lostyazilim
tr.link

Sosyal Mühendislikten Korunma Yolları

2 Mesajlar 1.217 Okunma
lstbozum
tr.link

dump3cz dump3cz Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 01.05.2017
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Yazılım
  • Konum Bilecik
  • Ad Soyad O** Ç**
  • Mesajlar 1749
  • Beğeniler 169 / 326
  • Ticaret 3, (%67)
Öncelikle konuma hoşgeldiniz diyor ve tarafsız bir şekilde size veya sizi sosyal mühendislikten ne denli derecede en az zarar veya hiç zarara uğramadan aradan sıyırmayı ve mümkün mertebe ileri taşıyarak ortak bir karar konusunda tüm öğrendiğim tecrübelere dayalı olarak bilgilendireceğim ve Konumuza başlıyalım.
(İtalik yazılar konu dışı açıklama not vs.'dir. diğerleri konu ile alakalıdır.)

Öncelikle Sosyal Mühendislik Nedir Neyin nesidir?
Sosyal Mühendislik, istenilen bilgi hissetirmeden alma sanatı nın açılımıdır.

Peki bu istenilen bilgi nedir ne kadar önemli neden hissettirmeden sorularının cevabı nedir.

İstenilen bilgi
istenilen bilgi, sm'yi uygulayan kişiye, kişiler veya kişiler tarafından değişir. Bu bir şifre olur, sır olur, bilgi olur, önemli olan herşey bilgidir.

Ne kadar önemli?
Önemli oluşu, smyi uygulayan kişiye göre değişiklik gösterir. Bunu iş yerindeki arkadaşına şifresini veren bir eğitmen olarak düşünün.

+(Artı) olan stajyer / -(Eksi) olan eğitmen.
+:Hüseyin abi bana server için uzak masaüstü bağlantı şifresini verir misin? ip silmem lazım ip çakışması mevcut.
-:Şifreyi unutma, unutursan 300 den beni ara tekrar söylerim. Şifre 009977Adminis.
+:Bide işim bittimi kapatıyorum değil mi?
-:Evet de bunu bilmiyor musun?
+:Hüseyin abi unutuyorum bazen :D sorun değil demi ama ip penceresini açık bırakırım hem görmüş olursun.
-:Tamam len şimdi kaybol işlerim var. o iş bittikten sonra ofise dön.

Gördüğünüz gibi burada bir stajyerin şifreyi kolayca nasıl öğrendiğini gözler önüne serdim. Çıkarılması gereken:
Not: Ne olursa olsun kimseye, bir kağıda, bir yere veya bir kişiye özel şifrenizi vermeyin.
Şimdi diyelim ki şifreyi verdi eğitmen işini yaparken o arada stajyer server'a bir virüs crypto locker vs. eklemiyeceğini nereden bileceksiniz. Dark comet eklediği zaman serverın işi bitti.

Hissetirmeden veya davranış sanatı?
Hissetirmeden derken bu bir dikkat dağıtma, o anki durumu başka yere çekme veya size kendini acındırarak, yağ çekerek, iltifat ederek, taraf tutarak veya başka bir durumdan yararlanarak size dediğinizi, siz yaparak sm kurbanı olursunuz. Bunun da örneğini verelim:

+(Artı) öğretmen / -(Eksi) süleyman:
+:Süleyman bir dakika benimle dışarıya gelir misin senin durumunla ilgili konuşacağız.
-:Tamam hocam geliyorum.
(Koridora çıkarlar)
+:Süleyman senin durumun belli derse geç geliyorsun tamam ama erken bin otobüse erken kalk. Derslerine gelince çalışıyor çabalıyorsun ama az puan alıyorsun tamda 45 da kalıyorsun olacak şey değil klasik de nasıl 45 alırsın anlamıyorum bir şey söyleyecek misin?
-:Hocam ne yapabilirm erken kalkıyorum otobüsü bekliyorum
(Gözleri dolarak) ama dolu oluyor binecek yer yok bende sonraki otobüsü bekliyorum. Ders için ise hocam yapıyorum ama sonuç bu siz performans veremez misiniz? zaten sınıfta dersi dinliyorum problemde yok ama sesim çıkıyor ama çıkarmamaya çalışırım, olur mu hocam 1 tane performans verin de dersinizden geçiyim.
+:Tamam süleyman geç içeri performans ayarlarız üzülme sanki dünyanın sonumu geldi hadi içeri geç.

İstenilen Hedef
İstenilen Hedef istediğini elde edene kadar asla sizi bırakmaz ve çeşitli yollar ile size bir şekilde ulaşır ve sonraki konuda ulaşma şeklini anlatılacak. Hedef siz olabilirsiniz.

Ulaşma yolu
Sosyal medya, gerçek yoldan, sitelerden, takip ettiğiniz içerikler ve siz ile alakalı herşeyi yansıtan özellikleri tespit ederek kurban olmanızı kolaylaştırır.

Hedef kurban hakkında nasıl bilgi sahibi olur?
İnternette, sosyal medyada veya her hangi bir platform'da verdiğiniz bilgileri toplayarak detaylı bir şekilde bilgiler ile oynama yapar ve adım adım istediğine ulaşmak için her adımda zamanı geldimi size davranış sanatı uygulayarak sizi her adımda dibe çeker ve kazanır. Buradan çıkarmamız gereken şey nedir?
Asla özel bilgilerinizi kimse ile paylaşmayın veya arkadaşınız ile ilgili bilgileri vermeyin.

Çıkarılması Gerekenler Nelerdir?

1) Mesajlara bakmayın, cevap vermeyin mümkünse aldırış etmeyin.
2) Size gönderilen linke tıklamayın tıkladıysanız içeriğer bakmayın.
3) Kişisel şifre ve bilgilerinizi asla paylaşmayın. Paylaştığınız 1 içerik 1 altın bilgi demektir.
4) Hiç kimse hakkında bilgi vermeyin söylediğiniz sözleri düşünün.
5) İltifata veya Aldatmaya karşı hazırlıklı olun gerekirse kanmayın.
6) Mümkünse Sahte hesap sahte isim.
7) Kimseye güvenmeyin, güven sm'de en önemli şey. Eğer güven kazanırsa inanırsınız. Kaybederse yok olur.
8) Birşey istedi, teklif edip kendisi karşılarsa kabul etmeyin ve hemen bir işim varmış veya doluyum ile çakıştırın. asla ve asla kabul etmeyin.
9) Erkeği kadını olmaz sm de o yüzden üst düzey biri gibi görünebilir yada süs verebilir.

Bir sonraki Konumda sosyal mühendislik için sanal kimlik nasıl oluşturulur ve kimliğin gücü hakkında konu paylaşacağım. Sağlıcakla, esenlikle ve güvenle kalın.

OmerGunay mxaksoy

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
reklam

mxaksoy mxaksoy Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 23.03.2018
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Webmaster
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 1358
  • Beğeniler 482 / 344