Tatile Gitmeye Hazırlanan Hamilelerin dikkat etmesi gerekenler

Uzmanlar, hamilelik süreci normal olan anne adaylarının tatile gitmesinde herhangi bir sakınca görmüyorlar.
Uzmanlar, hamilelik sürecinin ilk üç ayında düşük tehlikesine karşı daha dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunuyor.
Anne adayının hamilelikte tatil yapması, doğum öncesinde iyi bir fırsat olabilir. Ancak özellikle hamileliğin ilk üç ayındakilerin, kendilerini yoracak veya bedenlerini zorlayacak aktivitelerden kaçınarak ağırlıklı olarak dinlenebilecekleri bir tatil geçirmelerinde yarar var.
Hamileliğinin son döneminde özellikle son iki ayında bulunan anne adayları ise uzun süreli ve yorucu yolculuklardan kaçınmalı. Anne adayları tatile çıkmadan önce doktorları ile görüşüp yolculuk için onay almaları şart.

TATİL MEKÂNI SEÇİMİ…

Uzmanlar anne adaylarının tatil mekânı seçiminin çok önemli olduğunu belirtmektedirler.
Anne adayları hamileliğin hangi döneminde olursa olsun aşırı sıcak ve yüksek rakımlı bölgelerden uzak durmalıdır. Yurt dışında tatil yapmak isteyen anne adaylarının ise az gelişmiş ülkeleri tercih etmemelerinde yarar vardır. “Az gelişmiş ülkelerde tıbbi imkânlar yetersiz olduğu gibi bu ülkelerde görülen mikrobik hastalıklar anne ve bebeğin sağlığını olumsuz tehdit etmektedir.”



ANNE ADAYLARI NELERE DİKKAT ETMELİ

Anne adaylarının özellikle yiyecek ve içecekler konusunda dikkat etmesi gerekiyor. Açıkta satılan gıda ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Özellikle içme suyu konusunda kapalı ambalajlarda satılan (hazır) sular tercih edilmelidir. Suyun ve içeceğin içerisine katılan buzlar genellikle şebeke suyundan hazırlandığından dolayı içeceklerinizi buzsuz tüketmelidirler. Salata gibi bol suda yıkanması gereken gıdaları dışarıda yememeye özen göstermeli.
Ayrıca az pişmiş et ve mayonez gibi içerisinde çiğ (az pişmiş yada pişirilmemiş) yumurta bulunan gıdalardan uzak durmak gereklidir.
Tatilde Anne adaylarının sıkça yaşadıkları sorunlardan biri de kabızlık. Kabızlığı önlemek için anne adaylarına lifli gıdalar tüketmesi öneriliyor.

(Kabızlığı önlemek için lifli gıdalar ;
Meyve: Kuru erik, armut ve narenciye (portakal, greyfurt..) gibi meyveler yüksek oranda çözünür lif içerir.
Baklagiller : Sarı veya yeşil mercimek, fasulye, nohut gibi baklagiller günlük besin lifi kaynağı olarak kullanılabilir.
Sebzeler : Suda çözünen lif içeren sebze listesi çok geniş olmasa da brokoli, Brüksel lahanası, havuç gibi lifli sebzeler kalp ve sindirim sistemi için iyi sebzeler arasında yer gösterilmektedir.)

TATİL RİSKi OLAN ANNE ADAYLARI?

• Rahim ağzı yetmezliği,
• Düşük öyküsü ve düşük riski,
• Dış gebelik öyküsü,
• Erken doğum öyküsü,
• Vajinal kanama,
• Çoğul gebelik,
• Diyabet,
• Hipertansiyon,
• Kalp hastalığı,
• Diğer organ sistemlerine ait kronik hastalığı olan anne adayları uzak yerlere veya yurt dışına seyahat etmeleri tavsiye edilmemektedir.

ANNE ADAYLARI YOLCULUKTA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Araba ve tren gibi ulaşım araçlarında en önemli sorunun uzun süre oturma sonucu oluşabilen dolaşım problemleridir.
“Anne adaylarının rahat edebilecekleri bir koltuk seçmelerinde yarar vardır. Sırt ve boyun bölgelerini küçük bir yastıkla destekleyip emniyet kemerini karını sıkmayacak şekilde takmak gereklidir. Yolculuk esnasında yanınınız atıştırabileceğiniz gıdalar ve bolca sıvı bulunmalıdır. Seyahat esnasında sık sık tuvalet ihtiyacınızı giderin.
Tuvalet ihtiyacını ertelemek demek idrar yolları enfeksiyonu demektir. Ayrıca molalar esnasında dolaşımın normale dönmesi için yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.

UÇAK YOLCULUĞU SAKINCALI MIDIR?
Uçak yolculuğu için anne adaylarının 28.ve 36. haftaları arasında doktordan izin belgesi alınması gerekmektedir.
“36. haftadan itibaren genellikle anne adaylarının uçmasına izin verilmez. Basınç değişiklikleri su kesesinin erken patlamasına neden olduğundan dolayı anne adaylarına 36. Haftadan sonra uçak yolculuğu izin verilmez.
Yolculuk esnasında vücudun susuz kalmaması için bol bol sıvı tüketmeye çalışın. Uçak ile seyahat sırasında her yarım saatte bir dolaşıp bacaklarınızı hareket ettirmeniz dolaşım açısından önemlidir. Uçuş süresince kemerinizin bağlı olmasında yarar vardır.

TROPİK BÖLGELERE ANNE ADAYININ YOLCULUĞU VE AŞILAMA

Anne adaylarının tropikal bölgelere gitmelerine, bulaşıcı hastalıklar nedeni ile çoğunlukla izin verilmemektedir. Sıtma gibi hastalıkların düşük ve erken doğumu tetiklemesi nedeniyle anne adaylarının tropik bölgelere gitmesi ve bu bölgelerde yolculuk etmesi tavsiye edilmemektedir. Hamilelik döneminde anne adaylarına canlı virüs aşısı önerilmediğinden ağızdan alınan ölü polyo aşısı veriliyor. Ancak aşı konusunda son kararı doktor veriyor.

TATİLDE ANNE ADAYI HANGİ DURUMLARDA ACİLEN DOKTORA BAŞVURMALI?

• Vajinal kanama,
• Aşırı kusma,
• Şiddetli karın ağrısı,
• İshal, Ateş,
• Şiddetli baş ağrısı,
• Vücutta şişlik,
• Bebeğin hareketlerinde azalma.

Alıntıdır