Para tasarrufu nasıl yapılır?
Günlük hayat içerisinde en önemli yeri tutan maddi planlama artık hayatımızın başköşesinde yer alıyor. Para tasarrufu denilince neredeyse hepimizin aklına daha az para harcamak geliyor ancak durum bundan çok farklı. Tasarruf dediğimizde aslında anlaşılması gereken paramızı daha az harcamakla birlikte birikim yapmak ve hedefler koyarak buna yönelik birikim yapmak olmalıdır.
Para tasarrufu yöntemleri
Kendinize hedef koyun!
Tasarruf tek başına ve bir hedef olmadan düşünüldüğünde uygulaması zor bir konudur. Bunun için kendinize tasarruf sonrası elde etmek istediğiniz hedefler belirleyin. Yani neden tasarruf yapmak istediğinizi net olarak bilin ve bunu bir amaç olarak edinin. Örneğin satın almak istediğiniz bir eşya, ev ya da otomobil veya bir tatil için tasarruf yoluna gitmek gibi hedefler koyabilirsiniz.
Hedeflerinizi zamana göre planlayın!
Kendinize hedefler belirlerken bunları kısa, orta ve uzun vadeli olarak belirleyin. Öncelikle kısa vadeli hedeflerinize ulaşmaya çalışın ve bu kısa vadeli hedefler, orta vadelilere ve orta vadeli hedefler de uzun vadelilere basamak olsun. Bunu şöyle örneklendirebiliriz:
Kısa vadeli: Biraz daha fazla çalışarak kazanacağım parayla 3 ay sonra Çince öğrenmeye başlayacağım.
Orta vadeli: 1 sene sonunda öğrendiğim dil sayesinde hem iş hem de tatil amaçlı olarak Çin ve Singapur seyahati yapacak ve orada tatilimi yaparken ticaret üzerine de kontaklar kurmaya çalışacağım.
Uzun vadeli: Yaptığım Çin-Singapur seyahati sayesinde tanıştığım kişiler/işletmelerle ortak bir ticaret yaparak kazanç sağlayacağım.
Borçlarınızdan kurtulun!
Sizi hedeflerinize ulaşmaktan alıkoyan ve sürekli zihninizi meşgul ederek işinize odaklanmanıza neden olan borçlarınızdan kurtulmaya çalışın ya da en kısa zamanda hafifletin. Göreceksiniz ki tasarruf için size ciddi bir fayda sağlayacaktır. Bu motivasyonunuzu da arttıracağından hem iş yaşamında hem de özel yaşantınızda size verimlilik sağlayacaktır.
Ne kadar para biriktirebileceğinizi hesaplayın!
Öncelikli olarak günlük ve ardından da haftalık, aylık ve yıllık bazda ne kadar para biriktirebileceğinizi hesaplayın. Ardından hedefinize uygun olarak para biriktirmeye başlayın. Bu disiplini kaybetmemeye özen gösterin. Yılsonunda biriktirdiğiniz para ile almak istediğiniz şeyi satın alabilirsiniz. Mesela bir seyahate çıkmak istediğinizi varsayalım. Ortalama iki kişilik bir yurtdışı tatilini ele alalım. Diyelim ki eşinizle birlikte Orta Avrupa turu yapmak istiyorsunuz. Bunun için 7 gece 8 günlük bir tura 2 kişi için 2000 TL ödeyeceksiniz ve ek olarak yanınızda 2000 TL daha olsun istiyorsunuz. Toplam seyahat harcamanız 4000 TL olacaktır. Bu 4000 TL’yi biriktirmek için sizin günlük 10 TL biriktirmeniz gerekir.
Nereye ne kadar harcadığınızı yazın!
Birçok gider kalemi aslında sandığınızdan daha fazla harcadığınızı gösterir. Nereye ne kadar harcadığınızı görmek için bizim önerimiz, küçük-büyük demeden bütün harcamalarınızı not etmeniz olacaktır. Aldığınız sakızı bile listeye ekleyin. Böylece hangi gider kalemine ne kadar harcadığınızı görebilir ve bütçenizde planlama oluşturabilirsiniz. Harcadığınız tutarlar sizi çok şaşırtacak. 1 TL diye aldığınız onlarca şeyin ay sonunda yüzlerce TL’ye dayandığını görebilirsiniz.
Daha az harcamaya çalışın!
Giderlerinizi yazdıktan sonra çok da gerekli olmayan gider kalemlerine veda edin. Bu bütçenizde ciddi bir ferahlamaya olanak sağlayacaktır. Bu gider kalemleri içerisinde dışarıda yenen yemekler, eğlence giderleri gibi giderleri kısmanız en gerekli adımlar arasındadır.
Evinizde enerjiden tasarruf edin!
Evinizde yer alan elektrik, su, doğalgaz gibi temel giderlerin düşürülmesi için mutlaka enerji tasarrufuna gidin. Kullanmadığınız elektronik aletleri kapatın. Mesela televizyonunuzu direkt olarak fişten çekin, kullanmadığınız zaman. Ütü, saç kurutma makinesi gibi yüksek enerji tüketen cihazları mümkün olduğunca kısa bir süre kullanın. Doğalgazınızı ekonomi modunda kullanmaya çalışın. Duş ve diş fırçalama sürelerini minimumda tutun. Isı tasarrufu için evinizin yalıtımına özen gösterin ve pencereleri kapatmayı unutmayın. Ayrıca aydınlatma için kullandığınız ampülleri tasarruflu ampüllerden seçmenizi öneririz.
Evinizde mutfak masraflarını minimize edin!
Giderlerinizi yazdığınızda göreceksiniz ki aslında çok da severek tüketmediğiniz ya da ihtiyacınız olmayan gıdalara çok fazla para ödüyorsunuz. Bunun için özellikle televizyon karşısında tüketilen cips, içecekler, çerezler, kuruyemişler gibi paketlenmiş gıdaları ya hiç almayın (sağlığınız için öneririz) ya da mümkün olduğu kadar az alın. Bunun yerine semt pazarlarından alınacak meyveler hem daha sağlıklı bir hayata merhaba demenize olanak sağlayacak hem de daha az harcamanızı sağlayacaktır. Yemek malzemelerini de indirim marketlerinden ve toplu olarak satın almak sizi hem iş yükünden hem de maddiyat yükünden kurtaracaktır.
Kredi kartınıza veda edin ya da aranızı limoni tutun!
Kredi kartı ile bir ürün ya da hizmet satın aldığınızda cebinizden para çıkmadığı için o borcu hiç ödemeyecekmişsiniz gibi düşünürsünüz. Bu büyük bir sorundur. İşte bundan dolayı kredi kartı kullanmayı bırakmanızı öneririz ancak bunu başaramayacaksanız en azından kredi kartınızla aranıza mesafe koyun. Çok acil ihtiyaçlar dışında kredi kartınızla alışveriş yapmayın.
Primlerinize dokunmayın!
İşyerinizde verilen komisyon, prim gibi ek gelirlere hiç yokmuş gözüyle bakın. Sadece maaşınızı kullanarak yaşamaya çalışın. Böylece yılsonunda maaş dışındaki bütün gelirleriniz size ek bir bütçe olarak dönecektir. Bu bütçeyle hedeflerinize yönelik adımlar atabilirsiniz. Ya da bireysel emeklilik sistemlerine dahil olarak emeklilik döneminizde çalışmadan maaşınızın olmasını sağlayabilirsiniz.
Yenisini almak yerine eskisini onarın!
Tüketim çılgınlığının çığ gibi büyüdüğü günümüzde en ufak bir dikiş sökülmesinde kıyafetlerimizi çöpe atıyor ve yenisini satın alıyoruz. Bunun yerine eskiyen kıyafetlerimizi farklı şekillerde değerlendirerek alışveriş yapmak konusunda kendimize set koyabiliriz.
Kullanmadığınız aboneliklere veda edin!
Birçoğumuz birçok üyelik yapmışız ve kullanmıyoruzdur. Mesela spor salonu üyeliği, dergi aboneliği ya da kablolu tv aboneliği gibi abonelikleri gerçekten kullanıyorsanız devam ettirin. Kullanmadığınız ya da yeterince kullanmadığınız abonelikleri en kısa zamanda tarihin tozlu raflarına gönderin.
daha fazlası www.paylashan.com da