Ubuntu‘nun Nisan 2018 tarihinde duyurduğu Ubuntu 18.04 LTS sürümünü bilgisayarıma kurarak kullanma şansım oldu. Ubuntu’nun web sayfasından indirme yapıldığında ön tanımlı olarak GNOME masa üstü indiriliyor. Fakat ben farklı bir masa üstü denemek için ubuntubudgie.org adresinden Budgie masa üstü ortamını indirdim. Web sayfasında belirtilen özelliklere göre, bu sürümün performanslı bir şekilde çalışabilmesi için; 64 bit mimariye sahip işlemcili bilgisayarlar için 4GB RAM, 32 bit mimariye sahip işlemcili bilgisayarlar için ise 2GB RAM gerekiyor.
Sistem ve kullanıcı arayüzü
Öncelikle şunu belirteyim: Bu dağıtım son kullanıcıya yönelik ve neredeyse tek bir satır komut bile girmeden tüm işlemler yapacak şekilde tasarlanmış.
Solus Project tarafından geliştirilen Budgie masa üstünün şıklığı, sadeliği ve işlevselliğinin yanı sıra bir de Ubuntu takımının Budgie’ye özel geliştirmiş oldukları uygulamalar sayesinde sistem üzerinde komut yazmaya ihtiyaç kalmadan sistem üzerinde büyük özelleştirmeler yapılabiliyor. Budgie Welcome uygulaması ile sistem hakkında tüm bilgileri görüntüleme ve özelleştirme yapılabilmesinin yanı sıra; uygulama içerisindeki bulunan rehberlik uygulaması sayesinde arayüzü ilk defa kullanacaklar için de yol gösteriyor.
Sistem ayarları için GNOME ayarlar uygulaması kullanılmış ve diğer Ubuntu dağıtımların da alışkın olduğumuz Yazılımlar uygulaması kullanılmış. Yazılımlar uygulamasında ise Snap Apps deposu da eklenmiş: Böylece herhangi bir komut yazımına gerek kalmadan popüler olan Spotify, VLC, Visual Studio, NotePad, Sublime Text gibi uygulamaları indirmeye olanak sağlıyor.
Sistem, kaynak kullanım konusunda da iyi. Görsellik yönünden zengin olmasına rağmen sistem kaynaklarını sömürmüyor.(GNOME masa üstü kullananlar sistem kaynaklarının nasıl sömürüldüğünü iyi bilir 🙂 ) Sistem boştayken ortalama 1GB boyutunda RAM kullanıyor. (Videoda 1.4GB görünüyor ama o zaman çalışan uygulamalar vardı)
Güvenlik konusunu da biraz değinmek istiyorum. Daha öncedeki sürümlerde kolayca yükleyebildiğim uygulamaları bu sürümde yüklemekte baya zorluk çektim. Özellikle ağ trafiğiyle ilgili uygulama yüklerken engellemeler ile karşılaştım. Kurarken sıkıntılı bir durum olsa da güvenliğin artırılmış olması gayet iyi bir durum.
Ubuntu 18.04 Budgie sorunları
Evetttt, bir sürü güzelleme yaptık ama hiç mi sorun yok? Olmaz olur mu. Gözüme çarpan iki tane büyük problem var.
Video izlerken donma oluyor : Online video izlerken videoda zaman zaman 3-4 saniyelik donmalar oluyor. Tabii bu sürede ses geliyor ama ses olup da görüntü olmayınca olmuyor. Özellikle video üzerine fare imlecini getirince 3-4 saniyelik donmalar meydana geliyor. Medya codeclerini tekrardan yükledim ama yüne de çözüm bulamadım. Yeni gelecek güncellemeler ile sorun çözülecektir ama bu süreç ne kadar sürer, işte orası muamma.
Dock panelde açık kalan uygulamalar : Uygulama kapatılmasına rağmen Dock panelde uygulama açıkmış gibi görünüyor. Özellikle Budgie’ye özel olarak çıkarılmış olan uygulamalarda bu sorunu yaşadım. Uygulama simge durumunda kalıyor. Uygulamayı açmak istediğinizde ise açılmıyor.
inceleme videosu :
https://youtu.be/-NrmWdnZcKc
Kaynak :
Ubuntu 18.04 LTS (Budgie Desktop) İncelemesi