-
Üyelik
16.02.2015
-
Yaş/Cinsiyet
42 / E
-
Meslek
Webmaster
-
Konum
İstanbul Avrupa
-
Ad Soyad
S** Ç**
-
Mesajlar
526
-
Beğeniler
505 / 133
-
Ticaret
7, (%100)
Bir çok forumda görüyordum adsense kazançları için vergi muhabbeti yapanlar vardı ve şimdiye kadar verilmiyordu... Söylenecek çok şey var ancak artık yapılacak bir şey yok. Hayırlısı.
Maliye sosyal medya platformları ya da bloglar üzerinden ürün tanıtımı ve reklam yapanları vergi mükellefi olarak değerlendirecek.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi usulü kanunu değişikliğiyle birlikte elektronik ortamın da “işyeri” sayılacağını; internet üzerinden yapılan ürün tanıtımı ve reklamlar için vergi yükümlülüğü getirileceğini açıkladı.
Ağbal, “Elektronik ortamda üretilen o alanı artık elektronik işyeri sayacağız. Oradan gelir elde ediyorsa artık mükellef olacak” dedi. Ağbal, bu şekilde gelir elde edilen elektronik ticaretin vergilendirilmesini sağlayacaklarını belirterek; “Kim, ne olursa olsun, herhangi bir şekilde elektronik ortamda yaptığı bir hizmetten dolayı gelir elde ederse, bizim açımızdan vergi mükellefidir” dedi.
Düzenleme, gelir elde edilen tüm sosyal medya platformları ve blogları içeriyor!
Yeni vergi usulü kanuna göre gelir elde edilen mecra blog, web sitesi ya da bu konuda talep olan sosyal medya platformları olabilir. Düzenleme Instagram, Twitter, Youtube ve Facebook gibi görsel ve video ile tanıtım yapılan mecraları ve Snapchat, Vine gibi popüler uygulamaları da kapsıyor.
Yeni kanun ile birlikte bu mecralarda ürün tanıtımı, deneyim paylaşımı, reklam ve benzeri konularda gelir elde eden blogger, fenomen, ünlü ve diğer influencer’lar vergi mükellefi sayılacak.
Sosyal medyada nasıl para kazanılıyor?
Sosyal medya günümüzde hem ürün ve hizmetlerini tanıtmak isteyen markalar hem de bu markalarla işbirliği yaparak para kazanmak isteyen kullanıcılar için önemli bir mecra. Ünlü isimler başta olmak üzere; fenomenler, bloggerlar ve takipçisi çok olan kullanıcılar sosyal medyada ürün tanıtımı ve reklam yaparak büyük paralar kazanabiliyor. Günümüzün pazarlama trendleri arasında yer alan Influencer Marketing çalışmaları da markalar için her geçen gün önemli hale geliyor.
Sosyal medya ve bloglar üzerinden yapılan paylaşımlar saniyeler içinde binlerce kullanıcıya ulaşıyor ve etkileşim alıyor. Markalar bu yolla son tüketiciye etkili bir şekilde ulaşırken, ilgili bloğun ya da hesabın sahibi de gelir elde ediyor. En fazla üzreti en fazla takipçiye sahip olan kullanıcılar kazanıyor. Sadece tek bir paylaşım ile elde edilen gelir 2 bin TL’den başlıyor ve paylaşımın aldığı etkileşime göre bu gelir artabiliyor.
Sosyal Medyada Ürün Tanıtana Vergi
“Elektronik Ortamda İş Yeri” Vergi Taslağı
Maliye Bakanlığı bir süre önce Vergi Usul Kanunu değişiklik taslağını kamuoyunun görüşüne açtı. Taslakta internetteki ticaretin kavranabilmesi için “Elektronik Ortamda İşyeri” başlıklı yeni bir madde düzenlendi.
Madde 130:
(1) İnternet, ekstranet, intranet ya da benzeri bir *******ünikasyon ortam veya aracının ticari, sınai veya mesleki faaliyete tahsis edilmesi veya bu faaliyetlerde kullanılması durumunda elektronik ortamda iş yeri oluşur.
(2) Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda oluşan iş yerlerinin kapsamına ve mükellefiyetle ilgili ödevlerin yerine getirilmesine ilişkin hususları belirlemeye, elektronik ortamda oluşan iş yerleri vasıtasıyla mal veya hizmet temininde ya da bunların bedelinin ödenmesinde aracılık yapan kişiler ile mal veya hizmetin alıcılarını ilgili vergilerin ödenmesinden müteselsilen sorumlu tutmaya ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
Sosyal medya anında birebir etkileşim alması ve sonuçlarının ölçümlenebilir olması nedeniyle günümüzün en etkili tanıtım mecrası. Yeni düzenlemenin Türkiye’deki markaların sosyal medya pazarlama çalışmalarını nasıl etkileyeceğini ise önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Yararlanılan kaynak: Hurriyet.com.tr
Ozi
.
Kullanıcı
-
Üyelik
10.12.2012
-
Yaş/Cinsiyet
29 / E
-
Meslek
Devoloper
-
Konum
Almanya
-
Ad Soyad
H** K**
-
Mesajlar
3052
-
Beğeniler
1 / 941
-
Ticaret
50, (%100)
Tahminimce bundan büyük firmalar zarar görür yani AdSense reklamstore gibi. Zaten diğerlerinin reklamları yasal değil vergisimi olacak.
1 kişi bu mesajı beğendi.
-
Üyelik
04.10.2015
-
Yaş/Cinsiyet
34 / E
-
Meslek
front-end developer
-
Konum
İstanbul Avrupa
-
Ad Soyad
M** D**
-
Mesajlar
1130
-
Beğeniler
318 / 359
-
Ticaret
15, (%100)
Kendileri birşey yapmaya çalışan insanlara devlet izin vermiyor
İnterneti alıyorum parasını ödüyorum içinde vergi var
Bilgisayar aldım parasını ödedim vergisini verdim
Elektirik faturası geliyor ödüyorum
Site açıyorum büyütmek için para veriyorum devlet bundan para alıyor böyle bir saçmalık varmı benmi yanlış düşünüyorum arkadaşlar?
7 kişi bu mesajı beğendi.
"En çok inandığımız şeyler, en az bildiklerimizdir."
- M.D. Montaigne.
-
Üyelik
18.10.2012
-
Yaş/Cinsiyet
38 / E
-
Meslek
Uzman Biyolog
-
Konum
Ankara
-
Ad Soyad
C** Ö**
-
Mesajlar
4045
-
Beğeniler
77 / 1357
-
Ticaret
37, (%100)
Devletçuler ve militaristçiler az sonra ortaya çıkar iş kolayca siyasete bağlanır.
Kótü niyetle bakarsanız zaten devlet en organize mafyadır, iyi niyetle ana kucağı
Nasıl düşünüyorum derseniz sizindir. Ama elbet er yada genç tüm banka hesapları kontrole tabi tutulacak, devlet neden senin para kazanmana seyirci kalsın? Devlette barınan sensin, o seni zorlamadı mantığı hakim yazılı kanunlarda..
4 kişi bu mesajı beğendi.
Bilim Forum | Bilimgunlugu.com
Juzk
WM Aracı
Kullanıcı
-
Üyelik
11.04.2015
-
Yaş/Cinsiyet
29 / E
-
Meslek
Üniversite Öğrencisi
-
Konum
İstanbul Avrupa
-
Ad Soyad
T** T**
-
Mesajlar
1198
-
Beğeniler
66 / 300
-
Ticaret
66, (%100)
Arkadaşlar bir de şöyle düşünün realde bir dükkanınız var çöp vergisi vs. her türlü vergiyi veriyorsunuz burada internetten aynı miktarı kazanıyorsunuz ama hiçbir vergi vermiyorsunuz sizce bu doğru birşey mi ?
Eğer orada kazanan veriyor siz vermiyorsanız haram yiyorsunuz demektir.
Eminim burada en çok yorum yapacak,beni en çok karalayacaklar yüksek miktarda kazananlar olacaktır.
1 kişi bu mesajı beğendi.