Venüs, Güneş’e yakınlığı, büyüklüğü, yapısı ve kütlesi açısından Dünya’nın ikiz kardeşi olarak biliniyor. İkiz olarak anılmalarına rağmen, Venüs birçok ilginç özelliğe sahip ve bu özelliklerden belki de en çarpıcı olanı Venüs’ün diğer gezegenlerin aksine farklı yönde dönmesidir. Peki Venüs neden ters yönde dönüyor?

Dünya’ya kuzey kutbundan bakıldığında bütün gezegenler, Güneş etrafında saatin ters yönünde dönerler. Yine çoğu gezegen aynı yönde kendi etrafında döner. Ancak bu durum Venüs için geçerli değildir. Venüs, kendi etrafında saat yönünde döner. Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse orada Güneş batıdan doğup, doğudan batar.

Dönüş Yönündeki Gizem
Venüs, tüm Güneş Sistemi’ nde kendi etrafında en yavaş dönen gezegendir. Venüs’te 1 yıl 225 Dünya günü sürerken, 1 gün 243 Dünya günü uzunluğundadır, yani Venüs üzerinde bir gün bir yıldan daha uzundur.

Birçok bilim insanı Güneş’in gezegen üzerindeki güçlü çekiminin bu uzun günlere neden olduğunu düşünüyor ancak bilim insanları Venüs’ün ters yönde dönmesi konusunda hâlâ şaşkın. Bu konuyla ilgili birçok teori yer alıyor.

Mevcut bir teoriye göre,Venüs de başlangıçta diğer gezegenlerle aynı yönde dönüyordu. Ancak daha sonra dönme ekseni 180 derece değişti. Bilim insanları bu değişimin, Güneş’in kütle çekiminin Venüs’ün kalın ve yoğun atmosferi üzerinde sebep olduğu güçlü gelgit etkisi ve Venüs’ün çekirdeği ile manto tabakası arasındaki sürtünme nedeniyle meydana geldiğini düşünüyor.

Başka bir teoriye göre, bazı bilim insanları Venüs’ün aslında en baştan beri ters yönde dönmediğini iddia ediyor. Bu teoriye göre, gezegenin dönüşü sekteye uğradı ve yön değiştirdi. Ayrıca diğer gezegenlerin neden olduğu gelgitlerin etkisini de dikkate alarak ekip, gezegende yaşanan evrim nedeniyle Venüs’ün ekseninin değiştiği sonucuna vardı.

Venüs’ün bu garip hareketine Güneş Sistemi’nin erken zamanlarında ona çarpan bir gezegen ya da büyük bir cismin neden olduğu da düşünülmektedir. Ancak bu gizemin tam olarak çözülmesi için gelecekte Venüs jeolojisi üzerine çalışmalar yapılması gerekiyor.

Venüs’ün Diğer Özellikleri
Venüs Dünyadan görülen en parlak 3. objedir.
Güneş sistemindeki tüm gezegenlerin ismi bir erkek ismi olmasına rağmen Venüs kadın isimli tek gezegendir. Antik Roma’da aşk ve güzellik tanrıçası olan Venüs’ten kaynaklanıyor. Gökyüzünde parlak olduğu için, “gökyüzünün parlak kraliçesi” anlamına gelen bu ismin verildiği düşünülüyor.
Güneşe en yakın gezegen Merkür olmasına rağmen, Güneş sisteminin en sıcak gezegeni Venüstür.
Güneş sisteminde doğal uydusu bulunmayan 2 gezegenden biri Venüs, diğeri de Merkür’dür.
Gezegenin yüzeyi 300-400 milyon yaşındadır. Bu rakam Dünya yüzeyi için 100 milyon yıldır.

Kaynak: Venüs Neden Ters Yönde Döner?