Kafama takılan bir kısım var bu telif işi ile ilgili.
Youtube ile örnek verelim; bu sitede güncel yabancı dizilerin tüm bölümlerini bulamayız (belki 2-3 bölüm vardır), ekleseniz bile telif hakkından kaldırılır. Tabi bu videoları başka platformlarda bulmak mümkün ama ben daha yasal zemine dayandığı için youtube tan örnek verdim.
Şimdi sadede geliyorum, gördüğümüz gibi video işinde çok hassas olan bu yabancılar neden kitap işinde bu kadar telife önem vermiyor? Bakın internet akademik kitapların pdf leri ile dolu. Bu yayınevleri buna nasıl göz yumabiliyor? Benim bilmediğim bir kazançları mı var? Sizde bilirsiniz ki çoğu yayın evleri bir kar yoksa hatta kendini zarara uğratıyorsa sonuna kadar engel olmaya çalışır.
Korsana hayır diye kendilerini parçalayan bu yayın evleri internet ortamındaki pdf'lere nasıl göz yumuyor?
Video işi gibi her platforma el atamayabilirler fakat Slideshare vb. youtube ba benzeyen ve yasal zemine dayanan sitelerde bile zilyontane kitap var. Neden copyrigt kısmından bu içeriklere şikayette bulunmuyorlar, sonuç olarak bu siteler bunlara bu hakkı tanımış. Bakın google documents, yandex disk kitap pdf kaynıyor. ve çoğu aylardır orda , bir kaç günlük paylaşımlar değil.
Sonuç olarak güzel bir şey , ücretsiz eğitim filan karşı değilim :) ama bunda nasıl bir iş dönüyorki yayınevleri bir önlem almıyor? Sizce de garip değil mi?
Türkçe pdf leri bu tarz sitelerde bulmak bir nebze daha zor oluyor (torrentte bulursun benim bahsettiğim bu tarz copyrigt a önem verdiğini ifade eden büyük siteler). Aklıma şu geliyor acaba yurt dışındaki yayınevleri daha mı esnek bu konularda? Bizim memleketin yayınevleri mi çok abartıyor bu işi?
Yurt dışında yaşyan varsa orda bu konuya bakış nedir? Bizimkiler kadar katı mı bakıyorlar?
Bir aralar müzik sektörü çok katıydı fakat şuan tüm yapımcılar youtube ta klipleri paylaşıyor ... Ama kendileri kendi kanalından paylaşıyor, kitapta böyle bir durum yok.
Düşüncelerinizi merak ediyorum.
NOT: Pearson vb. büyük yayıncıların bile kitaplarını aratınca ilk sıralarda pdf ler çıkıyor.