Tarif kelimesi gün içinde sık sık karşılaştığımız hatta bir o kadarda kullandığımız gündelik kelimelerden birisidir. Tarif kelimesinin dilimizdeki anlamı; her hangi bir şeyi tanımlamak, açıklamak veya anlatmaktır. Bu şey bir yemeğin nasıl yapılacağı, bir adrese nasıl gidileceği, bir kişinin nasıl giyindiği veya bunun gibi herhangi bir şey olabilir. Bir başka deyişle; topluluklar arasında iletişimi sağlayan en önemli unsurlardan birisidir tarif.

TarifDeposu.com ise 2013'ün son çeyreğinde aktif yayım hayatına başlayan bir internet sitesidir. Tarif Deposu ekibi olarak; sektörün önde gelen sitelerinden birisi olan nefisyemektarifleri.com kadar popüler olmak isterken; sektörün en kaliteli sitesi olmayı kendimize misyon edindik...

Bana Atatürk ilkokulunu tarif eder misiniz? Anneciğim kekin ne kadar güzel olmuş, bu güzel keki nasıl yaptığını söyler misin? Bana bu ilacı nasıl kullanacağımı tarif eder misiniz? gibi günlük hayatımızda bilmediğimiz bir çok şeyin nasıl yapılacağının açıklanmasını, anlatılmasını isteyerek o şeyler hakkında bilgi sahibi olabilir, daha çok şey öğrenebiliriz.

Anlatılmayacak durumlarda ise "hayallerim seninle ilgili öyle büyük ki tarif edemem.", "Öyle mutluyum, öyle mutluyum ki mutluluğumu anlatacak kelimeler bulamıyorum, mutluluğumun tarifi yok!" gibi cümleler kurarız.

Eskiden insanların iletişiminin daha çok olduğu zamanlarda, teknolojinin günümüzdeki kadar gelişmediği zamanlarda insanlar bilmedikleri konularda bilgi edinmek için çevrelerindeki insanlara danışarak öğrenirlerdi. Ancak günümüzde en doğru ve geniş bilgi ve yemek tarifleri ne en hızlı şekilde internetten erişebiliyoruz. Eskiden annemiz, babamız, dedemiz ne kadarda çok şey bilirdi bizim için... Şimdi ise her şeyi bilen şeyin adı "internet" oldu...

Eee konu tarif olunca şu sözü söylemeden de geçemiycem. "Arife tarif gerekmez." Bu sözü kullanırken atalarımız ne demek istemişler acaba? Arif olan kimseye; yani bilgisi, tecrübesi çok olan kimseye tarif gerekmez demek istenmiş olsa gerek. Acaba sizce bu söz doğru mudur? Bence hayır... İnsan ne kadar çok bilgili olursa olsun, ne kadar çok yaşamış, gezmiş, görmüş olursa olsun; bir çok üniversite bitirmiş olsa, hatta en ünlü bilim adamı olsa bile; kesinlikle tarif almaya ihtiyacı vardır... Çünkü bilginin sınırı yoktur. Bilgi sonsuz bir boşluk gibidir. İnsanlar sadece ilgilendiği konularda bilgi sahibidirler. Aynı zamanda her şeyi bilmek mümkün değildir! İşte Tarif Deposu tamda bu yüzden var! TarifDeposu.com; mutfağın, ilgi alanı dışında kaldığı kişilere yardım etme amacıyla kuruldu. Bu yüzden işimizi kaliteli bir şekilde yapmaya özen gösteriyoruz. Şimdilik nefisyemektarifleri.com da olduğu gibi ziyaretçilerimize tarif ekletmeyi düşünmüyor, kendi bilgilerimizi siz değerli ziyaretçilerimize aktarmak istiyoruz...

"Tarif ve Tarif Deposu nedir" başlıklı yazımızın sonuna gelirken size bir tarif ile veda etmek istiyorum : )

GEREKLİ MALZEMELER

Yarım kapya biberi
Elli gram somon fileto
Bir küçük patates
Bir tatlı kaşığı sızma zeytinyağı

TARİF

Kapya biber yıkanır, içinde çekirdeği varsa ayıklanır. Biber buharda veya çok az su ile yumuşayana kadar pişirilir. Patates haşlanır. Kapya biberin yarısı doğranır, patates, balık, sızma zeytinyağı ve bir tutam tuz ilave ederek karıştırılır. Püre kıvamına getirilerek servis edilir.

NOT: Yağ hariç tüm malzeme küçük bir düdüklü tencerede, az miktarda su ile on dakika pişirilip püre yapılabilir. Böylelikle besin değeri kaybı daha da azaltılmış olur.

KAYNAK