SEO için önemli notkalardan biri sitenin açılma hızıdır. WordPress de bu konuda gayet başarılı ancak bu kadar esnek ve hafif olmasına rağmen kurulan tema ve eklentiler, yapılan bazı değişiklikler ile hız sorunları yaşayabiliyor. Bu yazımızda hızı azaltan bu sorunların üzerinde duracağız.
Hızınızı ölçün

Öncelikle ne kadar yavaşsınız veya hızlısınız bunu ölçmeniz önerilir. Çünkü yapacağınız şeylerin yarattığı etkileri gözlemlemeniz, size daha sistemli bir çalışma ortamı yaratacaktır. WM Aracı Hız Ölçer‘ini kullanmak için tıklayın. Onun dışında WebWait, WhichLoadsFaster servislerini de kullanabilirsiniz.

Bir kullanıcı sitenize açılması için 10 (en fazla 20) saniye zaman tanır. Bu süre internet bağlantısı hızına göre değişebilir ama eğer ekranda içerik hala belirmemişse geri butonuna basar ve Google’da çıkan diğer sonuçlara bakar. Siteniz için normal denebilecek süre 5-10 saniye arasındadır. 1-5 saniye arasında açılan siteler, ortalamaya göre gayet akıcı ve hızlıdır.

Dosyaları alt alan adında saklama


WordPress’te ortam dosyaları wp-content dizininde bulunur. Ama sitenize bağlanan bir tarayıcı bir adresten tek seferde yalnızca bir dosya yükleyebilir. Bunun anlamı sitenize bağlanan bir tarayıcının hem HTML çıktıları, CSS dosyalarını hem de ortam dosyalarını sırayla yükleyecek olmasıdır. Bu zaman kaybıdır ve bazen sitenin geç yüklenmesine sebep olabilir. Bunun için kullanabileceğiniz bir yöntem, sitenizin ortam dosyalarını bir alt alan adında saklamaktır.

Size tavsiyem bunu sitenizi kurduktan sonra hiç ortam dosyası yüklemeden uygulamanızdır, ama wp-content dizini kullanmaya başladıktan sonra bir alt alan adına aktarmak istiyorsanız bu konuda Ali Arslan’ın yazmış olduğu yazı[/url]ya bakabilirsiniz. Ayrıca bu yönetim kullananların yorumlarını görmek için de şuraya bakabilirsiniz.

Veritabanı optimizasyonu


Önemli noktalardan biri de bu. Veritabanınızdaki gereksiz satırları mutlaka ayıklamalısınız, çünkü bu PHP dosyalarının HTML çıktılarına dönüşme süresini kısaltacaktır. Gözle görülebilecek kadar bir değişim olmayabilir ancak veritabanı optimizasyonu sunucunuzun CPU performansını artırır ve daha sunucu dostu, kullanıcı dostu bir siteniz olur.

Veritabanı optimizasyonunda şimdiye kadar bana en iyi deneyimi yaşatan, WP CleanFix adlı eklentidir. Bu eklenti içinde yazı bulundurmayan kategorilerden gereksiz otomatik yazı kayıtlarına kadar tüm kullanılmayan veritabanı satırlarını bulup silebilir. Tam olarak neyi sildiğini de size gösterebilir. Daha önceki sitelerimde bu eklentiyi kullandım ve şahsen çok memnun kaldım, yan menünün en üstünde sürekli göze batması dışında :) Eklentiye buradan ulaşabilirsiniz.

Önbellekleme yapın


Tıpkı CPU ile ilgili yazımızda olduğu gibi bu konuda da size önbellekleme öneriyoruz. Eğer sitenizdeki özellikler yavaş yüklenmesine sebep oluyor ve özelliklerden vazgeçemiyosanız, önbellekleme kaçınılmaz olmalıdır. W3 Total Cache eklentisi hem çok güzel önbellekleme yapıyor hem de kodları sıkıştırarak hafifleştiriyor. Böylece yavaş internet bağlantısı olan kullanıcılar kilobaytlarca gereksiz şeyi yüklemek zorunda kalmıyor.

Kaynak: http://wpgezegeni.com