Merhaba arkadaşlar. Üniversite tercihleri üzerine tecrübelerimi siz genç okuyucularla paylaşmak istedim. Bir üniversite mezunu ve öğretmen adayı olarak başımdan geçenleri ve farkında olmanız gerektiğini düşündüğüm bazı bilgileri sizlere sunmak istiyorum.

Çoğunuzun da farkında olduğunu biliyorum ancak yeniden belirtmekte fayda var; Türkiye‘de yaşıyoruz. İş kolları ve üniversite bölümleri ne kadar geniş gibi gözükse de özel şirketlerin maaş politikası bizi ya devlette çalışmaya (kamu) ya da baba mesleğine yönlendiriyor diye düşünüyorum.

Meslek seçiminizi geleceğe dönük olarak gerçekçi planlamanızı öneririm. Fakat sevdiğiniz bir iş dalı olursa çalışma hayatınız boyunca daha rahat edebilirsiniz. Bu iki maddeyi de göz önünde bulundurabiliyorsanız gerçekten şanslısınız demektir.

Üniversite Seçimi

Bölümünüzün ne olduğuna karar verdiyseniz sıra üniversite seçiminde. Elbette ki büyük şehirlerin puanları daha yüksek olacaktır. Mesela ben Konyalıyım ve Akdeniz Üniversitesi‘ni (Antalya) seçmiştim. Şehir çok güzeldi ve harcamalarım çok fazla olmuyordu. Ama şimdiki aklım olsa oturduğum şehirde bir üniversite tercih ederdim.

Çünkü ekonomik açıdan daha çok rahat ederdim. Fakat siz okurken biraz da eğleneyim kafasındaysanız büyük şehirleri seçebilirsiniz. (İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi) Unutmayın, üniversiteden ziyade büyük şirketler sizin CV’nize bakarken tecrübelerinizi ön planda tutar. Bölümünüzle alakalı bir iş bulmak büyük şehirlerde daha kolaydır, fakat ekonomik açıdan rahat etmeniz biraz zaman alabilir.

Şunu söyleyebilirim ki üniversite hayatınız sona erecek ve er yada geç iş hayatına atılacaksınız. O yüzden üniversitede derslerinize önem verip hedeflerinizi koyarsanız ileride rahat edersiniz. Üniversitede 4 veya 2 sene boyunca eğlenip derslerinize bakmazsanız, gerçek hayata atıldığınızda evde beslenmiş yavru kedi gibi sokağın tehlikelerine karşı savunmasız kalırsınız.

Kaynak: https://beyzavisari.com.tr/universite-tercihleri-2020/

İnternet siteme girip konuyla alakalı yorum yaparsanız çok sevinirim. Sizde tavsiyelerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.

Yazıyı biraz kısa tuttum. Okuyucuları boğmak istemedim. Fakat talep olursa ileride okumuş olduğum bölüm ve üniversite hakkında daha detaylı tecrübelerimi paylaşabilirim.