Merhaba Soyofikir okurları sizler için yeni projelerimiz ve fikirlerimiz her zaman durmaksızın devam ediyor. Biz "En Çalışkan Blog" kategorisinde kazanımlarımızı gerçeğe dönüştürmek için sürekli çalışmaya devam ediyoruz. Bu sefer de Türkiye'nin sayılı Web master sitelerinden Wmaracı.Com'un moderatörlerinden Ahmet Orhan ile keyifli bir söyleşi hazırladık. Söyleşimiz sizlerle...



Sosyofikir(Ata) : Webmasterlı'ğa ne zaman başladınız ?


Ahmet Orhan:
Webmaster'lığa 2006-2007 yılları arasında başladım. İlk olarak memleketime bir website açmak için basit siteleri kullandım sonra farklılaştırma duygusuyla yeni yeni kodlar, yeni sistemler öğrenince ve içimdeki aradığım hobi" web arayüzleri" ortaya çıkınca bugünlere geldi.

Sosyofikir(Ata) : WmAracı ile tanışmanız ne zaman oldu ? Ve nasıl bu şekilde yükselebildiniz ? Çünkü biz biliyoruzki wmaracında yükselmek hiç kolay değildir.

Ahmet Orhan: Wmaraci ile ilk acıldıgı günlerde kendileri benimle iletişim geçmişlerdi. O zamanlar sadece webmaster araçları aktif idi ve ara ara kullanıyordum. Sonrasında forumu açtılar ve genellikle blog üzerine yoğun şekilde aktifliği olduğunu görünce buraya üye olup bende konuları takip ediyordum. Wmaracı'nda bir çok tanıdığım moderatör vardı ve bloglar için hep yenilikler istediğim için foruma dahil olmamı istediler bende severek dahil oldum. Ne kadar çok mesaj vs. yazmasamda aktif olarak takip ediyor ve sürekli nasıl ilginç veya geliştirici br şey yaparızda blog kalitesini artırız düşünceleri içinde wmaracinda vakit buldukça yer alacağım.

Sosyofikir(Ata) : Anlıyorum. Peki neden Wmaracı ? Türkiye'de bir çok webmaster sitesi mevcut. Ama siz Wmaracı'nı seçtiniz neden ?

Ahmet Orhan: Sanırım önceki sorunun cevabında verdim.

Sosyofikir(Ata) :
Bu zamana kadar webmaster dünyasında hangi sorunlarla karşılaştınız ? Kısaca açıklar mısınız ?


Ahmet Orhan: Sorun olarak pek sorun yaşamadım öyle aman aman ama apress temamı paylaştığımda bunu ele geçirmek için çok saldırı yaptılar, çok hacklenmeler filan olmaya çalıştı. Bunlar canımı sıksa da bu web dünyasında olağan şeyler diye çok üzerine durmadım.

Sosyofikir(Ata) : Webmaster dünyasında dünyaya açılan büyük bir Türk webmaster sitesi henüz mevcut değil, sizce nedeni nedir ?

Ahmet Orhan: Çünkü Türkiye'de web daha gelişmedi. Şu anda gerek tasarımcı gerekse kod yapısını oluşturacak ne ekip var ne o kadar para var. Ayrıca maalesef bizlerde orjinal fikir hiç bir zaman çıkmaz çünkü çıkanı ya inanmayız destek olmayız bu yüzden tutunamaz ya da tutunan oldumu kıskanır ona zarar vermeye çalışırız.

Sosyofikir(Ata) : Şimdiki sorumuz biraz eleştirel olacak. Kendimizi daha iyi geliştirebilmemiz için bir özeleştiri yapacağız. Biz bir araştırma yaptık ve bazı wmaracı üyeleri olsun, dışarıdan kişiler olsun wmaracında kuralların biraz katı işlendiğini söylüyorlar. Sizce bunun nedeni nedir ?

Ahmet Orhan: Aslında kurallar katı değil sadece diğer forumlarda esnek olduğu için burada katı geliyor. Buradaki tüm süreiz ve süreli uzaklaştırmalara forum kurallarındaki maddeye uygun olarak tespit edilip banlanır. Bunun dışında w.arezlerde kesilikle tahammül edilmeyip süresiz uzaklaştırıyoruz. Ayrıca forumda herkes her görüşü belirtir lakin kırıcı, tartışma çıkarmaya yönelik ( bu tartışma gerilime neden oluyorsa) bu üyeler uyarılır ya da önceki aktivitelerine göre yasaklanır. Yani kimse sebepsiz yere yasak koymuyoruz ya da uzaklaştırmıyoruz. Ama forum kuralları süs diye yazılmamış ve bu kurallara uymak zorundalar.

Sosyofikir(Ata) : Türkiye'deki diğer Webmaster sitelerini nasıl görüyorsunuz ? Bunlar içerisinde özel olarak takip ettiğiniz Websiteleri mevcut mu ?

Ahmet Orhan: webmaster siteleri bana göre biraz benzer yani farklı olarak yok. Seoteknikleri iyiydi ama artık yazılmıyor seozeo severim çünkü öyle klasik makaleleri yok. Bunun dışında eski blogcular malesef artık yazmıyor o yüzden takip ettiğim fazla blog yok.

Sosyofikir(Ata) : Biliyorsunuz Rusya'dan gelen büüyk bir dalga ile Yandex arama motoru Türkiye'de büyük bir çıkış yaparak insanların sevgisini ve desteğini kazandı. Sizce Türkiyede'ki interaktif kullanıcı yapısı ile özdeşleşen kısacası tekel olan Google'ın yerine bir alternatif olarak Yandex düşünülebilir mi ?


Ahmet Orhan: Sanmıyorum ama eğer bu tarz çalışmaya devam ederlerse baya kullanıcı sağlarlar. Sonuçta alışkanlıklardan vazgeçmek zordur ve bir tarafta google gibi büyük firma ve onca çalışanla gelişen yapı karşısında liderlik zor ama buradan pay almaz diyemeyiz çünkü Türkiye formatında baya güzel ve bize özel olduğumuzu hissetirecek işler yapıyorlar.

Sosyofikir(Ata) : Türkiyedeki İnternet yasakları konusunda ne düşünüyorsunuz. Sizce bu yasaklar doğru mu ? Yoksa sizde bazı internet sitelerindeki yasaklamaların özgürlükleri kısıtlayabileceğini mi düşünüyorsunuz ?

Ahmet Orhan: Bazı siteler için gerekli bence bu ama bazıları saçma sapan şeyler. Bence bunun için bilgili insanlardan oluşan bir kurul olmalı ve onlar denetmeli. Çünkü kaç yaşındaki hakim savcı vs. ile internet işleri bakmak doğru olmaz. Atatürk'e hakaret videosu var diye youtube kapatmak pire yüzünden yorgan yakmak gibidir. Asıl sorun içerik ekleyenler veya o içeriktir. Ama şu var örneğin bir hakaret edici siteler yasaklanmalı

Sosyofikir(Ata) : Kendiniz de bir çok özelliği içinde barındıran, çeşitli kaliteli projelerin oluşumuna yön veren bir websitesi yani bir İnternet proje takımı kurmak ister miydiniz ?

Ahmet Orhan: İsterim ama bunu gelir için değil başarı için. Gelir için yapılan işler genelde yüzde50si hüsran olur ama başarı için yapılan işler beraberinde gelirde getireektir. O yüzden başarı sağlayacağım bir ekip ile güzel bir websitesi yani Türkiye'de beğenilen bir site yapmak isterdim. Örnek: tamindir.com

Sosyofikir(Ata) : Biliyorsunuz ki Messenger, Icq gibi bazı programlar eskisi kadar revaşta değiller. Sizce bundan sonra çıkabilecek yeni oluşumlar Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinin de sonu olaiblir mi ?

Ahmet Orhan: Bunu bilemeyiz çünkü zamanında bunlar çok iyiler çok popülerdiler ama zamanla etkisi azaldı o konuda fikrim yok her şey olabilir ama

Sosyofikir(Ata) : Evet röportajımızın sonlarına geliyoruz. Şimdi biraz da sizi tanıyalım. Neler yaparsınız ? Neleri seversiniz ? İleride farklı bir internet projesi içerisinde büyük işlerde rol almak ister miydiniz ? Yani bir oluşum içerisinde siz görülmek isteseniz, tekliflere açık olur muydunuz ?

Ahmet Orhan: Okuldan mezun oldum yakında askere gideceğim dönüşte asıl mesleğim olan makine mühendisliğini yapmak istiyorum. Bu arada aorhan.com'a devam etmeyi planlıyorum
Blog projelerinden ziyade kullanıcı ziyaretçi odaklı projeler üzerinde yoğunlaşıyorum bir kaç arkadaşımla şu anda araştırma yapıyoruz. En az 1 adet etkili bir proje yapak istiyorum. Trendwp.com ile baya tecrübe kazandım ama o projede şu vardı zaman ve sürekli başında olmak gerekiyor.
Ben daha basit bir proje ve o yüzden etkilisini yapmak içinde sürekli zihin jimnastiği yapmaya devam edeceğim

Sosyofikir(Ata) : Değerli zamanınızı ayırdığınız için çok teşekkür ederim. En kısa zamanda tekrar görüşmek üzere hoşçakalın hocam.

Ahmet Orhan: gorusmek uzere tesekkur ederım

Sizde Ahmet Orhan'a ulaşmak için ;

www.aorhan.com

Kaynak : http://www.sosyofikir.com/2012/10/wmaracnn-yoneticilerinden-ahmet-orhan.html