lostyazilim
tr.link

11 Adımda Kaliteli ve Gelirli Web Sitesine Sahip Olmak

14 Mesajlar 3.001 Okunma
acebozum
tr.link

Jengawer Jengawer Tıp Öğrencisi E-Mail Onaysız
  • Üyelik 20.07.2013
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek Tıp Öğrencisi
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad A** A**
  • Mesajlar 256
  • Beğeniler 107 / 74
  • Ticaret 20, (%100)
Merhaba,

Son zamanlarda forumda sıkça kaliteli ve gelirli web sitesi ile ilgili konular açılmaya başlandı. Yeni başlayanlar için de rehber olması için 7-8 yıllık tecrübeme dayanarak bu konuyu açma gereği duydum.

1 - Karar Verme

Yeni bir site açmaya karar verdiniz. Bu sitenin hem gelir getirmesini hem de kaliteli olmasını istiyorsunuz. Bunları istiyorsanız her şeyden önce sorgulamanız gereken şeyler var. Öncelikle kararlı ve sabırlı olmalısınız. Kararlı ve sabırlı değilseniz bu işe hiç bulaşmayın. Çünkü kaliteli ve gelirli bir web sitesi bir - iki günde olabilecek bir şey değil.

Başlangıç için maddi gücünüzün yerinde olması ve bu işe ayıracak zamanınızın da olması gerekir. Web sitesi açarken maliyetleri karşılayacak kadar paranız ve sitenin teknik işlerini yapabilecek kadar zamanınız olsa yeter. İlerleyen zamanlarda çok fazla zaman ve para harcamanıza gerek kalmayacak. Her bölümde yapılacak masrafları kalem kalem yazıp hesaplama yapacağız.

Yukarıda bahsettiğimiz hususlarda anlaştıysak sitemizin kategorisini belirleyebiliriz. Sizlere güncel site kategorilerinden bahsedeyim.

En çok gelir getiren kategoriler eğitim, sağlık ve kadın ile ilgili olan kategorilerdir. Buna bağlı olarak bu alanlarda rekabet de üst düzeydedir. Bu alanlarda web sitesi açacaksanız bu başlıkları genel olarak almak yerine başlıkları biraz daha spesifik hale getirmeniz sizin faydanıza olacaktır. Mesela eğitim ile ilgili genel bir site yerine TEOG ile ilgili bir site açıp bu alanda yoğunlaşabilirsiniz. Ya da sağlık ile ilgili bir site açacaksanız şeker hastları ilgili bir site açıp günlük diyetler sağlıklı yaşam önerileri paylaşabilirsiniz.

Bu alanların dışında dizi ve film izleme siteleri, teknoloji haberleri, teknoloji blogları bu aralar çok moda. Bu kategorilerde açılan sitelerin çoğu bir iki ay içinde kapanıyor. Çünkü hem rakipleri çok fazla hem de açılan sitelerin içerik üretme sıkıntısı var. Yani her sitede aynı içerik oluyor. Bilinçli ilerlenilmediği için emekler heba oluyor.

Bütün kategoriler için geçerli olan bir mevzu var. O da kategori ile alakalı içerik üretebilmektir. Yukarıda kategoriler hakkında bilgiler verdik. Hangi kategoriyi seçeyim derseniz ben uzman olduğunuzu seçin derim. Ya da bu iş için masraf edebilirim yeter ki tutsun diyorsanız uzman olmadığınız konularda makaleleri başkalarına yazdırabilirsiniz. Bu konuya da ileride ayrıntılı olarak değineceğiz. Kategoriye karar vermek için bu kadar bilgi yeter.

2 - Domain ve Hosting Alma

Sitenin kategorisine karar verdikten sonra bu siteye uygun bir domain ve hosting almamız gerek. Bu forumda takılanların bu konuda bir sıkıntısının olduğunu düşünmüyorum ama değinmekte fayda var.

Alacağınız domain seçimi önemli. Akılda kalıcı, olabildiğince kısa olmalıdır. Mümkünse sitenizin ana kelimesini içermelidir. Mesela fullhdsonbolumdiziizle.com gibi bir domain olmamalıdır. Bunun yerine saçma ama içinde dizi kelimesi geçen dizikutum gibi bir domain çok daha faydalı olacaktır.

Piyasada bir çok domain uzantısı var. Bence .com .net .org .co arasında bir fark yok. Hepsini gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Domaininizi güvenilir firmalardan kaydetmeye dikkat edin.

Domaini seçtik sıra hostingimize geldi. Hosting için Türkiye lokasyonlu olanları tercih etmenizi öneririm. Hosting özellikleri olarak ilk başta üst düzey bir hosting gerekmiyor. Başlangıç düzeyinde bir hosting yeni açılan bir site için fazla bile gelebilir. 1 GB alan ve aylık 10 GB trafik başlangıç için yeter de artar bile. İlerleyen zamanlarda sitenizin hiti artıp hosting yetmediğinde siteniz gelir de sağlayacağı için rahatlıkla bir VPS kiralayıp sitenizi barındırabilirsiniz.

Domainimize karar verdik. Şimdi domain ve hostumuzu satın almamız gerek. Normal şartlarda bir domain ortalama 20 TL, aylık 1 GB alan ve 10 GB trafik sağlayan hostlar yıllık 60 TL civarında. Ben yeni başlayanlara WebAdam'dan 1 yıllık hem domain hem de hostingi yıllık 50 TL'ye satın almalarını tavsiye ederim. Hem hostingi hem de domaini 50 TL gibi bir ücrete halletmiş oluyoruz.

3 - Siteyi Hazırlama

Sitemizin domainini ve hostingini aldık. Artık bir yıl boyunca hosting ve domaine para verme derdi olmadan sadece sitemize odaklanabiliriz.

Web sitesini hazırlamak için çeşitli yollar mevcut. İsterseniz hazır sistemleri kullanabilirsiniz PHP, HTML, CSS bilginiz varsa kendiniz kodlayabilirsiniz. Eğer bu işlere yeni başlıyorsanız hazır sistemlerden başlamanızı tavsiye ederim. Hazır sistemlerden de tercihen WordPress'i kullanabilirsiniz. Kullanımı kolay ve internette bir çok döküman mevcut. Bir çok hosting sağlayıcısında kolay WordPress kurulumu için panel mevcut. FTP, MySQL vb. işlemlerle uğraşmadan bir dakika içerisinde WordPress sitenizi kurabilirsiniz. WordPress kurduğunuzu varsayarak anlatmaya devam edelim.

4 - Sitenin Tasarımı

Kaliteli bir site ve iyi bir gelir ancak güzel tasarlanmış bir siteyle mümkün olabilir. WordPress sistemlerde bu işlem temalar vasıtasıyla yapılmaktadır. WordPress'in tema marketinden ücretsiz yüzlerce temaya ulaşabilirsiniz. WordPress'in kendi marketinde yüzlerce temadan işe yarar pek azı bulunmaktadır. Eğer gerçekten ciddi projeler düşünüyorsanız özgün ve kaliteli temalar kullanmalısınız. Özgün ve kaliteli temaları ise internette bulabilirsiniz. Ciddi projeleriniz için para verip gerçekten çok kaliteli temalar satın alabilirsiniz.

ThemeForest.Net sitesinde binden fazla WordPress temasına ulaşabilirsiniz. Ücretini ödeyerek bu temaları satın alıp WordPress sitenizde kolayca kullanabilirsiniz. Bu temalar kullanışlıdır, hızlı çalışır ve SEO'ya uyumludur. Ben temanızı buradan satın alıp kullanmanızı tavsiye ederim. Burada temalar 40 dolar ile 55 dolar arası değişiyor. 55 dolarlık bir temayı satın aldığımızı varsayarak devam edelim.

Temamızı satın aldık. Sitemize kurduk. Ayarlarını yaptık. Tasarım ile ilgili bir problemimiz kalmadı. Siteye yazı eklemediğimiz için siteniz boş görülebilir. Siteye içerik ekledikçe düzelir ve gözünüze hoş görünmeye başlar.

5 - Eklentiler

WordPress'in eklenti bankasında binlerce eklenti bulunmaktadır. Bu eklentilerden bize lazım olan bir kaçı var. Bunları sitemize kurarak manuel olarak yapılacak bir çok işi kolayca halledebiliriz.

> All in One SEO: Sitenizi SEO uyumlu hale getirir.
> W3 Total Cache: Sitenizi hızlandırır.
> Auto Post Thumbnail: Otomatik olarak öne çıkarılan resim ekler.
> Google XML Sitemaps: Sitemap oluşturur.
> WP-Optimize: Veritabanındaki gereksiz yerleri temizler.

Bu eklentilerin her biri ayrı bir makale konusudur. Ben sadece isimlerini ve kısaca işlevlerini anlattım. Daha ayrıntılı bilgiyi forumda arayarak bulabilirsiniz.

6 - İçerik Ekleme

Şimdi web sitemiz için çok önemli olan bir yere geldik. Ziyaretçiler, web sitemizin içeriğine göre sitemizi ziyaret eder. İçeriği kaliteli olan bir web sitesi daha çok ziyaret edileceğinden daha çok gelir elde eder. Sitelerimizin içeriğini ziyaretçi odaklı oluşturmak bizim için her zaman avantaj sağlar. Arama motorlarında tıklanabilirliği çok olan siteler gittikçe yükselir ve sonunda zirveye oturur. Kaliteli içerik bu yüzden çok önemlidir.

Özgün içerik diye bir laf dolaşıyor ortalıkta. Bu kavram çoğu kişi tarafından tam anlamıyla bilinmiyor. Bir yazının özgün olması demek sadece kopya olmaması demek değildir. Yazının konusu üzerinde daha önce yazı yazılmamış olması da demektir. Ya da daha önce yazılanlardan daha kaliteli ve daha bilgi dolu olması gerekmektedir. Aynı konu üzerinde benzeri olan 10 tane yazıdansa daha önce yazılmamış 1 tane yazı site için daha faydalı olacaktır.

Sitemize her gün düzenli olarak mutlaka yazı girmeliyiz. Kendimiz yazabiliyorsak yazmalı, yazamıyorsak ücret karşılığında başkasına yazdırıp sitemize eklemeliyiz. Tavsiye olarak hafta sonu bir iki saat sadece içerik üretmeye odaklanıp o hafta siteye eklenecek bütün yazılar yazılıp siteye zamanlanmış yayın olarak eklenebilir.

Sitemize eklediğimiz yazıların SEO uyumlu olması ve ziyaretçiyi sitede tutması arama motorlarında üst sıralara çıkmamız için büyük önem arz etmektedir. Bu konuyla ilgili burada ayrıntılı bilgi mevcut.

Yazılarımızın çabuk index alması için buradaki konuda bulunan ping servislerini sitemizin ayar bölümünden sitemize eklememiz sizler için faydalı olacaktır.

7 - Sayaç Kodları ve Arama Motorları

Sitemiz içerik olarak yavaş yavaş dolmaya başladı. Artık ziyaretçi bilgilerini takip etmenin zamanı geldi. Bir yerine iki farklı sayaç servisinden yararlanmak sizler için faydalı olacaktır. Ben sayaç servislerinden Analytics ve Say.ac'ı öneririm. Bu kodları da sitemize yerleştirelim.

Sayaç kodlarından sonra sitelerimizi arama motorlarına kaydetmemiz gerek. Google, Yandex ve Bing Webmaster platformlarına sitelerimizi kaydettirip site haritlarımızı bunlara gönderelim. Bu işlemden sonra sitelerimiz yavaş yavaş indexlenip arama motorlarında çıkmaya başlayacaktır.

8 - Sosyal Medya

Sosyal medya sitelerimizin reklamını en kolay yapabileceğimiz ve SEO açısından son güncellemelerde önem kazanan bir kriterdir. Facebook, Twitter, YouTube ve Google+ gibi sosyal ağlarda sitemizin sayfalarını açarak bu sayfalardan sitemizin paylaşımını yapabiliriz. Hem hit açısından getirisi olur hem de SEO için büyük katkısı olur.

9 - Reklam

Bundan önceki aşamalar en fazla iki gün sürer. Sitemize en az 3 ay boyunca düzenli olarak her gün içerik girmeye devam ediyoruz. Buraya kadar çok sabırlı olmalı ve aceleci davranmamalıyız. Kalite açısından bu önemli bir unsur.

Sitemiz açılalı 3 ay oldu. İndex sayımız bini geçti. Görsel index sayımız da ona yakın bir değerde. Bütün arama motorlarında indexlerimiz çıkıyor. Hitlerimiz yavaş yavaş artıyor. İçerik kalitesine bağlı olarak bu zamanda hitinizin 100 - 500 arası ve her geçen gün artıyor. Sosyal medyada da fark edilmeye başladık.

Bütün bunlar olduysa sitemizden gelir elde etmeye başlayabiliriz artık. Sitemiz için birçok reklam şirketi alternatifi olsa da herkesin göz bebeği şüphesiz Google AdSense'dir. Google AdSense başvurumuzu yapalım ve onay sürecini bekleyelim. Yukarıda anlatılanları yaptıysanız tecrübeyle sabit AdSense %99.9 onaylanır. AdSense kabul olduktan sonra reklam yerleşiminin gelirlere doğrudan etki ettiğini unutmayın.

AdSense kabul olursa başka reklam şirketi aramanıza gerek yok. Ama siteniz AdSense politikalarına uyumlu değilse yani kabul edilen kategorilerde değilse başka alternatiflere mecbursunuz. Bunlar GittiGidiyor, ReklamStore, Adhood gibi tıklamaya para veren Türk firmaları da olabilir; PopAds, PopMyAds, CPMFun, Yllix gibi Pop-Up reklam firmaları da olabilir; adf.ly, bc.vc, tr5.in gibi link kısaltma siteleri de olabilir.

Yukarıda alternatif olarak belirtilen firmalardan tıklama bazlı olanlardan hiçbirini önermem. Bunun yerine Pop-Up reklam verenlernde PopAds ve PopMyAds'i kullanabilirsiniz. Bu ikisi siteye aynı anda eklenebiliyor. Bu yüzden kazancınız neredeyse iki katına çıkıyor. Link kısaltma sitelerinden ise tr5.in'i tavsiye ederim.

Reklam şirketlerine alternatif olarak sitenizle aynı veya yakın kategorilerde olan sitelere tanıtım yazısı, link ya da banner satarak da para kazanabilirsiniz. Bu yöntemle elinize toplu para geçer.

Artık reklamlardan gelir elde etmeye başladınız. Siteniz şimdilik masraflarını anca karşılıyor.

10 - Tanıtım

Sitenize içerik girmeye devam edin ve bunu asla bırakmayın. İçerik bölümündeki taktiklerimizi unutmayın. Sitemiz açılalı 6 aydan fazla oldu. Kaliteli içeriğimiz ve tasarımımız sayesinde hitlerimiz çok iyi durumda. Sosyal medyada bilinir olduk. Arama motorlarında aranan site olduk. Bunların sayesinde gelirlerimiz de iyi durumda. Masraflardan artan geliri sitemizi iyileştirmek için kullanıp kazancımızı daha da artırabiliriz.

Bu başarıyı arama motorlarında zirveye oturarak taçlandırma zamanı geldi. Bunun için anahtar kelimelerimizle sitemize link verilerek aynı veya yakın kategorideki kaliteli sitelere tanıtım yazımızı yayınlattık. Bu iş için 6 ay beklemeye gerek yok fakat en doğru zamanın bu aralık olduğunu düşünüyorum. Tanıtım yazıları ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Tanıtım yazılarından sonra sosyal medyada ücretli reklam verip sitenizi hafızalara kazıyabilirsiniz. Bu yöntem sitenizin getirdiği gelire göre değişebilir. Duruma göre biraz daha ertelenebilir.

11 - İlerleme

Siteniz birinci yaşını doldurmak üzere. Tarzınızdan ve kalitenizden ödün vermeden ilerliyorsunuz. Bu kalite size hit ve gelir olarak geri dönüyor. Siteniz size masraf çıkartmıyor üstüne size para bırakıyor. Bu kalite ile devam ederseniz telefon, araba hatta tarla bile alabilirsiniz.


Bu yazı için çok uğraştım. Aklıma geldikçe eklemeler, düzenlemeler yapacağım. Özellikle yeni başlayanlar ve gerçekten gelir elde etmek isteyenler için çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Sabitlenirse güzel olur.

Yorumlarınızı bekliyorum.
Selametle...


Kaynak: 11 Adımda Kaliteli ve Gelirli Web Sitesine Sahip Olmak
KulTablosu MGurkan sedat5453

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
reklam

meoacar meoacar WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 28.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Operatör danışmanı
  • Konum Bursa
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 235
  • Beğeniler 25 / 23
  • Ticaret 4, (%100)
teşekkürler güzel anlatım
Jengawer

kişi bu mesajı beğendi.

RoxiRox RoxiRox ▼ Wordpress | AdSense Kullanıcı
  • Üyelik 28.07.2013
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Developer, PHP, CSS, HTML
  • Konum Zonguldak
  • Ad Soyad A** G**
  • Mesajlar 584
  • Beğeniler 45 / 155
  • Ticaret 5, (%100)
Güzel bir anlatım olmuş, teşekkürler.
Jengawer

kişi bu mesajı beğendi.

WebDost WebDost WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Gazeteci
  • Konum Kocaeli
  • Ad Soyad M** T**
  • Mesajlar 4329
  • Beğeniler 331 / 899
  • Ticaret 16, (%100)
bazı maddeler konu başlığı ile uyuşmamış değerlendir kötü olmuş ama anlatım ve yazı akıcılığı gayet iyi.
Jengawer

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci

Mukim Mukim Ne yapalım meselâ? Kullanıcı
  • Üyelik 21.07.2012
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek E-Ticâret Yöneticisi
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad G** C**
  • Mesajlar 503
  • Beğeniler 0 / 131
  • Ticaret 101, (%100)
Birinci maddeyi mıhlayıp kanı kaynayan herkesin görebileceği yere çakmak gerekiyor :)
 

 

Gandak Gandak Web Master & Yazar Kullanıcı
  • Üyelik 25.08.2013
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Web Master & Yazar
  • Konum Balıkesir
  • Ad Soyad M** K**
  • Mesajlar 230
  • Beğeniler 36 / 49
  • Ticaret 25, (%100)
Emeğine eline sağlık çok yararlı özellikle yeni arkadaşlar için çok yararlı bir yazı ama sırrımızı ortaya dökmüşsün :) fakat bu sırrı herkese yaysak bile bu işteki sabır okadar zorki yeni başlayanlara Allah kolaylık versin...
 

 

MGurkan MGurkan #MgN Corp. Kullanıcı
  • Üyelik 30.09.2011
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Kamu Çalışanı
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** N**
  • Mesajlar 214
  • Beğeniler 115 / 116
  • Ticaret 52, (%100)
Emeğinize Sağlık, Güzel ve Yerinde Bir Anlatım Olmuş :)
 

 

internetleilgili internetleilgili Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 07.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 43 / E
  • Meslek Serbest Meslek
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad M** S**
  • Mesajlar 124
  • Beğeniler 18 / 20
  • Ticaret 3, (%100)
mesela bu yazı özgün olmamış :)
 

 

Atakentcity Atakentcity WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 03.08.2014
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad Y** E**
  • Mesajlar 47
  • Beğeniler 2 / 3
  • Ticaret 2, (%100)
Cok şahane bir anlatım olmuş. Özellikle para kazanmanın zamana yayılması... Bu herkesin yaptığı bişey değil.
 

 

Jengawer Jengawer Tıp Öğrencisi E-Mail Onaysız
  • Üyelik 20.07.2013
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek Tıp Öğrencisi
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad A** A**
  • Mesajlar 256
  • Beğeniler 107 / 74
  • Ticaret 20, (%100)

internetleilgili adlı üyeden alıntı

mesela bu yazı özgün olmamış :)


Hit kazanmak için yapmadığım için sıkıntı yok ;)

Bu arada güzel yorumlarınız için teşekkürler.
 

 

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 2 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 2 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al