kültür nedir?
buna değinelim. Kültür Bir toplumun tarihsel süreç içinde ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı her türlü maddi ve manevi özelliklerin bütününe kültür denir. Boşverin bu bilgiyi.

Günümüzde ‘kültür’ kitap, tiyatro ve sinema gibi şeylerden ibaret görülüyor. En azından çevreniz kültürü böyle görüyor. Yani okuduğunuz kitaplar ve izlediğiniz filmler sizi toplum tarafından kültürlü yada kültürsüz olarak belirliyor. Halbuki hobileriniz, yaptığınız şeyler ve yetenekleriniz de sizin kültürünüzdür. Yani bir web tasarımcıysanız veya grafik tasarımcı bu sizin hem yeteneğiniz hemde kültürünüzdür.

Başta da söylediğim gibi kültür yada kültürsüz olarak belirlenmeniz bulunduğunuz topluma bağlıdır. Örneğin dinlediğiniz müzik türüne göre sizin müzik kültürünüz var yada yok denir. Oysaki her tür müzik bir müzik kültürüdür, fakat toplum arabesk rap dinleyenlerin müzik kültürü olmadığını söyler.

Kendi düşüncelerinize ve fikirlerinize sahip çıkın, her ne dinliyorsanız yada izliyorsanız arkasında durun. Türkçe rap dinlemenin moda olacağı günler çok yakın, geçen seneye kadar eminem dinleyip dre’yi bilmeyen insanlar türkçe rap dinleyenleri dışlıyordu.

Nasıl kültürlü olurum?
Tekrar söylüyorum ki kültürlü yada kültürsüz sıfatını almanız topluma bağlıdır. Öyleyse toplumun “kültürlü” sıfatını yakıştırdığı şeylere yönelin. Mesela popüler kitaplar okuyun, fazla değil bir iki defa tiyatroya gidin (biletler sinemaya göre daha ucuz) ve “kültürlü” sıfatını alacağınızın toplumun yaptıklarını yapın, dinlediği müzikleri dinleyin, izlediği şeyleri izleyin.

kitap okumak sıkıcı geliyorsa ?
Unutmayın, eğer kitap okumak size sıkıcı geliyorsa yalnızca size sıkıcı gelmiyor, sizin döneminizde ki insanlara da sıkıcı geliyordur. Bu yüzden “ben kitap okumam” demeyi bilin. Ama “kitaplar saçma, gereksiz” yerine “ben gereksiz buluyorum” demeyide bilin. Yani saygılı olun. Karakter ve kişiliğiniz ile de toplumdan onay alabilirsiniz.

Kaynak