1-Yatay Geçiş Nedir , Nerden Nereye Geçebilirim ? Yatay Geçiş üniversitelerin eş değer bölümleri arasında* ; öğrencinin bir üniversiteden diğerine geçmesidir.

*Eşdeğer diploma programı: İsimleri aynı olan veya ilgili yönetim kurulları tarafından içeriklerinin en az yüzde sekseni aynı olduğu tespit edilen diploma programlarını ifade eder. (http://www.yok.gov.tr/content/view/476/) Madde 4 Bent D.

2-Özel üniversiteden devlete , devletten özel üniversiteye geçiş var mıdır ? Evet.Her ikisi de mevcuttur.Yatay geçişlerde üniversiteler özel-devlet diye değil Yurt İçi – Yurt Dışı diye ayrılır.Ancak bazı üniversitelerin bazı bölümleri sadece anlaşmalı üniversitelerden(ya da vakıf dışı) yatay geçiş kabul etmektedir.Böyle bir durumda ilgili üniversitenin kontenjan sayfasında bu durum açıkça belirtilir.

3-Yurt İçi – Yurt Dışı farkı nedir ?

Yurt İçi Türkiye’deki üniversiteleri , Yurt Dışı ise Türkiye sınırı dışındaki üniversiteleri kapsar(Bazı üni.lerde Yurt İçi – Yurt dışı yerine sadece Kurumlarası Kontenjan yer alır).

4-Yurt İçi – Yurt Dışı kontenjanları farklı mıdır ? Evet.İkisi farklı değerlendirmeye alınır.Ek olarak yurt içi kontenjanları her zaman yurt dışına göre fazla olmuştur.

5-Yatay Geçişler Ne Zaman Başlıyor ? Yatay Geçişler 1. dönem (güz) ve 2. dönem(yaz) olmak üzere iki dönemde yapılır.Güz döneminde(sonunda) 2. yarıyıl için(bahar) , yaz döneminde ise öbür senenin güz yarılı için başvurulur.2. yarıyıl için(bahar) başvurular ocak sonu-şubat arası gibi bir tarihte yer alır.Gelecek senenin güz dönemi için başvurular ise Temmuz ortası – Ağustos sonu gibi bir aralıkta yer alır.

6-Yatay Geçiş yapmak için nasıl bir ortalamamın olması lazım ? Yatay geçiş başvurusunda bulunabilmeniz için , sene sonu ağırlıklı not ortalamanızın 4/2.4 ya da 100/60 olması gerekmektedir.Ancak bazı üniversitelerde farklı uygulamalar görülebilir ( Marmara için 4/3 , Ankara için 4/3.5 , Atılım için 4/1.7 gibi…).

7-Yatay Geçiş bilgilerini nerden öğrenebilirim ?

Yatay Geçişler YÖK’ün belirlediği yönetmeliğe göre yapılır.

Yönetmelik İçin : http://www.yok.gov.tr/content/view/476/

8-Yatay Geçiş Kontenjanlarını nerden öğrenebilirim ? Yatay geçiş başvuru döneminden önce , Yök’ün sitesinde arama kısmında Yatay Geçiş yazarak Lisans ve Önlisans kurumları arası yatay geçiş kontenjanlarına ve başvuru tarihlerine(yurt içi bütün üniversitelerin) ulaşabilirsiniz.Kontenjanlar YÖK’te yayınlandıktan sonra ilgili üniversitenin Duyuru sayfasında – Öğrenci İşleri Sayfasında – İlgili Fakülte Sayfasında yer alır.

9-Yatay Geçiş başvurusu ücretli midir ?

Üni.den üniye göre değişmektedir.Kimi üniversite hiçbir mebla talep etmezken kimileri 150 TL gibi uçuk bir rakam talep edebilir.

10-Yatay Geçiş için başvurdum ve kazandım , ancak gitmek istemiyorum.Bir sorun olur mu ? Hayır.hiçbir sorun teşkil etmez.Eski üniversitenize devam edebilirsiniz.

KAYNAK: SınavBilgim