"Cep"te numara taşıma sayısı 75 milyonu aştı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 2008 yılında başlayan ve GSM operatörleri arasında cep telefonu abonelerinin geçişini mümkün kılan numara taşımada sayının 75 milyonu aştığını bildirdi.
Bakan Elvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılının 9 ayında, mobil abone sayısının 69,8 milyondan, 71,9 milyona, mobil aboneler içerisinde yer alan makineler arası iletişim (M2M) abone sayısının da 2,1 milyondan 2,4 milyona çıktığını belirtti.
ÜCRETLERDEKİ DÜŞÜŞ KONUŞMA SÜRESİNİ ARTTIRDI
Bireysel abone sayısı fazla artmasa da mobil sektördeki rekabetin etkisi ile konuşma ücretlerinin çok düştüğünü, bunun da konuşma sürelerine yansıdığını belirten Elvan, şunları kaydetti:
"2010 yılı başında Türkiye'de kişi başına düşen aylık ortalama konuşma süresi 196 dakika, Avrupa ülkelerinden en fazla konuşma süresine sahip Fransa'da ise 250 dakika idi. 2014 yılı haziran ayında, ülkemizde mobil hizmetlerdeki numara taşınabilirliğinin ve ara bağlantı ücretlerinin düşmesine de bağlı olarak artan rekabet ve fiyat avantajları sebebi ile Türkiye'de kişi başı aylık ortalama konuşma süresi 364 dakikaya çıkarken, Fransa'da bu sürenin 289 dakikada kaldığını görüyoruz."
Genişbant internet abone sayısının da hızla arttığını bildiren Elvan, 2014 yılının ocak ayında 33,3 milyon olan toplam genişbant abone sayısının 2014 yılının eylül ayında 40 milyonu aştığını belirtti.
Mobil şebekeler üzerinden taşınan trafik miktarının da katlanarak arttığını ifade eden Bakan Elvan, "Daha hızlı mobil hizmete olan talebi ve trafik miktarındaki artışı da dikkate alarak, günümüzde bu ihtiyaca cevap verebilecek bir teknoloji olan 4'üncü nesil mobil hizmetlere yönelik yetkilendirme çalışmalarını gündemimize aldık" diye konuştu.
NUMARA TAŞIMA SAYISI 75 MİLYONU BULDU
Bakan Elvan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 2008 yılının kasım ayında başlatılan mobil telefonlarda numara taşıma uygulamasına vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini dile getirerek, mobil numara taşıma sayısının 75 milyonu geçtiğini kaydetti. Uygulamanın sektörde meydana getirdiği rekabet ortamı sayesinde mobil hizmetlerden daha makul ücretlerle daha fazla yararlanma imkanı sunulduğunu ifade eden Elvan, şöyle konuştu:
"Daha önce bir işletmecinin hizmetinden veya aldığı hizmetin ücretinden memnun olmayan bir abone, başka bir işletmeciden hizmet almak için telefon numarasını değiştirmek zorunda kalıyordu. Numara değiştirmek tüketiciler açısından ciddi bir külfet ve irtibatların kopması gibi sorunlara neden olmaktaydı. Ancak yapılan düzenlemelerle bu sorunlar ortadan kalktı ve aboneler mevcut numaraları ile talep ve ihtiyaçlarına en uygun olan hizmeti farklı işletmecilerden kolayca almaya başladı."
Kaynak: http://turkiyeninportali.com/haber/numara-tasimayi-cok-sevdik/28971/