Progresif müziğin öncülerinden Pink Floyd uzun enstrümental partisyonları, Barrett’ın vokali, Water’ın sözleri, Gilmour’un kusursuz gitarı, Wright’ın kompozisyonları ve Nick Mason’ın üretkenliği ile rock müziğe damgasını vurmuş bir rock müzik grubudur. Felsefik şarkı sözleri, yenilikçi ve yaratıcı albüm kapakları, etkileyici-grift sahne şovları ile hafızalara kazınmıştır.. Dünya genelinde yaklaşık 230 milyon albüm satışıyla dünyanın en başarılı rock müzik gruplarından biri olmayı başarmıştır.

Yazının başlığında da belirttiğim gibi, Pink Floyd özellikle albüm kapakları ile dikkat çekmiştir. Çünkü kapakların her biri, gerçek birer sanat eseridir. En çok sevdiğim kapak fotoğrafları ise Atom Heart Mother ve Anaglyph 3D olanıdır. Albümlerine gelince ise mükemmel ötesi. Aralarından en çok sevdiğim ise Roger Waters'dır. Hele David Gilmour ile yaptığı düet Comfortably Numb bir başkadır benim için. Fotoğraflara bakarken sizden bu şarkıyı açıp, öyle bakmanızı istiyorum.


Dark Side Of The Moon

Muhtemelen rock müzik en simgesel albüm kapağı, sadece altı renkli spektrumda, grubun 6 kişi olduğuna vurgu yapılıyor. Ayrıca bu kapak, grubun birçok küçük şaheserden bir araya geldiğini belirtiyor. Burada en iyilerin birleştiği ifade edilmiş oluyor.



Houses of The Holy

Yaklaşık olarak 10 gün süren fotoğraf çekimleri, ekibi çılgına çevirmişti. Akşam karanlığı ile gün doğumunu yakalamak isteyen ekip, yağmur ve bulutların yüzünden sürekli ertelemek zorunda kalmıştı. Fotoğraf iki çocuk ile çekilmişti. Çekimler sonucunda istenilen başarı tatmin edici değildi. Ama post-prodüksiyon bazı kaza renklendirme etkileri ile beklenmedik çarpıcı albüm kapağı oluşturdu. Büyük bir yankı yaratan albüm kapaklarından biriydi.



Pink Floyd Back Catalogue

Resimden de anlaşılacağı gibi grubun 6 üyesi olduğu ve şu ana kadar çıkardıkları en çarpıcı posterlerin kadınların arkalarında resmedildiğini görebilirsiniz. Benim favori kapak fotoğrafım budur. Birçok kişinin tablo haline getirip evine astığını söyleniyor ve ben bir defasında görmüştüm :) Benimde duvarım olmasa da, arka planımı süsleyen bir fotoğraf :)



Diğer fotoğraflar

Pink Floyd'un her fotoğrafının bir mazisi var. Belli bir amaca yönelik çekilmiş fotoğraflardır. Hepsini teker teker açıklamak harika olur ama asıl hikayeler hiçbir yerde açıklanmıyor. Gizli olarak verilen bu bilgiler, insanların düşünceleri ile yarı çıplak açık durumdadır. Ama aşağıda fotoğraflara bakarsanız, dönemin yaşamına yönelik olduğunu görürsünüz.

Diğer resimler ve kaynak: Pink Floyd Kapak Fotoğrafları