Türkiye’nin ‘milli işletim sistemi’ olarak tanımlanan Pardus projesinin bağlı bulunduğu TÜBİTAK bünyesindeki Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) Müdürü Ahmet Kaplan, “Pardus’un önemini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu güne kadar yapılan tüm çalışma ve katkılara teşekkür ederek yeni bir yapılanma ve bakış açısı getirmek istiyoruz.” dedi. Pardus’un yeni yol haritasının belirlenmesi için düzenlenen çalıştayla ilgili bilgi veren Kaplan, “Çalıştayda karar verilen Pardus Danışma Kurulu?nu oluşturma konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Daha katılımcı, daha açık, daha iyi belgelenmiş bir Pardus hedefimiz. Bu kurulun doğal bir ivme oluşturacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
PARDUS ANKA, MEMNUNİYET VERİCİ
Kaplan, Pardus Kullanıcıları Derneği öncülüğünde geliştirilen Pardus Anka adlı bir sürümle ilgili ise şunları söyledi: “Bu sürüm topluluğun kendi inisiyatifiyle ortaya çıkarmaya çalıştığı bir sürüm. Son zamanlarda yaşanan belirsizliklerin doğal bir uzantısı. Ayrıca bizim açımızdan memnuniyet verici bir gelişme. Fakat, bu sürümün geleceğine Pardus Danışma Kurulu karar verecektir. Önceki kısımda belirttiğim gibi katılımcı, açık ve paylaşımcı bir yaklaşım içerisinde olacağız. Bu bağlamda maddi kaynaklarımızın oransal olarak çok büyük bir kısmını ekosistemi geliştirmek için kullanacağız.”
YAKINDA KURUMSAL SÜRÜM GELİYOR
“Mevcut olan son Pardus sürümünün 2011 yılında çıktığını görüyoruz. TÜBİTAK, resmi bir Pardus sürümü çıkarmaya devam edecek mi, yoksa, bundan sonra Pardus Anka gibi topluluk destekli sürümler mi göreceğiz?” şeklindeki sorumuza ise Kaplan, “Bu yılın sonuna kadar uzun dönem destekli kurumsal bir sürüm çıkarmayı hedefliyoruz. Diğer sürümler de sunucu, akıllı sistem, mobil sürümleri de takip eden yıllarda geliştirilecek.” şeklinde cevap verdi.
VESTEL AR-GE ERKİBİYLE TESTLER YAPIYORUZ
Pardus işletim sisteminin FATİH projesi kapsamında okullara dağıtılacak olan akıllı tahtalarda kullanılması için çalışma yaptıklarını belirten Kaplan, “İlk hedefimiz FATİH projesinde kullanılacak akıllı tahtalar oldu. Vestel Ar-Ge ekibiyle eş zamanlı çalışıp tüm testleri geçtik. Konuyla ilgili 150 civarında farklı test yapıldı. Kısaca özetlersem görsel, ses/video, dokunma/tepki, performans, işlevsellik testleriydi bunlar. Akıllı tahta sürümü şu anda kullanıma hazır durumda. Akıllı tahtaların uzaktan yönetilmesi ve güncellenmesi konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Gerek Pardus halihazırda barındırdığı Lider/Ahenk uygulamalarını kullanarak gerekse de bu uygulamalara akıllı tahta ihtiyaçlarına göre ilaveler yaparak ilerliyoruz.
Pardus dağıtımlarında da farklılık oluşturmak istiyoruz. Sadece kurumsal ve bireysel sürümler değil; Akıllı Tahta, Bireysel, Kurumsal yanında ilerleyen zamanlarda Sunucu, Akıllı Sistem ve Mobil sürümleri çıkarmayı planlıyoruz. Bu yıl içerisinde uzaktan yönetim ve entegrasyon araçlarına önem vereceğiz. Eş zamanlı olarak Türkçeleştirme eksikleri tamamlanmış, TÜBİTAK onaylı eğitim dokümanları hazır bir sürüm ortaya çıkmış olacak. Güncel ve uzun dönemli destek vereceğimiz kurumsal sürümü de bu yıl sonuna kadar bitireceğiz.” dedi.
AMACIMIZ, “NEDEN PARDUS KULLAN MIYORUM?” SORUSUNU SORDURMAK
Pardus markasının yaygınlaşması ve her düzeyden katılımın sağlanması için bir dizi etkinlik yapmayı planladıklarını açıklayan Kaplan, “Örneğin üniversitelerde Pardus gruplarının kurulması gibi. Bu gruplara da Türkçeleştirme, eklenti geliştirme, hata bildirme noktasında destek sağlayacağız. Ayrıca, görsellik ve tema konusunda yarışmalar yapmayı hedefledik. Amacımız -örneğin- Ubuntu kullanan son kullanıcının ‘neden Pardus kullanmıyorum’ sorusunu kendisine sordurmak.
Masaüstü konusunda Linux dünyasında kabul görmüş ortamları Pardus içerisinde barındırmak da son kullanıcı açısından zenginlik sağlayacaktır fikrindeyiz. Kamu kurumlarında da farkındalığı arttırmak için yıl sonuna doğru bir kaç gün sürebilecek seminerler ve workshoplar yapacağız. Bu etkinliklerde sadece Pardus’u değil, açık kaynaklı uygulama geliştirme platformlarını özel sektörden uzmanların katılımıyla anlatacağız, sadece işletim sistemi değil tüm geliştirme ve uygulama yığıtını tümleşik sunmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
“Pardus kullanıp deneyen, seven, benimseyen azımsanamayacak bir topluluk var. Bu kullanıcılara önerileriniz neler olabilir?” sorusuna iseKaplan, şu cevap verdi: “Biz hiç bir şekilde moral ve motivasyonumuzu yitirmedik. Pardus her zamankinden daha hızlı koşacak, birincil hedefimiz bu. Tüm yapılanma süreçlerinde olduğu gibi biraz sessizlik oluştu. Bu daha güçlü bir başlangıcın zaman kazanımıydı.”
Kaynak: Pardus'a Yeni Bir Bakış Açısı