Yıllardır internet yazarları ve gelişitiricilerinin münakaşa ettiği bir konu var; önemli olan içerik midir, yoksa arama motoru optimizasyonu mu? Aslında, cevap ikisinin ortasında.

Ufacık faydalar için kompleks SEO yapmak için değerli zamanınızı harcamanıza gerek yok. Ama aynı zamanda bunları da göz ardı edemezsiniz. Şimdi WordPress ile yeni başlayanların uygulayabileceği bir kaç SEO ve doğal ziyaretçi çekme tekniğini inceleyelim.

SEO eklentisi kurmakla başlayalım, piyasada bir sürü eklenti var ama ben bunlardan sadece 2 tanesini kullandım ve öneriyorum. Biri All-in-one SEO Pack ve diğeri (Yoast) WordPress SEO eklentisi. İkisi de uzmanlar tarafından geliştirilmiş ve deneyimlerce tavsiye edilen eklentilerdir.

Sayfa yapınız hakkında düşünün, blogunuzla birlikte kollanmak istediğiniz galeri, portfolyo, listeler veya forumlar varsa site ağacınızı çok komplike kurmamalısınız, bu nedenle hem başlangıçtaki hem de ileri dönük planlarınızı uygularken kendinizi karmaşa içinde bulmazsınız. Bu konuda Joost de Valk’ın makalesi faydalı olacaktır.

Kalıcı bağlatılarınızı düzenleyin, unutmayın ki sayfa adresinde sayfanın içeriğine dair bilgi olması size hep avataj sağlayacaktır. Panelinizde Ayarlar>Kalıcı Bağlantılar sekmesinden istediğiniz ayarları yapabilirsiniz. İsterseniz, buradan en çok kullanılan 5 kalıcı bağlantı ayarına bakabilirsiniz.

Kısa adreslerinizi düzenleyin, eğer yazınızın başlığı çok uzunsa kısaltmanız SEO açısından çok faydalı olur.

Sürekli/düzenli olarak yazı yazın, düzenli içerik girilen bloglar takip edilir, takipçilerinize kendinizi asla unutturmayın. Aklınızda birden fazla fikir varsa WordPress’in yazı zamanlama özelliğinden de faydalanmayı ihmal etmeyin. Düzenli yazı yazmak hem takipçi kazandırır, hem de botlar sitenizi daha düzenli ziyaret edeceğinden SEO açısından da faydalıdır.

Kişisel blogunuzda ilgili konularda da yazın, insanlardan hem sizin kişisel hikayelerinizi okumalarını bekleyemezsiniz. Bu nedenle arada bir konu dışında çıkmadan farklı yazılar da yazmaya özen gösterin.

Belirli bir konuya yönelin, bu yönelim sizin SEO’nuza SEO katacaktır :) Çünkü botlar ziyaretlerinde ilgili anahtar kelimelerin etrafında dolaşan içerikleri indexlediğinde o anahtar kelimedeki SEO’nuz artacaktır. Mesela bizim sitemiz bir WordPress sitesidir ve anahtar kelimemizin kökü “wordpress“tir.

Yazarken keniniz olun, kendiniz olursanız okurlarınız da sizi olduğunuz gibi kabul edecektir. Ayrıca rahat olun, unutmayın ki yazınızı insan okuyacak yani konuşur gibi yazın (ama yazım kurallarına da dikkat edin). Eğer konuşur gibi yazmazsanız kimse cevap vermez, yorum yapmaz.

İçeriğinizi sosyalleştirin, çünkü yukarıdaki yönergelere uyarak kaliteli içerik yarattıysanız insanlar bu içeriği sosyal ağlarda paylaşmak isteyecektir.Bir sosyal paylaşım eklentisi kurabilirsiniz. AddToAny gibi servisler çok popüler olsa da WPGezegeni için tercihimiz SexyBookmarks oldu. Hem sosyal ağ yelpazesi hem de görsellik açısından tavsiye ederim. Ayrıca sitenize özel Twitter hesapları ve Facebook sayfaları da çok yararını göreceğiniz şeylerdir.

Ayrıntılı kaynakları gösterin, kimse sizden her konuda mükemmel bilgi sahibi olmanızı beklemez, dolayısıyla siz de olmaya uğraşmayın. Konunun ustalarına bağlantı verin.

Sonuçta SEO ve ziyaretçi çekme yöntemleri karışık olup tek tıklamayla bitecek şeyler değildir. Ben bu yazımda site haritaları, site hızı gibi şeylere değinmedim, ama benim amacım WordPress ile yeni başlayan ve orta deneyim düzeyindeki arkadaşlara bilgi vermekti.

Muhteşem içerikler oluşturabilmek için SEO kousunda zaman harcanmalı ve WordPress için ayrıca yol katedilmelidir.

Zor ve zaman alıcı olabilir, fakat roket bilimi değil :)
Yani eğer hedefiniz yüksek noktalara ulaşmaksa ve neden hâlâ Google’ın birinci sayfasında olmadığınızı düşünüyorsanız, düzgün ve kaliteli içerik girmenin ve SEO konusuna eğilmenin zamanı gelmiştir.

Umarım anlattıklarım bir miktar fayda sağlar. Bir başka yazıda görüşmek üzere.

Kaynak: http://wpgezegeni.com