1. Bölüm: Alan Adı Faktörü



- Alan Adı Yaşı

Alan adınızın yaşı sandığınız kadar önemli değil. Matt Cutts diyor ki: “Altı aylık bir alan adı ile bir yıllık bir alan adı arasındaki fark sandığınız kadar büyük değil”. Başka bir değişle, Google alan adının yaşına bakıyor. Ama diğer faktörlerin yanında epey önemsiz kalıyor.


- Alan Adı ve Anahtar Kelime

Hedeflediğiniz kelimenin alan adının da ilk kelimesi olması önemli. SEOMoz’un 2011 yılındaki Searche Engine Ranking Factors panelistleri, hedef sözcüğü alan adının başında olan sitelerin, olmayanlara göre daha avantajlı konumda olduklarında hemfikirler. Zaten sitelerin %69,3’ü de alan adlarını buna göre alıyorlar.


- Subdomain ve Anahtar Kelime

Hedef sözcüğünüzün subdomain adınızda da görünmesi sizi avantajlı konuma geçiriyor. Bunu yapan sitelerin oranı ise %52,8.
Top Level Domain’de gözüken hedef kelimeler, eskisi kadar olmasa da hala önemli. Sonuçta hala bu sözcükleri bold ile belirtiyorlar.


- Exact Match Domain

EMD (Exact Match Domain) size biraz avantaj sağlayabilir, eğer kaliteli bir siteniz varsa. Eğer düşük kaliteli bir siteniz varsa da tam tersine dezavantajlı duruma geçirebilir. Matt Cutts konu hakkında diyor ki: “Google algoritmasında küçük bir değişiklik yaptık. Artık EMD olsa bile düşük kaliteli siteleri yukarıda göstermeyeceğiz.” Durum gayet açık.


- Spammer ve WHOIS Sorgusu

Kişiye özel yaptırımlar da söz konusu tabi ki. Örneğin Google sizi bir spammer olarak algılarsa, Whois bilgisi ile sahip olduğunuz diğer tüm sitelerin SEO’sunu mahvedebilir.
Alan Adı Kullanım Süresi

Sitenizin alan adının kullanım süresinin dolmasına ne kadar kaldığı da önemlidir. Bir Google patentinde görüldüğü üzere, parası önceden birkaç yıllık ödenmiş alan adları, parası ucu ucuna ödenmiş ve birkaç ay sonra kullanımı bitecek alan adlarına göre daha güvenilir kabul ediliyor.


- Stabil Alan Adı

Alan adı tarihiniz de önemli. Sitenin Whois bilgisinde site sahibi sürekli değişiklik gösteriyorsa veya alan adı birkaç kere düşmüşse, Google siteyle ilgili tüm ranking’i sıfırlayabiliyor.


- WHOIS Güvenliği ve Eksileri

Açık veya özel Whois kullanımı da farklı ranking signal yaratıyor. 2006 yılında Pubcon sırasında Matt Cutts da konuya parmak basmıştı. Basitçe, Whois bilginizde gizlilik koruma önlemleri kullanıyorsanız ve bu durum başka şüpheli olabilecek faktörlerle birleşiyorsa, Google sizi güvenilmez sayıyor ve birden bire dezavantajlı duruma geçiyorsunuz. 2006 yılında Matt Cutts’ın Pubcon konuşması bu konu hakkında güzel detaylar içeriyor.


- Ülke Kodları

Alan adında ülke kodlarının olması işe yarayabilir de, yaramayabilir de. Eğer ülke kodu varsa, Google siteyi o ülkeden gelen aramalarda daha yukarılarda gösteriyor. Ama bu sefer global aramalarda daha altlarda çıkıyorsunuz. Bu site ile ne yapmak istediğinize bağlı. Doğrudan Türkiye yerel pazarına yönelecekseniz, sitenizin alan adının .com.tr ile bitmesi daha iyi olabilir.

Kaynak