A.b.a.t (Anne ben Afrika'ya Taşınıyorum)
Beni kırmayıp röportaj yapma isteğimi sorularımı yanıtlayarak cevap veren ablama Esra ablama teşekkür ederim.
Esra ablamızın neler yaptığını, kimler tarafından gönderildiğini açıklayan bir röportaj oldu.
Esra ablamızın blog'u www.annebenafrikayatasiniyorum.blogspot.com Turkcell Blog Ödüllerinde Gezi Kategorisinde yarışa katılmıştı. Halk oylamasında ilk 10 blog adresinden 1. sırada yarışıyordu fakat jüri karşısında sonuç alınamadı. Neyse hemen röportajımıza geçelim.
Kendinizi bizlere tanıtır mısınız ?
Kendimi bildim bileli "gönüllü"yum.
2004 yılında Bilkent Üniversitesi'nden mezun olduğumda, bir noktada para kazanmak gerektiğini fark edip iş hayatına başladım.
Unilever ve Nissan'in ardından kendimi 2006 yılında GlaxoSmithKline'da buldum. Ürün Müdürü oldum, tabir yerindeyse uçakta yaşamaya başladım.
Arkadaşlarımın ifadesiyle "yeşil sümüklü çocuklar"a olan sevgim her türlü devam da etse, yıllar içinde bu islerin artik hayatımdan çıkmaya başladığı bir noktaya geldim. Ta ki şirket içi haberlerde “PULSE” diye bir duyuru çıkana kadar…
GlaxoSmithKline uluslararası bir proje başlatmış, adina PULSE demiş, Birleşmiş Milletler Gelişim Programı kapsamında 6 ay sureyle dünyanın dört bir yanına “gönüllü”ler vermeye başlıyormuş!
Hiç Afrika'ya gideceğiniz aklınıza geldi mi ?
Tabii ki :) Bu benim üniversite yıllarımdan beri kurduğum bir hayaldi. Afrika’ya gönüllü gidip dünyayı kurtaracaktım!
Ne zamandan beri Afrika'ya gitmeyi istiyordunuz ? Neden?
Son 10 yıldır diyebiliriz :) Türkiye’deki sivil toplum örgütlerinin istek, heyecan ve beceri dolu organizasyonları göz önünde tutulduğunda Dünya’da kim bilir neler yapılıyordur diye düşünüyor insan.
Bir şirket veya bir program mı götürdü ?
Birleşmiş Milletlerin 2000 yılında yayınladığı 15 yıllık gelişim planı kapsamındaki hedefleri gerçekleştirmek adına çalışan sivil toplum örgütleri var. GlaxoSmithKline’ın da içinde bulunduğu, farklı sektörlerde çalışan bir grup uluslararası firma, yürüttükleri “PULSE” projeleri ile bu örgütlere gönüllü sağlıyorlar. Şöyle ki, firma –bizde olduğu gibi- sivil topluma destek amacıyla harcayacağı bütçesini maddi olarak yatırmaktansa, Dünya’nın farklı bölgelerine “iş bilen” “sistem kurma yetisi bulunan” profesyoneller gönderiyor. Gsk, her sene Aralık ayında, çalışanlarına online başvuru açıyor, eş zamanlı olarak da sivil toplum örgütlerinden talep topluyor. Sistem biraz kapsamlı, hayatın tüm sınırlarınıza ayrı bir iğne batıracağı 6 aylık yeni hayatınıza göndermeden önce sizi kırk farklı teste ve mülakata tâbi tutuyorlar. Sonuçta, kişisel ve profesyonel özelliklerinize en uygun projeye atanıyor, talihinizdeki şehre taşınıyorsunuz. Benimki Gana’nın 2. büyük kenti Kumasi idi.
Afrika da neler yapıyorsunuz, kaç kişi gittiniz.
GlaxoSmithKline firması her sene global düzeyde 50-60 gönüllü gönderiyor dünyanın farklı ülkelerine. Gana’ya gelen 4 kişi varız. 2’sinin projesi tamamlandı, kalan iki kişi olarak devam ediyoruz.
Geldiğimden bu yana, üstünde çalıştığım proje birden fazla kere değişti. Şu an üstünde çalıştığım ve sorumlusu olduğum proje ise uluslararası bir online öğrenci kulübü kurmak.
Geçtiğimiz sene “Okulda Okula” adında 3 senelik yerleşik bir projenin alt kolu olarak, Amerika’lı ve Gana’lı öğrencilere Skype üzerinden, Dünya’da gündem olan önemli konular üzerine hazırlıklı tartışma ve sunumlar yaptırılması planlanan bir proje varmış geçen sene (bir tür Model United Nations tartışması). Fakat internet kalitesi kötü olduğu için bağlantı kurulamamış, çocuklar da kocaman ciddi raporlar hazırladıklarıyla kalmış, sinir olmuşlar. Proje ile ilgilenecek gönüllü de olmadığından MCI (bağlı olduğum sivil toplum örgütü – Millenium Cities Initiative) konuyu rölantide tutmuş.
Çocukların da talebi ile bu projenin uluslararası bir online öğrenci kulübüne çevrilmesine karar verildi. Artık öğrenciler, sunumlarını video’ya çekip, kullanıcı adı ve şifre ile girdikleri ortak bir web alanına yükleyecekler. Tartışma ve tabii bir sürü sosyal başka şey bu alan üzerinden yürüyecek. İki farklı okuldan, 6’şardan toplam 12 öğrencim var. (Amerika’dan 1 okulumuz ve 6 öğrencimiz var şimdilik. Gana’lı öğrenciler, biraz da proje için özel seçilmiş olmalarından kaynaklı, çok çalışkan, çok zeki, istenenin çok fazlasını beceren çocuklar. Birbirimizi de pek sevdik :) Bunun yanında dönem dönem kalabalık öğretmen gruplarına verilen bilgisayar eğitimlerinde rol almaya devam edeceğim.
Orada ne kadar kalacaksınız ?
Toplam 6 ay. Ekim’de geldim, Nisan’da döneceğim.
Yerleşme gibi bir imkanınız, planınız, ya da zorunluluğunuz var mı ?
İnsan istedikten ve sunulan şartları kabul ettikten sonra her imkan var. Burada kalmak ve yaşamak isterseniz kalırsınız. Benim planım ise Nisan’da dönmek yönünde.
Orada neler yapıyorsunuz nerede kalıyorsunuz yaşamınız nasıl geçiyor?
Burada, maliyetini çalıştığımız firma olan GlaxoSmithKline’ın karşıladığı bir evimiz var. Toplam 4 gönüllü olarak tuttuğumuz bu evde, projesi bitenlerin ayrılması sonucu 2 kişi kalıyoruz.
Yaşamımız renkli. Gana çok güzel bir ülke, oldukça geniş. Her gittiğimiz yerde yeni bir sürprizle karşılaşacağımızı bildiğimiz için sürekli seyahat ediyoruz. Şimdiye kadar hiçbir hafta sonunu kaçırmadığımızı söyleyebilirim :)
Bildiğim kadarıyla Gana maceranızı yazdığınız blog’da olarak paylaşıyorsunuz. Sizi nasıl takip edebiliriz?
Tüm gönüllü Gana deneyimimi paylaştığım bir blog yazıyorum. İsmi “Anne Ben Afrika’ya Taşınıyorum”
www.annebenafrikayatasiniyorum.blogspot.com
fotoğrafları facebook’a yüklüyorum:
https://www.facebook.com/pages/Anne-ben-afrikaya-ta%C5%9F%C4%B1n%C4%B1yorum/199743423431912
bir de twitter’a yazıyorum:
@esra9yazici
Sevgiler!
Esra
Kaynak: http://kulubmen.com/roportajesra-yazici-a-b-a-t