Uzun zamandır takipte olduğum bende merak uyandıran debian tabanlı dağıtım olan Deepin OS’u bu yazımda inceliyorum. Diğer linux yazılımlarından farklı olarak bir takım özelliklere sahip olan Deepin şuan benim en beğendiğim debian dağıtımı oldu. Deepin ilk etapta github projesiydi ve çeşitli yazılımcılar tarafından geliştiriliyordu. Ancak gelişmiş sürümleri Çin ‘in Wuhan kentinde bulunan “Wuhan Deepin Technology” şirketi tarafından yayınlanmaktadır.

Kendine özgü farklı Deepin bulut yazdırma ,sinema ,müzik ,paket kurucusu, yazı tipi kurucusu gibi programlara sahip. Diğer linux dağıtımlarına nazaran Deepin ‘i özel kılan faktörlerden biri kendine özgü bir ortam yaratmasıdır. Masaüstü kullanımı ve uygulama deposuyla benim deneyimlediğim en iyi son kullanıcıya hitaben hazırlanmış dağıtım oldu. Deepin içerisinde ubuntu store uygulamasının geliştirilmiş versiyonu olan uygulama deposu bulunduruyor. Deepin ‘i incelerken beni en çok etkileyen kısmı da uygulama deposu oldu. Sınırsız diyebileceğim kadar çok ve çeşitli yazılım bulunuyor.

Debian tabanlı olması en büyük artılarından çünkü uygulama deposunda ki yazılımların çok ve çeşitli olmasında etkisi büyük olduğunu gözlemledim. Deepin içerisinde Libre Office bulundurmuyor. Bunun yerine Wps Office tercih edilmiş. Wps Office yazılımı Çin kökenli olduğundan dolayı bu yazılımı tercih ettiklerini düşünüyorum. Deepin uygulama deposunda bir çok yazılımın mevcut olduğunu yukarıda bahsettim. Ayrıca belirtmek istiyorum. Genellikle linux tabanlı işletim sistemlerinde ekran kartı sürücü problemleri yaşıyoruz. Deepin içerisinde ” görüntü aygıt yöneticisi ” bulunuyor. Yani çift ekran kartlı laptop veya masaüstü bilgisayarlarda ekran kartı sürücü problemi yaşamıyoruz. Olası sorunlar için Deepin uygulama deposunda “Graphics Driver Manager” gibi çeşitli programlar mevcut.

Deepin Kurulumu ;
Kurlum aşaması diğer dağıtımlar gibi oldukça basit. Kurulum aşamasına geçmeden önce Deepin deneme seçeneği olmadığını direk kurulum paketinin olduğunu söylemek istiyorum. Kurulum için Deepin kurulum dosyasını indirip bir USB belleğe yazdırmanız gerekiyor. Daha sonra BİOS üzerinden USB ‘den başlatın. Sonra ki adımlar ise şu şekilde ;

Install Deepin : Kurulumu başlatmak için Install Deepin seçeneğini seçiyoruz.
Dil seçeneği : Türkçe dil seçeneği bulunmakta.
Kullanıcı hesabı oluşturma : Kullanıcı adı ve şifre belirlememiz gerekiyor. Deepin kurulumda root parolası istemiyor. Belirlenen şifre otomatik root parolası oluyor.
Bölüm Ekle : Deepin ‘i kurmak istediğimiz bölümü yapılandırıyoruz. Boyut, dosya sistemi gibi disk ayarlarını yapıyoruz.
Kurulum için bekleme : Yukarıda ki işlemleri tamamladıktan sonra Deepin otomatik olarak kurulumu gerçekleştirir. Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayarınız yeniden başlar ve Deepin ‘i kullanabilirsiniz 🙂

Deepin Sistem Gereksinimleri :
CPU: Intel Pentium IV 2GHz veya daha yükseği
Bellek: Minimum 4GB
Disk: 25 GB’den fazla boş disk alanı
Deepin için sisteminizin özellikleri minimum yukarıda ki gibi olması gerekiyor. Eğer bilgisayarınız eski ise yada yukarıda ki özellikleri karşılamıyorsa Deepin çalıştırmakta zorluk yaşayabilirsiniz.

KAYNAK : https://editorcum.com/deepin-os-inceliyorum/