptığınız işin tam olmasına dikkat edin. En azından sizin içiniz rahat olur.

9: Önce ateş edip sonra soru soran tiplerden misiniz?

Yazılım uzmanı bir parça kod yazmadan önce bir planlama aşaması geçirir ve kod yazmaktan daha fazla zaman planlamaya ayrılır. Eğer kod yazma aracınızı açıp Allah ne verdiyse kod yazmaya başlıyorsanız %100 ihtimalle iki ay sonra yazdığınız kod tamamı ile değişecektir. Konu hakkında düşünen, planlayan yazılım uzmanı ise daha az hata ile daha kısa sürede kod yazacaktır. Çoğu programcıların neden 10 parmak yazamadığının nedeni de budur; işin zor kısmı ne yazacağını bilmektir. Eğer düşünen bir insan değilseniz yazılım uzmanlığı sizin için bir kariyer değildir.

10: “Geek” tipini sevmiyorsunuz

Haklı kimi nedenlerden dolayı, mühendis veya teknik kişilerin yakınında olmaktan hoşlanmıyor olabilirsiniz. Eğer Dilbert gibi bir kişilikten çekiniyorsanız yazılım uzmanlığını düşünmeyin bile. Tabii ki her yazılım uzmanı böyle değil ama sektörün büyük bir çoğunluğunu oluşturuyor ve aralarında haliniz yaman olur.

Çalışma hayatım boyunca çok rastladığım bir insan tipi “bir iş fazla para ödüyor” diye o işe girenler. Daha önce ahçı olan ve iki yazılım kursundan sonra yazılım uzmanı kesilen ve sektörde para kazanan pek çok kişi tanıyorum. Yaptıkları işlerin kalitesi ise yerlerde sürünüyor. Bir kaçının proje ortasında işine son verildiğine de şahit oldum. Tamam yazılım sektörü çok ballı bir sektör ama üzüldüğüm bir konu varsa o da bu kişilerin ürettiği ürünlerin bizim tarafımızdan ileride tamir edilecek olması. İlla yazılım uzmanı olmaya da gerek yok bence. Yazılım sektörünün daha bir çok dalı var ki bu dallarda hakikaten adama ihtiyaç var. Örneğin, yazılım tasarımcısı, iş analisti, sistem destek uzmanı, veri tabanı uzmanlığı, donanım uzmanlığı, test uzmanı vs. liste daha da uzatılabilir. Bu dallarda ki açıklar genelde yazılım uzmanı tarafından kapatılmaya çalışılıyor yada firmalar yazılım uzmanlarından bunu bekliyorlar. Yanlış bir uygulama ve tasarımın ve analizin kalitesini düşürüyor.

11- Kendinizi bişey sanıyorsunuz.

En iyisini bildiğini sanıp, fikirleri açık dünyaya uyarlayamıyorsunuz.
Sürekli öğrenme ihtiyacınız olduğunu unutup, ben tamamım ben böyleyim şöyleyim diyebiliyorsunuz. (demircanuzer katkılarıyla)

Kaynak: http://www.bilgisayarmuhendisleri.com/sayfa.aspx?s=107
ibrahimTatar demircanuzer mkahraman

kişi bu mesajı beğendi.

googleasistan

GrafikEnes GrafikEnes Seo & Wordpress Kullanıcı
  • Üyelik 04.11.2013
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek webmaster
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad E** G**
  • Mesajlar 77
  • Beğeniler 13 / 22
  • Ticaret 9, (%100)
güzel makale kardeşim
 

 

Seo Uzmanı & Wordpress Editörü

AhmetCakmak34 AhmetCakmak34 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 10.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Bilgisayar mühendisi
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad A** Ç**
  • Mesajlar 2471
  • Beğeniler 934 / 1174
  • Ticaret 41, (%100)
Yazan kişi oldukça güzel ve net yazmış. 3-4 madde daha eklenebilirmiş.
 

 

demircanuzer demircanuzer Yazılım Uzmanı Kullanıcı
  • Üyelik 29.12.2015
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Dijital Pazarlama & SEO Uzmanı
  • Konum Bursa
  • Ad Soyad D** U**
  • Mesajlar 1320
  • Beğeniler 270 / 414
  • Ticaret 24, (%100)
Direkt ihtisas alanım ve mesleğim olduğu için bende bir ekleme yapayım listeye.

11- Kendinizi bir şey sanıyorsunuz.

En iyisini bildiğinizi sanıp, fikirleri açık dünyaya uyarlıyamıyorsunuz.
Sürekli öğrenme ihtiyacınız olduğunu unutup, ben tamamım ben böyleyim şöyleyim diyebiliyorsunuz.

Devamını getirebilirsiniz bu madde çok önemli hocam :)
AhmetCakmak34

kişi bu mesajı beğendi.

Dijital Pazarlama ve SEO Uzmanı: Demircan Uzer - demircanuzer.com
wmaraci
wmaraci

AhmetCakmak34 AhmetCakmak34 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 10.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Bilgisayar mühendisi
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad A** Ç**
  • Mesajlar 2471
  • Beğeniler 934 / 1174
  • Ticaret 41, (%100)
demircanuzer Aslında bu tüm insanlarda var maalesef. Dediğiniz gibi en iyisini bildiğini sanıp birşey bilmeyeni küçümseyip "ne de olsa ben herşeyi biliyorum" diyerek yeni şeyleri araştırıp öğrenmemek. Halbuki en basit bilginin bile derininde yatan mantığı dahi öğrenecek daha çok şeyimiz var :)
demircanuzer

kişi bu mesajı beğendi.

BurakKoknar BurakKoknar Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 07.11.2016
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek Sosyal Medya Danışmanı
  • Konum Erzurum
  • Ad Soyad B** K**
  • Mesajlar 106
  • Beğeniler 10 / 31
  • Ticaret 14, (%86)

demircanuzer adlı üyeden alıntı

Direkt ihtisas alanım ve mesleğim olduğu için bende bir ekleme yapayım listeye.

11- Kendinizi bir şey sanıyorsunuz.

En iyisini bildiğinizi sanıp, fikirleri açık dünyaya uyarlıyamıyorsunuz.
Sürekli öğrenme ihtiyacınız olduğunu unutup, ben tamamım ben böyleyim şöyleyim diyebiliyorsunuz.

Devamını getirebilirsiniz bu madde çok önemli hocam :)


Yazı gerçekten çok güzel anlatmış her şeyi ve bu ekleme resmen nokta atışı. Her sektör için geçerli bu, insanlar iş yaptıracağı insanın bilgisine güvenmeli. Sonuçta bu işi karşınızdaki insana yaptırıyorsunuz, her şeyi biliyorsanız oturup kendiniz yapın ama işi bir başkasına yaptırıyorsanız biraz saygı duyun be arkadaş. Her şeyi kendisi bilen müşteri tipi Türkiye 'nin genel sorunsalı. Yazıyı yazan arkadaşın da eklemeyi yapan arkadaşın da eline sağlık...
AhmetCakmak34 demircanuzer

kişi bu mesajı beğendi.

demircanuzer demircanuzer Yazılım Uzmanı Kullanıcı
  • Üyelik 29.12.2015
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Dijital Pazarlama & SEO Uzmanı
  • Konum Bursa
  • Ad Soyad D** U**
  • Mesajlar 1320
  • Beğeniler 270 / 414
  • Ticaret 24, (%100)
TERRABurak
Aynen öyle hocam, sadece bu meslek için değil genel bir durum bu özellikle ülkemizde malesef.
Kabullenememe durumu.
O yüzden belirtmek istedim bende.
BurakKoknar

kişi bu mesajı beğendi.

Dijital Pazarlama ve SEO Uzmanı: Demircan Uzer - demircanuzer.com

KaanYilmazz KaanYilmazz Kimlik Onayı Bekliyor Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 08.07.2016
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Üniversite Öğrencisi
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad T** Y**
  • Mesajlar 383
  • Beğeniler 178 / 103
  • Ticaret 0, (%0)
Bütün maddelerin tam tersi özelliği bende var. Ekip çalışması ve işbirliği olmadan zaten profesyonel bir uygulama geliştirmek çok zor, imkansız değil ama normalden 5-10 katı daha fazla çalışır daha fazla yorulursunuz ki bu hiçte iyi bir şey değil. Ayrıca, detaycı birisiyimdir bunu yaptığım resimlere de yansıtırım. Yani aslında biraz açık insan olsak sıkıntı kalmıyor.
 

 

Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al