PDW de CBC gibi bir kan sayım testidir. PDW, insan ve hayvanlarda kanın çok büyük bir bölümünün oluşturulması için kırmızı hücreler ve plazmayla bir araya gelerek küçük, en fazla 3,5 um büyüklüğünde ve üzerinde dikenler olan oval şeklindeki plateletler ile kanamayı durdurma görevine sahip ve yetişkin bir insanda 150-400 bin arasında bulunması gereken trombositlerin büyüklüklerinin dağılımının sayımı için kullanılan bir testtir. Doktorunuzun sizden tam kan sayımı istediğinde de yaptırmış olduğunuz bir testtir. PDW’nin kemik iliğinde üretilmesi sebebiyle aslında bu kan tahlilin amacı aynı zamanda kemik iliğinin çalışması kontrol edilmektedir.


PDW Düşüklüğünün ve Yükselmesinin Sebepleri Nelerdir?
Âdet kanamalarında olağandan fazla kan kaybı, dengeli bir beslenme düzenine sahip olunmaması, vücuda nüfuz etmiş herhangi bir virüs, bazı kanser çeşitleri, hepatit gibi sağlık problemleri buna sebep olmuş olabilir. Bu kadar çok sebep olduğu için de doktorunuz sizden daha fazla test yaptırmanızı isteyebilir.
PDW oranının yüksek çıkması da en az düşük çıkması kadar farklı durumlardan kaynaklanmış olabilir. Doğum kontrol haplarının yan etkileri, iltihaplı bazı hastalıklar, kanser, kansızlık genel sebeplerdendir. Doktorunuz daha sağlam bir sonuca ulaşabilmek adına tıpkı PDW oranının düşmesinde olduğu gibi başka testlerde isteyebilir. Üstelik PDW kemik iliğinde meydana geldiği için sizden kemik iliği biyopsisi de istenebilir. Bu durumlarda telaşa mahal vermeden söylenenleri yapmanızda fayda vardır çünkü söylediğimiz gibi bu ekstra testlerin amacı daha sağlam bir sonuca ulaşmaktır.
Kaynak: pdw nedir