Spartaküs yada Spartacus dizisi seven bir ülkeyiz. Türkiye’de dizi sevenlerinin fazla olması, dizinin kalitesinden midir yoksa konusundan mıdır bilmiyorum ama Spartacus‘un bir tarihi olduğunu biliyorum.Dizinin 4. sezonu, “Spartacus: Vengeance” Ocak 2013’de çıkacak. İlk sezondan itibaren Spartacus, kaçış ve haksızlığa karşı direniş, özgürlüğünü kazanma temalı bir senaryoya sahipti. Önderlik edişi ve başı çeken kişi oluşu, Roma tarihinden geliyor.
Milattan önce 73-74 yıllarında, dünya tarihine köleciliğe ilk başkaldıran insan olarak geçen efsane bir adamdır Spartcus.Yani tarihin bilinen ilk devrimcisi, proletarya sınıfının ilk ateşleyicisidir. Roma imparatorluğuna isyan açan ve önderlik eden trakyalı Spartacus, diziyi izleyenler tarafından sevilir ama genelde romantik bir seviyede kalır. Spartacus’un tarihe verdiği ders başarılarından değil, başarısızlıklarındandır!
Monarşiye karşı ciddi tehdit oluşturmasına, iki roma lejyonunu yenmiş olmasına ve köleleri özgürlüğüne kavuşturmayı istemesine rağmen, sistemi değiştirdikten sonra yerine koyacağı sistemin nasıl yürütüleceğini düşünmemiştir. Bu da Spartacus’un yavaş yavaş yaklaşan sonunu getirmiştir.
İlk zamanlar, yaklaşık 73 kişiyle başlayan ayaklanma, lejyonları yenince 100000 kişiye ulaşmıştır. Bu sayı ile bulunduğu bölgede büyük başarılar sağlamıştır. Spartacus, diziden de anlaşılacağı gibi, kölelerin isteklerini önemseyen bir kişiliktir. Kölelerin çoğu, bulunduğu ülkeden ayrılmak istemeyince, Spartacus İtalya’ya geri dönme kararı aldı ve son’a yaklaştı.
Romalı general Pompeius, Spartaküs’ün ordusundaki çok sayıda kaçağı yakalayıp öldürdü. 6000 kişiyi tutsak alan Crassus, Appia Yolu boyunca tümünü çarmıha gerdirdi. Bu zaman içerisinde Spartacus yakalandı! Ama Spartaküs’ün cesedi ise asla bulunamadı. O dönemdeki inanışa göre tanrıların onu yanına aldığı, koruduğu gibi dedikodular yayıldı. Ancak Spartaküs’e ne olduğu asla öğrenilemedi.
Son olarak, Spartaküs, köle ve yoksullardan oluşan ordusu yıllarca İtalya yarımadasında bağımsız bir şekilde var olmuş ve zamanın yöneticilerine sorun olmuştur. Kendilerine karşı gönderilen sayısız orduyu yenmiş ve Roma Cumhuriyeti’nin yönetim sistemini sarsmıştır. İsyanının eşitlikçi ve özgürlükçü karakteri nedeniyle sol literatürde sahip çıkılan bir kişiliktir.
Spartaküs ayaklanması tarihteki ilk sosyal ayaklanmadır.
Velhasıl Spartaus’un başarısızlığı, onun adını tarihe yazdırmıştır.
Kaynak: http://www.mehmetcabar.com/spartacus-tarihi/