Masallar.. Hepimiz onları biliriz.. İyidirler, mutlu sonla biterler değil mi ? Aslında öyle değildirler.. Grimm masalları aslında çok da iyi bitmezler ama Disney çocukların psikolojileri kötü etkilenmesin diye masalların sonlarını daha iyi bitiriyormuş. Şimdi gelelim Rumpelstiskin masalına; Bildiğimiz gibi burada acınası tek karakter Rumpelstiltskin’in kendisi. Genç bir kızın samanı altına çevirdiği iddia edilince kızı yakalayıp bir samanlığa kapatırlar. Üç gün sonra samanlardan altın yapamazsa idam edilecektir.


Rumpelstiltskin karakter olarak sinirli ve istediğini elde etmek isteyen bir yararatıktır. Rumpelstiltskin genç kıza yardım eder etmesine ama karşılığında ilk doğacak çocuğunu ister. Kız paçayı kurtardıktan sonra prensle evlenerek bir çocuk dünyaya getirir. Elbette Rumpelstiltskin, hakkı olan çocuğu talep eder ama genç kız bunu kabul etmez. Bunun üzerine Rumpelstiltskin ona adını tahmin ederse çekip gideceğini belirtir. Zaten Rumpelstiltskin çok sinirli bir yaratık ama yanlışlıkla önceden söylemiş ismini. Bu durumda genç kız daha önce ateş başında şarkı söyleyen cücenin adını duymuştur. Ee cücenin adını tahmin edebilir tabiiki Elbette doğru tahminden sonra Rumpelstiltskin öfkelenir, kendini pencereden dışarı atarak kaçar bir daha da ortaya çıkmaz. Bu okunulan kadarı ile böyle olduğudur ama aslında , güncellenen versiyonda işler daha vahşileşir. Rumpelstiltskin o kadar öfkelenir ki sağ ayağını vurarak yere gömer sonra sol bacağını tutarak kendisini ikiye ayırır. Ayrıca bu masal filme de çevrilmiştir. filmin adı da lanetli cüce dir. Filmde bu rumpelstiltskin denilen eleman fredivari hareketlerle milleti öldürür.

Not:Bir çok masalda aynı durumları görüyoruz. Örneğin Pamuk Prenses'te prensin sihirli öpücüğüyle uyanmak gibi bir durum söz konusu değil. Onun yerine prensin atının terkisinde kendine gelerek uyanır kahraman. Yani prensin ne amaçla ölü olduğunu düşündüğü bir prensesi atına bindirip götürdüğünü bilmiyoruz. Grimm versiyonunun sonunda olaylar daha farklı işliyor; Kötü Kalpli Kraliçe kızgın demirden ayakkabılar giydirilerek ölene kadar dansetme cezasına çarptırılır.

Yazar: Sosyofikir
Kaynak: http://www.sosyofikir.com/2012/04/rumpelstiltskin.html#more