5 eylül 1977 de fırlatılan voyager 1 uzay aracının görevi sadece satürn ve jüpiteri araştırmaktı. 1980 yılında görevini tamamladıktan sonra uzay boşluğuna doğru ilerleyen araç 35 yıldan fazladır saniyede 17 km hızla bu yolculuğuna devam etmektedir.

3 adet radio izotop termodinamik üretece sahip olan araç şuan dünyadan 20 milyar km uzaklıktadır. halen sinyal alınan araçtan gelen sinyaller tam 18 saatte dünyaya ulaşmaktadır. bunun nedeni ışık hızının saniyede 300 bin km hızla haraket etmesidir. bu sinyallerde ışık hızında haraket etmektedir.





Şuan ise güneş sisteminden tamamen çıkmış ve uzayda ilerlemektedir. bu hızla 300 yıl sonra kuyruklu yıldızlardan oluşan oort bulutuna ulaşacak ve burayı geçmesi 30 bin yıl sürecek. 73 bin yıl sonra güneşe en yakın yıldız olan alfa centauri yıldız sisteminin bir parçası proxima centauri cüce yıldızına ulaşacaktır.

Tabikide bu kadar yıl yetecek enerjisi olmayacak. yaklaşık 2025 yılına kadar üreteçlerin enerjisi bitecek ve araçtaki tüm aletler kapanacak ve iletişim kesilecektir. ancak uzayda sürtünme, çekim vs. olmadığı için bu hızla ilerlemeye devam edecek. çünkü cisimleri durduran şey sürtünme ve yer çekimidir. uzayda bunlar olmadığı için cisimler ilk hızlarında sonsuza kadar haraket eder. tabiki başka bir göktaşına, kuyruklu yıldıza çarpıp parçalanmazsa.

35 yıldır uzayda ilerleyen bu araç, 1970 li yılların teknolojisi ile uzayla ilgili bilinmeyen birçok bilgi edinilmesini sağlamıştır.






İşin eğlenceli tarafı bu aracın içinde dünya ile ilgili birde voyager altın plak bulunmaktadır. çeşitli resimler, yazılar, dünya, insan ve uzayla ilgili birçok bilgi, çeşitli şarkılar ve birçok dilde uzaylıları selamlama ses kaydıda bulunmaktadır.

Güneşe en yakın yıldıza bu aracın ulaşması 73 bin yıl sürerken akşamları ise biz 6 bine yakın yıldız görebiliriz. samanyolu galaksisinde ise 300 milyar yıldız vardır gözlenebilir evrende ise 70.000.000.000.000.000.000.000 tane yıldızın olduğunu düşündüğümüzde evrenin ne kadar büyük olduğunu görebiliriz.