Bakın Google ne diyor;
PageRank'e veya bir sitenin Google'ın arama sonuçlarındaki sıralamasına müdahale etmeyi amaçlayan tüm bağlantılar, bir bağlantı düzeninin parçası olarak değerlendirilebilir ve... (kaynak)
ve şimdi de bakınız dolaylı yoldan "dofollow" için ne diyor ("no" demedim "do" dedim dikkat ediniz.).
....Reklamın alıcısına PageRank'i geçirmeyen TBÖ reklamcılık bağlantılarının yönergelerimizi ihlal etmediğini unutmayın. PageRank'in geçirilmesini birkaç şekilde önleyebilirsiniz, örneğin:rel="nofollow" özelliğini etiketine ekleyerek (kaynak)
Bakınız, yukarıda altını çizdim, "önleyebilirsiniz" diyor. Yani buradan net olarak çıkan sonuç; "Dofollow" vermek PageRank geçirir.
Şimdi diyeceksiniz ki "e Bilo, daha yeni mi öğrendin, bunu sağır sultan bile biliyor". Lütfen okumaya devam edin, şenlik henüz başlıyor :)
Şimdi can alıcı soruyu soruyorum;
- Forum, blog, tüm sosyal medya siteleri ve aklınıza gelen diğer tüm sitelerde, insanların paylaştıkları bağlantılar otomatik olarak "nofollow" a dönüyor, bunu hepimiz biliyoruz.
E peki o zaman PageRank'ı, dolayısıyla sıralamaları yükseltecek şey nedir? ve hemen cevap ortaya çıkıyor;
Yukarıdaki ilk alıntımızda "PageRank" a diyor, ikincisinde ise yine "PageRank'ı geçiren" diyor. Yani geçirmemesi için "nofollow" kullan, eğer kullanmazsan "PageRank geçirmiş olursun" ve dolayısıyla "sıralamayı etkiler" diyor.
Umarım kafalar karışmamıştır ve şimdi sorarım size arkadaşlar, bu "kendi içinde çelişmek değil midir"
Sıralamanın yükselmesi için PageRank'ın yükselmesi lazım.
PageRank'ın yükselmesi için "dofollow" lazım.
E "dofollow" verildiğinde de "doğal olmayan" durum oluşuyor.
Ya ben salağım ve doğal yollardan "dofollow" bağlantının, bugünün şartlarında alınması imkansız diye düşünüyorum (webmaster değilseniz, satın almamışsanız veya kendi siteleriniz değilse), ya da PageRank ve/veya "dofollow" denen şey büyük bir aldatmacadan veya yem'den başka bir şey değil.
Ki bu durumda ortaya şu iki sonuç çıkıyor.
- "Nofollow" bağlantılar, "Dofollow" bağlantılardan daha güçlüdür.
ve/veya
- "Dofollow" un sıralamalarda hiç bir etkisi yoktur (ya da çok azdır diyelim)
Şimdi kendi kendime şunu soruyorum; "Doğal Bağlantı Nedir?"
Sakın tutupta bana, "insanların kendi istekleriyle paylaşmasıdır" falan demeyin. Zira insanların hareketleri "makro" dan ibarettir, günde ikişer saatten 30 ayrı günü kaydeder uzak bir bilgisayarda oynatırsınız, alın size doğal hareketler zinciri derim bende. Farklı lokasyon, farklı ip, her gün farklı siteler, olması gereken ortalama sürelerde sörf etme ve beklenen, olması gereken hareketler zinciri vs. vs. vs.
E hani seo'nun özellikle de site dışı seo'nun kalbi bağlantılar dı. Nedir bu dofollow'suz "doğal"lık meselesi.
Tabi her ne kadar bu yazdıklarımla çelişse de şu gerçeği de eklemeden bitirmeyelim.
Belirli ölçülerde veya kılıfına uydurularak alınan bağlantılar PageRank'ı dolayısıyla sıralamaları etkiliyor mu, etkiliyor. Bu da trajikomik bir gerçek :)
Diyeceğim şu ki; Nofollow, hatta hatta sadece site ismi yazılarak alınmış bağlantıların dofollow bağlantılardan daha güçlü olmuş olması gerekmiyor mu, ya da ben mi yanılıyor, bir şeyleri kaçırıyorum. :) Mesela şunun gibi bir cümle; "Geçen girdiğim seobilog.com adresinde seo ile ilgili garip şeyler yazıyor..." gibi gibi gibi :)
** Önemli Not: Bu konuda PageRank üzerindeki diğer kriterler gözardı edilmiştir. Konumuz sadece linklerin do veya no olması üzerinedir.
Kaynak: http://www.seobilog.com/2014/10/nofollow-dofollowdan-daha-mi-guclu.html
Sevgiler
.