Kod yazmak suç mudur sorusu oldukça geniş bir konudur. Kodun ne amaçla yazıldığı, nerelerde ve ne şekilde kullanıldığının incelenmesi ile sonuçlar elbette değişebilir. Peki niyetiniz kötü değilse bile, istenmeyen sonuçlarla karşılaşmanız mümkün mü? Maalesef evet.
Saeed Malekpour 'un başına gelen gerçek olayı okuyarak, kod yazarken bir kez, iki kez hatta üç kez düşünmenizi öneririz.
İran 'da doğan ve daha sonra Kanada vatandaşlığına geçen Saeed Malekpour, serbest bilgisayar programcısı. Başına gelecek olaylardan habersiz olarak, 2008 'de ölüm döşeğinde ki babasını ziyaret etmek için, İran 'a giden bir uçağa biniyor. Ülkeye varması sonrasında başlayan olaylar dizisi neticesinde, programcı tutuklanıyor, işkenceye maruz kalıyor. Hatta yazdığı kodlar yüzünden ölüm cezasına çarptırılıyor.
Malekpour 'un başına gelen bu olayların sebebi, internete fotoğraf yüklemek için yazdığı bir programın bir ****o sitesinde kullanılmış olması. Bunun üzerine "İslama hakaret" suçundan dolayı tutuklanıyor. Ailesi onun suçsuz olduğunu savunsada, Malekpour gördüğü işkencelerin sonucunda, "Erken salıverilme" sözünü alarak suçu kabul ediyor.
Malekpour 'un eşi, Saeed 'in başına gelenleri şöyle özetliyor;
Serbest programcılığın en kötü yanı, yazdığınız kodu sattıktan sonra bunu kimin, nerede ve hangi sitelerde kullanacağını bilmemenizdir. Yazdığı kodlar, bir web sitesinde restoran menülerini görüntülemek içinde kullanılabilirdi. Satın alan kişi istediği yerde kullanabiliyor. Saeed, geliştirdiği algoritmalar ile gurur duyan birisiydi. Bu yüzden geliştirdiği kodların içine adını ve iletişim bilgilerini koymaktan sakınmıyordu. Şimdi İran yetkilileri, Saeed 'i ****o sitesinini sahibi ve yöneticisi olarak yargılıyor.
Tutuklanmasının üstünden 5 yıl geçen Malekpour hala İran 'da hapis yatıyor. Hakkında verilen ikinci idam cezası, programcının "Pişmanlığını dile getirmesi" yüzünden ertelendiyse de, Uluslararası Af Örgütü 'ne göre hala ölüm tehlikesiyle yüz yüze olduğunu söylüyor.
Kaynak;
http://www.hadigenc.com/2014/10/kod-yazmak-suc-mudur.html
Ne düşünüyorsunuz bu konuda? Kod yazan herkes, başka ülkelerin kanunları tarafından yargılanabilir veya yakalanabilir mi? Öyle olsa bile bu iş ne kadar doğru olur?