"mhp'ye başkan adayı olan abdülkadir erdil, çatlı ve diğer ülküdaşlarıyla kosta rika'yı işgal edip türk devleti kurma planlarını anlattı...
devlet bahçeli’nin karşısına sürpriz şekilde mhp genel başkan adayı olarak çıkan abdülkadir erdil, çok çarpıcı bir olay anlattı.
türkeş'in en yakınındaki isimlerden olan erdil, aralarında abdullah çatlı'nın da bulunduğu bazı arkadaşları ile birlikte kosta rika'da yönetime el koyup bağımsız bir türk devleti kurmak için çalışmışlar.
tempo dergisi’nde sabri canbeyli imzasıyla yayınlanan haberinin özeti şöyle:
12 eylül darbesi’nden önce abdülkadir erdil ve önemli ülkücüler alparslan türkeş’in tavsiyesi üzerine almanya’ya gidiyorlar. daha sonra darbe oluyor.
erdil ve arkadaşları darbe haberini alınca heyecanlandılar hatta türkiye’ye dönüş hazırlıkları yaptılar. ancak gelen haber bekledikleri gibi değildi. çünkü ihtilal ülkücüleri de vurmuştu.
“şaşırmıştık. şoka girmiştik adeta. artık türkiye’ye dönemeyeceğimizi düşünüyordum. yurt dışındaydık ve vatansızdık” diye anlatıyor o günleri erdil.
bir gece badenhause’da yine toplantı halindeyken, aralarında bir arkadaşı şöyle dertlendi: “ülküdaşlar, vatansızlık nereye kadar. kürşat, çin’i kırk atlıyla ele geçirmiş. biz burada dokuz kişiyiz. kırk kişi olamıyor muyuz?” bir anda birçoğunun kafasında şimşekler çakmaya başladı, birbirlerinden parlak fikirler ortaya atılmaya başlandı. tek tek sağlam ülkücü isimlerin çetelesi çıkartıldı. çekirdek kadro 15 kişiye ulaştı. nefer olarak ta yaklaşık 650 kişi sıralandı. hemen dünya haritası açıldı.
“haritanın etrafına oturup haritadan işgal edip, yönetimine el koyarak bağımsız türk devleti yapacağımız bir ülke aramaya başladık. önce angola’ya baktık. angola iç savaş konusunda tecrübeliydi. onu sildik. küçük nüfuslu bir ülke arıyorduk. kosta rika üzerinde fikir birliğine vardık. o gece kuracağımız devletin kadrosunu, kabinesini hatta bürokratların isimlerini bile belirledik. karşılarına isimlerini yazdık. beni cumhurbaşkanlığı’na layık gördüler. hepsinin büyüğü ve tecrübeli isimdim”
hazırladıkları darbe ve işgal çok basitti: ilk aşamada 165 kişi isivçre üzerinden iltica için kosta rika’ya başvuracak. sonradan kısa aralıklarla bu sayı 650’ye çıkacaktı. bir sabah ülkenin milli radyosu basılarak yönetime milliyetçi bir grubun el koyduğu, ülkede ekonomik ve sosyal refahı artırmak amacıyla göreve geldikleri anlatılacaktı.
kürşad isimli arkadaşları yedi dil biliyordu. radyoda o konuşacaktı. onlara göre kosta rika’nın polisini, ordusunu ele geçrimek çok kolaydı. yeni türk devleti için her şey tamamdı.
erdil ayrıntıları şöyle anlatıyor: “o kadar inanmıştık ki, abdullah çatlı, araştırma-inceleme ve detaylı rapor hazırlamak için kosta rika’ya gitti. altı ay orada kaldı. bununla yetinmedi arkadaşlar. rapor olumlu olunca, iltica dilekçesi hazırlandı. planlandığı gibi isviçre üzerinden kosta rika yönetimine resmen iltica için başvuru yapıldı. ama kosta rika’dan gelen cevap hayalleri yıktı. 15 gün sonra gelen cevapta, ‘yapılan araştırmalarımız sonucu, iltica talebinde bulunan isimlerin kalabalık bir milliyetçi örgütün, tehlikeli militanları olduğu anlaşılmıştır. bu nedenle talebinizin reddine karar verilmiştir’ deniyordu”
erdil bu hayallerini gerçekleştirmek için çalışan arkadaşlarının tam isimlerini vermiyor, “çünkü bir bölümü hala yurtdışında, bir bölümü ise rahmetli oldu, bazıları da türkiye’de” diyor.
çatlı kosta rika’ya neden gitti?
erdil’in anlattığının dışında çatlı ve kosta rika ilişkisiyle ilgili mehmet ali ağca farklı şeyler anlatıyor. ağca, güneri civaoğlu’na verdiği röportajda (2 şubat 1997 kanal d) abdullah çatlı’nın kosta rika’da eğitildiğini iddia etmişti.
ağca şunları söylemişti: “çatlı yabancı servisler tarafından kosta rika’da antiterör eğitimi görmüştü. kısa ve yoğun bir eğitim. görevi ortadoğu ve türkiye’de komünist terör gruplarına karşı savaşmaktı… askeri eğitim gördüğü belliydi. bana kosta rika’da eğitim gördüğünü itiraf etti. uluslararası çerçeve içinde”
ağca, “çatlı’yı kosta rika’da eğiten kuruluş cia mıydı?” sorusuna ise şu yanıtı vermişti: “cia demiyorum, cia içinden birkaçı…”
bu durumda akıllara gelen soru şu: çatlı kosta rika’ya “işgal için” bilgi toplamaya mı; yoksa gladyo çerçevesinde eğitim almaya mı gitti."
Sanırım iltica talebinin kabul olmamasının nedeni sebep olarak işgalin gösterilmesi olmuştur :D şaka bi yana Çatlı'nın gladyo eğitimi görmesi için hazırlanmış bir düzen olabilir.