Gelişen teknoloji ve değişen şartlar, artık internet denen iletişim aracının çok yaygın bir biçimde kullanılması sonucunu da beraberinden getirmektedir. Bu bağlamda birçok tüzel kişilik ya da şahıs bu iletişim aracını kullanarak, internet aracılığı ile yayınlar yapmaktadır. Web tasarım adı da verilen bu internet siteleri; devlet kurumları, ticari işletmeler ya da bireyler tarafından çeşitli içerikler çerçevesinde internet üzerinden faaliyet göstermektedir.
Birçok farklı alanda zengin içeriğe sahip olan bu siteler, şüphesiz ki bir takım ayarlar ile kontrol edilmektedir. Satın alınan ya da bedava elde edilen web siteleri; internet üzerinden insanlara ulaşırken, farklı ayarlamalar çerçevesinde daha fazla kişinin ilgisini çekmeye çalışmaktadır. Bu bağlamda web sitesi sahiplerine sunulan webmaster tools adlı hizmet; bir web sitesi üzerinde birçok alanda değişiklik yapılmasını sağlayan bir yazılımdır.
Bu yazılım Google tarafından sunulan bir hizmettir. Bu hizmet sayesinde birçok değişiklik ve ayarlama web sitesi üzerinden yapılabilmektedir. 4 ana menüye sahip olan bu servis bünyesinde yer alan başlıklar trafik, yapılandırma, sağlık ve optimizasyon adındadır.
Trafik adlı başlığın altında bir alt başlık yer almaktadır. Bu alt başlık arama sorguları bölümüdür. Bu başlık altında web sitesine giriş yapan internet kullanıcılarının, seçtiği ya da arattığı anahtar kelimeler belirtilmektedir. İnternet kullanıcılarının hangi anahtar kelimeyi kullanarak, web sitesine girdiği gösterilmektedir. Dahili bağlantılar adı verilen başlık altında ise web sitesinden gerçekleştirilen link çıkışları, web sitesi sahibine sunulmaktadır. Bir diğer ana menü olan Yapılandırma adı altında ise, web sitesi üzerinde yapılabilecek olan yapısak değişiklikeri gerçekleştirmek mümkündür. Bu ana menü altında farklı alt başlıklar yer almaktadır. Ayarlar adı verilen başlık bunlardan sadece bir tanesidir. Ayarlar bölümü, mekan anlamında bir hedef belirlemek için yer almaktadır. Eğer kendinize ait olan web sitesi com.tr adlı bir uzantıya sahip ise hedef alanı olarak da Türkiye seçilmiştir.
İkinci ana başlık ise sağlık adı verilen bölümdür. Bu başlık adı altında blog ya da web sitesinin, durumu takip edilebilmekte ve bu alanda sunulan raporlar incelenebilmektedir. Tarama hataları adı altında yer alan başka bir başlık çerçevesinde ise web sitesi ya da blog içerisinde gerçekleşen hatalara gözatılmaktadır. Tarama istatistikleri adındaki bir diğer alt başlık ise google şirketine ait olan botların websitesi üzerinde geçirdiği zamanı ve bu zaman içerisinde kaç adet sayfayı dolaştığını site kullanıcısına iletmektedir. Engellenen url adlı bölüm ise, engellediğiniz web sitelerin listesini barındırmaktadır.
Google gibi getir bölümü ise botların siteyi ziyaret ederken, sitenin nasıl bir görünümde olmasına dair ayarın yapıldığı başlıktır. Dizin durumu adlı bölümde ise google dizinine eklenen url sayılarının rapor halinde kullanıcıya sunulması işlemi gerçekleşmektedir. Bu ana başlığın son bölümü olan kötü niyetli yazılım ise sitede bulunan ve zararlı içeriğe sahip olunan kullanıcıları haber vermektedir. Web master tools içerisindeki son menü ise Optimizasyon adı verilen başlıktır. Bu bölüm içerisinde site haritaları adlı menüyü kullanarak, google’a bir site haritası göndermek mümkündür. url’leri kaldır isimli başlık kullanılarak da, web sitesi içinde yer alan bir içeriğin kaldırılma işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
Webmaster tools sayesinde bir web sitesi ya da blog sahibi, son derece geniş bir çerçevede, kendisine ait olan alan üzerinde her türlü değişikliği yapabilmekte ve bunun yanı sıra web sitesi ya da bloğa dair çeşitli analizleri, istatistiki bilgileri de düzenli bir şekilde öğrenebilmektedir. Bu açıdan bakıldığı zaman, webmaster tools hem kişiselleştirici bir etkiye sahip olmakta hem de site sahibine yol göstermektedir.